< />
Szerző: Gál Rezső
2012. február 10.

Fordulat az ágazati bértárgyalásban

Ez egy előzetes tudósítás, amint elkészül az ülés hivatalos jegyzőkönyve, közzétesszük.

2012. február 9-én 10.30-kor VÁBP ülés, előtte 9.00 órától munkavállalói oldalülés volt. Az oldalülésen a VÁPB ágazati szakszervezetei (BDSZ, EVDSZ) képviselői kialakították közös álláspontjukat. Az ülés első felében a munkaadói oldal előterjesztette a saját elképzelését és írásos javaslatot tett az asztalra (itt olvasható). Ezután Gál Rezső, a munkavállalói oldal szóvivője reagált a munkáltatói javaslatra és egyben jelezte, hogy az a szakszervezetek számára továbbra sem elfogadható. Az oldalülésen kidolgozott álláspontot részletesen előadta. A fő vita arról szólt, hogy míg a munkáltatói oldal (annak ellenére, hogy erről az Ágazati Kollektív Szerződésben a felek megállapodtak) nem kívánt tárgyalni 2012-ben az ajánlott kereset színvonal-növekedés mértékéről, addig a szakszervezeti oldal el kívánta érni, hogy a munkavállalók reálkeresete ne csökkenjen. Felek részletesen elemezték a kormányzati intézkedések (adórendszer változás) villamosenergia-ipari hatásait. Mint ismert a kormányzati intézkedések következtében a bruttó 217.000,- Ft/hó alatti fizetésű munkavállalók számára bércsökkenés következik be, ha nem történik kompenzáció.

A munkaadói oldal – szünetet kérve – megtárgyalta a javaslatot és egyes pontokban készséget mutatott a megállapodásra. Egyetértés látszik abban, hogy a kormány által okozott bércsökkentés kikompenzálásában partnerek a munkáltatók. Ebben csoport, illetve helyi szintű megállapodásra vállalt kötelezettséget a munkáltatói oldal. Lényeges elmozdulás a munkáltatók részéről az is, hogy készek egy inflációt is kezelő reálkereset-megtartó bérajánlás aláírására is. A tárgyaló felek megállapodtak, hogy a munkavállalói oldal írásban megküldi a megállapodás tervezetét (innen letölthető).

Egyes részletekben még vita van (bizonyos munkakörökhöz rendelt minimálbérek, szociális és jóléti kérdések megítélése). A következő tárgyalás 2012. február 14-én lesz.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...