< />
2015. április 3.

Epizódok a 2015. évi ágazati bér- és szociális megállapodásról

Köszönet a Szakszervezeti Tagságnak!

A teljesség igénye nélkül felsoroljuk azokat, akik a munkáltatói szövetség (VTMSZ) és az érdekképviseleti szövetségek (EVDSZ és a BDSZ) megbízása alapján rendszeresen vagy alkalmi egyeztetéseken és tárgyalásokon folytatnak párbeszédet a Villamosenergia-ipari Alágazati Párbeszéd Bizottságban (VÁPB) a munka világát érintő kérdésekről:

Említésre méltó, hogy a munkavállalói oldal képviselete - igénybejelentés alapján - további részvételi lehetőséggel is élni szokott és itt néhány szakszervezeti vezető nevét is megemlítenénk, akik alkalmanként szintén segítették a tárgyalások eredményességét:
Károly Imre, Illés Róbert és Bátki László.

Epizódok a 2015. évi ágazati bér- és szociális megállapodásról

2015. február 5.

A Villamosenegia-ipari Társaságok munkaadói Szövetsége (VTMSZ) ezen a napon megtartott VÁPB ülésén bejelentette: „…az átlagkereset növekedés kérdésében addig nem tud jelenlegi álláspontjáról elmozdulni, amíg a köztulajdonban lévő szektor képviselője „0”%-os átlagkereset fejlesztésre vonatkozó mandátummal rendelkezik.”
A munkavállalói oldal reagálva a bejelentésre jelezte a konfliktus helyzet kialakulását!

MUNKAÜGYI KONFLIKTUS

Megkerestük és felhívással éltünk a Munkavállalók felé – jelezve: „Össze kell fognunk, hogy 2015. évben is legyen ágazati bér- és szociális megállapodás, legyen érzékelhető reálkereset növekedés!”

2015. március 10.

(6. tárgyalási forduló)
A VAPB ülésen, a munkáltatói oldal 1,1%-os reálkereset növekedésre tett javaslatot és az egy főre jutó jóléti szociális költségmutatóra vonatkozó korábbi ajánlatát nem tudta tovább emelni, amit a munkavállói oldal nem fogadott el.

2015. március 13.

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetség (EVDSZ) Szövetségi Vezetősége és a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) képviselői együttes ülésen döntöttek arról, hogy a szakszervezet további érdekérvényesítési eszközöket vesz igénybe annak érdekében, hogy nyomatékosítani tudja, és egyben érvényre tudja juttatni a jogos munkavállalói követeléseket.

DEMONSTRÁCIÓ BEJELENTÉSE

A meghirdetett demonstráció céljai voltak: a villamosenergia-ipari ágazatban a 2015. évi bér- és szociális megállapodás létrejöttének elősegítése és az MVM csoport VKSZ-t sértő gyakorlatának orvoslása. (Az EVDSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy a munkavállalók az ágazati vagy a helyi Kollektív Szerződésben rögzített juttatásaikat – bármilyen okból – ne kapják meg!)

2015. március 13.

Az EVDSZ vezetősége levelet küldött Orbán Viktor Miniszterelnök és Dr. Seszták Miklós Nemzeti Fejlesztési miniszter urak részére, amiben segítséget kértünk a bértárgyalások előre mozdítása érdekében. Továbbá írtunk Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter úrnak, aki egyben – kormányzati részről – aláírója is volt az országos bérmegállapodásnak, mely tartalmazta a 3-4 % közötti bérajánlást!
Felhívtuk a figyelmet arra, hogy ha Orbán Viktor Miniszterelnök szerint a magyar gazdaság jól teljesít, akkor ezt a munkavállalóknak is érezniük kell. Jeleztük azt is, hogy a villamosenergia-iparban megfogalmazott követeléseink realitását jelzi az a tény is, hogy azok egybe esnek az országos ajánlás középértékével (3,5% keresetnövekedés), mert Mi a költségvetésben rögzített 1,8 %-os várható infláció esetén 1,7 %-os reálkereset növekedést kívántunk elérni, ami összességében 3,5%-os keresetnövekedésnek felel meg!
További levelek megküldésére is sor került:
A Munkáltatói Szövetségnek (VTMSZ) és a szövetség tagjainak (E.ON Hungária Zrt., MVM Zrt., EDF DÉMÁSZ Zrt., EDF Budapesti Erőmű Zrt. és az RWE Csoport – RWE Hungária Zrt.) kérve, hogy segítsék elő a megállapodás létrehozását.

Kértük az országos szakszervezetek (LIGA és a MaSZSZ) és az ágazati társszervezetek (a vegyipari, vízügyi és gázipari szakszervezetek) akciónkkal való szolidaritását és támogatását, szolidaritásáról biztosított bennünket a Pedagógusok Szakszervezete. Ezen szakszervezetek harcunkban közvetlen támogatásukról biztosították az EVDSZ tagságát!

2015. 03. 16.

Sajtótájékoztatót tartott az EVDSZ és a BDSZ vezetősége, ahol egy sajtónyilatkozat kiadásával segítettük megértetni munkavállalóink helyzetét.

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

Több média is felénk fordította a figyelmét a kiadott sajtóközleményünk és az MTI pártatlan közvetítésének hatására: az MTI, a Tőzsdefórum, a Népszava, az ORIGÓ, a Népszabadság, a Napi.hu, az ATV, a Klubrádió, az Infórádió stb. Köszönetünket fejezzük ki az elektronikus és az írott sajtó képviselőinek, hogy ráirányították a közvélemény figyelmét a problémáinkra és ezzel is segítették ügyeink megoldását.

2015. 03. 18:

Az ágazati tárgyalásokkal egy időben: 13-14 óra magasságában létrejött az MVM Zrt. és a MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség (MVM TSZSZ) között a csoportszintű bérmegállapodás normaszövege is, de mandátum hiányában sem az ágazati, sem az MVM társaságcsoport szintű megállapodás nem kerülhetett aláírásra. Meglepetéssel vettük tudomásul, hogy a Kormány még az esti órákban tárgyalni kívánta a megállapodás tervezeteket. Eddig erre nem volt példa!

2015. 03. 19.

Aláírásra került az Ágazati Bér- és Szociális megállapodás, bejelentettük, hogy A DEMONSTRÁCIÓ ELMARAD!

TELJESÜLTEK A CÉLJAINK

Miért jó a 2015. évi Villamosenergia-ipari Bér- és Szociális Megállapodás?

• mert az elért eredmény is bizonyíja, hogy van értelme a munkavállalói összefogásnak!
• mert ha változik (a vártnál nagyobb) a helyi szinten rögzített inflációs mérték, akkor a bérek is tovább növekedhetnek!
• mert már a második évben sikerült elérnünk a bérek reálértékének növekedését!
• mert az EVDSZ szolidaritása és ereje, segítette az MVM társaságcsoport munkavállalói követelésének teljesülését is!

Köszönetünket fejezzük ki az EVDSZ tagságának és támogatóinak, továbbá

• a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának (LIGA),
• a Magyar Szakszervezeti Szövetségnek (MaSZSZ),
• a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ),
• a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezetei Szövetségének (VKDSZ),
• és a Gázipari Szakszervezeti Szövetségnek (VDSZ).


EGYÜTT ERŐSEBBEK VAGYUNK!

Téglás József
EVDSZ Elnökhelyettes

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...