< />
2017. január 26.

Elbocsátott szakszervezeti titkár mellett tüntettek szakszervezetek Aszódon

Szolidaritási demonstrációt tartott a VDSZ és más szakszervezetek a Richard Fritz Kft.-nél működő Autóipari Munkavállalók Aszódi Szakszervezete (AMASZ) titkárának elbocsátása miatt kedden Aszódon a cég épülete előtt.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) tagszervezetének, az AMASZ-nak a titkárát, Juhászné Kovács Editet január 13-án munkáltatói rendes felmondással bocsátotta el az aszódi Richard Fritz Kft.

A VDSZ a honlapján úgy fogalmazott, hogy a több mint 200 fős szakszervezet titkárát álságos indokkal rúgták ki. ”Országos hadjárat folyik, melynek célkeresztjében a szakszervezetek állnak” - fogalmazott Székely Tamás, a VDSZ elnöke, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, utalva arra, hogy a közelmúltban több szakszervezeti aktivistát bocsátottak el Magyarországon. „Nem hagyjuk, hogy képviselőinket, akik kollégáikért küzdenek nap mint nap, megalázzák, csak azért, mert munkaidő-kedvezménnyel rendelkeznek, nem hagyjuk, hogy bértárgyalások előtt és alatt meggyengítsenek, csak azért, mert szembeszállunk az alacsony ajánlattal” - jelentette ki. Minden eltávolított szakszervezeti emberrel a maradók lesznek egyre gyengébbek - tette hozzá. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a dolgozók egyre többen és egyre több helyen értik és érzik, hogy szakszervezetbe tömörülve erősebbek, és „a szakszervezetek Magyarországon egyre határozottabban állnak ki a dolgozók jogaiért”.

Szólt arról is, hogy egy ország, ahol a dolgozók képviselte kiszolgáltatottságot jelent, élhetetlen a munkavállalóknak. Hozzátette: az ezt okozó munkáltatói magatartás erkölcstelen, tisztességtelen és káros a társadalomnak. Juhászné Kovács Edit a többi között arról beszélt, hogy a kft.-nél a munkáltatói önkény a szakszervezet tisztségviselőjét nem tárgyalópartnernek tekintette, hanem eltávolította. „Nem nyugodhatunk bele abba, hogy nem kíván tárgyalni a munkáltató az érdekképviseletekkel” - fűzte hozzá. Tom Grinter, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (IndustriALL Global Union) képviselője beszédében úgy értékelte, hogy a Richard Fritz Kft. „a kirúgással megtámadta a teljes szakszervezeti mozgalmat”. Beszélt arról is, hogy az olyan multinacionális vállalatok, mint az aszódi, azt gondolják, hogy a törvények fölött állnak, és sok kormányzat gyakran félrenéz, ha visszaélést tapasztal. Az IndustriALL követeli a titkár visszahelyezését - zárta szavait. Király András, az FKF Zrt.-nél működő HVDSZ2000 szakszervezet elnöke azt mondta, hogy a munkavállalók félnek, nem tudnak beleszólni a vállalatnál történő eseményekbe, ezért van szükség az érdekvédőkre. Szólt arról is, hogy a szakszervezetek és a szakszervezeti vezetők feladata a munkáltatók és a tulajdonosok tudomására hozni, hogy „ma Magyarországon bérből szinte nem tudnak megélni az emberek”. Az eseményen felolvasták a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtitkárának a Richard Fritz Kft.-hez írt levelét, amely tiltakozik a cég jogsértése ellen, felsorolva azt is, hogy álláspontjuk szerint milyen egyezményeket sért Juhászné Kovács Edit elbocsátása. A VDSZ petíciót kívánt átadni a gyár vezetésének, amelyet azonban az nem vett át. A demonstráción képviseltette magát mások mellett a Húsipari Szakszervezet és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete is. Az EVDSZ szolidaritásáról nyilatkozatban biztosította a résztvevőket.

Forrás: www.szakszervezetek.hu

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...