< />
2011. szeptember 23.

Az AES milliárdos osztalékot visz ki, nekünk fizetés sem jár

Mérges arcok és „nem vagy becsületes AES” mondatok kíséretében sok táblát láttunk azon a tüntetésen, amely az AES hazai tevékenysége ellen tiltakozott. Közel száz munkavállaló Budapesten, két helyszínen az AES budapesti irodája, valamint az Amerikai Nagykövetség előtt demonstrált. A táblákon azt olvashattuk: „Nincs tovább türelem, követeljük a bérünket!” „Az AES értékek – tisztességgel cselekedni, addig amíg nem kerül pénzbe”, „Az AES milliárdos osztalékot visz ki, nekünk fizetés sem jár”, Az AES ingyen dolgoztatja a munkavállalóit”

Kazincbarcikáról egy erőműves munkavállaló és az EVDSZ elnöke mondott beszédet. A két beszéd más megvilágításból, de ugyanarra hívta fel a figyelmet: elfogadhatatlan, hogy az AES januártól nem fizeti ki jogos a járandóságokat (étkezési hozzájárulás, nyugdíjpénztári befizetés), és a 2011-es évre nem született meg a szakszervezettel a bér- és szociális megállapodás. Július és augusztus hónapokra már munkabért sem fizetett, ráadásul azt hirdeti, hogy úgy kívánja majd bezárni az erőművet, hogy nem fogja kifizetni a törvény, illetve a KSZ szerint járó végkielégítést. Ez elfogadhatatlan. Az EVDSZ elnöke azt is elmondta, hogy három levél került elküldésre az érintetteknek, melyről előző írásunkban már olvashattak (Tüntetés az AES tevékenysége ellen) . A résztvevők azon kívül, hogy tiltakoztak, kérték Orbán Viktort, Magyarország Miniszterelnökét és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetét, Eleni Tsakopoulos Kounalakis Asszonyt, segítsenek a munkavállalók számára rendkívül nehéz helyzet megoldásában. Súlyos kritika érte a Magyar Energia Hivatalt (MEH), mely időhúzó magatartásával nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben Kazincbarcikán és Tiszapalkonyán ne munkahelyeket adó erőmű, hanem ipari romhalmaz legyen. A demonstráció mind a két helyszínen rendben lezajlott. Köszönet illeti a közreműködő rendőröket a korrekt és segítőkész magatartásukért. Az újságírók kérdésére többen elmondták, sokan vannak köztük olyanok, akiknek lassan a feje fölül viszik el a tetőt és súlyos megélhetési problémákkal küzdenek. Az EVDSZ elnöke beszéde végén hangsúlyozta, a teljes villamosenergia-ipar szolidáris a Borsodi Energetikai Kft. munkavállalóival és mind az EVDSZ, mind a LIGA Konföderáció, mind az EPSU (Európai Ágazati Szövetségünk) mindent megtesz annak érdekében, hogy elfogadható megoldás szülessen. Az emberek véleménye egyhangú volt: ők dolgozni akarnak. Bíznak abban, hogy azon magyar befektetők, akik szeretnék továbbműködtetni az erőművet – de a MEH packázása miatt ezt nem tehetik – a közeljövőben sikerrel járnak.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...