< />
2016. szeptember 6.

GYÁSZKÖZLEMÉNY - Elhunyt Pataky Péter

Súlyos betegség után 65 éves korában elhunyt Pataky Péter, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, illetve a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) korábbi elnöke. Életpályája négy évtizeden át a szakszervezeti mozgalomhoz kötődött.

Súlyos betegséggel küzdött, és bár tavalyi műtétje után biztató jelek arra mutattak, hogy felépül, 65 éves korában meghalt a hazai szakszervezeti mozgalom egyik legismertebb és legkiemelkedőbb vezetője, Pataky Péter.

A halálhír nyilvánosságra kerülése után közleményt adott ki a

Magyar Szakszervezeti Szövetség:

"Pataky Péter a magyar szakszervezeti mozgalom meghatározó, integráló személyisége. Minden munkájában, minden posztján a dolgozó embert helyezte középpontba. Mindenkivel szót értett, ha szükség volt rá megértéssel, ha úgy alakult konfliktusokkal képviselte a munkavállalók millióit. Soha sem volt demagóg, csak és mindenek felett szakszerű. Nem legyőzni, hanem meggyőzni akarta az ellenérdekű feleket. Ezt ismerték el mindig tárgyaló partnerei, akár a munkáltatókat, akár a kormányt képviselték. Ezért fogadták szeretettel, hallgattak rá az emberek, amikor az ország bármelyik részén, bármelyik szakma képviselőivel találkozott. Pataky Pétert a Magyar Szakszervezeti Szövetség saját halottjának tekinti."

Pataky Péter határozott, de mindig konstruktív tárgyalópartnernek bizonyult, mindent elkövetett azért, hogy a szakszervezetek közötti együttműködés a munkavállalók érdekében történjen, és egyben eredményes legyen.

Súlyos betegsége ellenére is vállalta a szakszervezetek és a magyar munkavállalók érdekében a szakértői háttérmunkát. Mindig kész volt arra, hogy válaszoljon a hozzá irányuló kérdésekre, hogy képviseljen minden munkavállalókat érintő kérdést, és tudását a szakszervezeti mozgalom érdekében hasznosítsa.

Amikor a LIGA és az MSZOSZ között nem volt felhőtlen a viszony, Pataki Péter és az EVDSZ akkor is konstruktívan együtt tudott működni a munkavállalók érdekében, közösen kerestük a problémák megoldását. Az is predesztinált bennünket erre, hogy a LIGA-hoz tartozó EVDSZ és az MSZOSZ-hez tartozó BDSZ közös ágazati érdekegyeztetésben vett részt hosszú éveken keresztül.

2013-ban egy közös demonstráción az MVM-es bérek érdekében (Pataki Péter a képen balra kék dzsekiben)

Az EVDSZ osztozik Pataky Péter családjának, valamint a Magyar Szakszervezeti Szövetség tagjainak gyászában, szervezetünk saját veszteségének is tekinti Pataki Péter halálát. Emlékét, mosolygós egyéniségét örökké megőrizzük emlékezetünkben.

Pataky Péter

(1951-2016)

1951. szeptember 17-én született Budapesten, egy alapvetően baloldali érzelmű családba. Az egymásra figyelést, az empátiakészségét, az emberekkel való törődést szüleitől örökölte. A nagyszülők „rendes szoc.dem.ek" voltak, ahogy fel-felemlegette őket. Az első történeteket a dolgozó ember sorsáról is tőlük hallotta. Így már fiatal korától kezdve természetes volt részvétele a közösségi munkában.

Általános és középiskolás az ELTE gyakorló iskolájában, a budapesti Radnótiban volt. Érettségi után a Számviteli Főiskolára jelentkezett rendszerszervezési szakra, amiről három év alatt kiderült, nem ez az ő útja. Egészen más pályára lépett, a Fővárosi Művelődési Házban, a későbbi Szakszervezetek Művelődési Házában töltötte első munkás éveit, amely Budapest akkori kulturális életének egyik központja volt. Életpályája több mint négy évtizede a szakszervezeti mozgalomhoz kötődik. Amióta munkaviszonyban van, áttételesen vagy közvetlenül, de munkaadója a szakszervezet.

1973-tól 1982-ig népművelőként dolgozott a Fővárosi Művelődési Házban. Ezt követően hét éven keresztül a Vasas Szakszervezetnél volt munkatárs, majd osztályvezető helyettes. 1992 és 2004 között az ÉTOSZ – az Érdekvédelmi Tanácsadó Szolgálat – munkatársa, majd igazgatója lett. 2004-től két évig az MSZOSZ alelnöki, 2006-tól elnöki tisztségét töltötte be. 2013. december 6-án az Autonóm Szakszervezeti Szövetség és a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma integrációja nyomán megalakult Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökévé választották meg.

Pataky Péter a magyar szakszervezeti mozgalom meghatározó, integráló személyisége. Minden munkájában, minden posztján a dolgozó embert helyezte középpontba. Mindenkivel szót értett, ha szükség volt rá megértéssel, ha úgy alakult konfliktusokkal képviselte a munkavállalók millióit. Soha sem volt demagóg, csak és mindenek felett szakszerű. Nem legyőzni, hanem meggyőzni akarta az ellenérdekű feleket. Ezt ismerték el mindig tárgyaló partnerei, akár a munkáltatókat, akár a kormányt képviselték. Ezért fogadták szeretettel, hallgattak rá az emberek, amikor az ország bármelyik részén, bármelyik szakma képviselőivel találkozott.

életút forrása: szakszervezetek.hu

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Hozzászólások:
#1 Kozák László
2016-09-07 10:57:49
Érdemes lenne azt is megemlíteni, hogy a halálhír nyilvánosságra kerülése után közleményt adott ki a LIGA Szakszervezetek is.
A szervezet például megemlítette, hogy "Pataky Péter határozott, de mindig konstruktív tárgyalópartnernek bizonyult, mindent elkövetett azért, hogy a szakszervezetek közötti együttműködés a munkavállalók érdekében történjen, és egyben eredményes legyen."
vissza a lap tetejére
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...