< />
2016. május 31.

Bemutatkozott a LIGA új elnöke

2016. május 30-án bemutatkozó sajtótájékoztatót tartott dr. Mészáros Melinda a LIGA Szakszervezetek elnöke a LIGA Szakszervezetek aktuális törekvéseiről.

Elmondta, a LIGA Szakszervezetek figyelmet fordít a kormánnyal folytatott tárgyalások során a Munka törvénykönyve módosításának, a korkedvezményes nyugdíj rendezésének, és szeretne egy több éves bérfelzárkóztatási csomagról megállapodni. A több éves bérfelzárkóztatási program megvalósítására már készült közös szakszervezeti javaslat, most ennek aktualizálásával a társkonföderációkkal együtt szeretne a konföderáció fellépni.


A konföderáció célja, hogy a létminimum és a minimálbér összege között eltűnjön a különbség, amely ma – a családi állapottól függően 10- 20 ezer forintos. Ha az európai országokat nézzük, akkor Magyarország csak a 18. helyen áll ebben a tekintetben – az éllovas Luxemburghoz képest, ahol 2000 euróval számolhatunk, Magyarországon csak 330 euró a minimálbér összege.


A jövőben a LIGA Szakszervezetek mind a munkáltatókkal, mind a társkonföderációkkal erősíteni kívánja a kapcsolatait, és a jövőben szeretné hangsúlyosabban felvállalni az ágazati tagszervezetei problémáit. Kiemelt kérdésnek tekinti a köznevelés területén dolgozók, a vízügyi és közlekedési ágazatban foglalkoztatottak, valamint az egészségügyi és szociális ellátás területén dolgozók, bér- és foglalkoztatási kérdéseit. Ennek érdekében minden ágazatot megszólított, hogy jelezzék azokat a kardinális problémákat, amelyeket nem sikerült az elmúlt időszakban rendezni.


A LIGA szeretné lezárni azt a korszakot, amelyeket a sajtóban megjelent negatív híradások fémjeleztek, és szeretne az eredeti célkitűzéseinek megfelelően munkálkodni továbbiakban.

A kép forrása: MTI/Kovács Tamás

Újságírói kérdésre elmondta, nehezíti a munkát, hogy megszűnt a korábbi létminimum számítás, ennek érdekében a társkonföderációk vezetőivel egyeztetett, hogy a KSH adatszolgáltatás megszűnése után saját számításokat végezzenek a létminimum értékére vonatkozóan. Hozzátette, a bérkérdések megoldása érdekében a VKF keretén belül már elkezdődtek a tárgyalások.

Szintén kérdésre válaszolva az elnök hozzátette, a LIGA Szakszervezetek kiáll az egészségügyi bérfejlesztés szükségessége mellett, és korábban nem csak elvi, de anyagi támogatást is biztosított az egészségügyi dolgozók igényérvényesítéséhez. Hangsúlyozta, ezen a területen, nem csak a szakdolgozók, hanem az orvosok ágazati igényeit is szeretné megjeleníteni.

Kérdésre válaszolva az elnök elmondta, a LIGA Szakszervezetek a pénzügyi stabilizáció érdekében értékesítette az egyik ingatlanját. A székházra vonatkozó kérdésre válaszolva jelezte, hogy az ingatlan tulajdonostársa értékesítést tervez, ám a LIGA Szakszervezetek még nem döntött, hogy az ingatlan hasznosításával, vagy a székház eladásával kívánja költségtakarékossági céljait megvalósítani.

A bemutatkozó sajtótájékoztató végeztével az elnök reményét fejezte ki, hogy az a támogatás, amely a LIGA Tanácson szavazatokban megjelent, a mindennapi működésben is megnyilvánul majd.

Kapcsolódó cikkek:

- LIGA tájékoztatás

- Komoly ígéretekkel állt elő a Liga új elnöke

- ATV riportja az új LIGA elnökkel

- Népszava online: Gaskó után új utakon a LIGA

- HírTv riportja Doszpolyné Mészáros Melindával

- webradio.hu: A Liga többéves bérfelzárkóztatási programot dolgoz ki a társkonföderációkkal

- 24.hu: Gaskó öröksége nyomja a Liga Szakszervezetek vállát

- Forró Drót közlemény: Női Elnök a LIGA Szakszervezetek élén

- Elkerülhetetlen az együttműködés

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...