< />
2016. augusztus 30.

Zátonyra futott a TTIP, az EU-USA egyezmény- de szó sincs a TTIP haláláról

Viszont még ketyeg az EU és a Kanada közti egyezmény (CETA)

Az Európai Unió és az Egyesült Államok közti szabad kereskedelmi egyezményről (TTIP) szóló tárgyalások kudarcba fulladtak – nyilatkozta 2016. augusztus 28-án Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter. Viszont még ketyeg az EU és a Kanada közti egyezmény (CETA). "A halálomról szóló hírek erősen eltúlzottak"- ezzel cáfolta a hírt az uniós főtárgyaló, Ignacio Garcia Bercero.

– Az USA-val folytatott egyezkedés de facto megbukott, mert mi, euró­paiak nem akartuk alávetni magunkat az amerikai követeléseknek – mondta egy a ZDF-nek adott interjúban Németország alkancellárja. A felek három éve tárgyalnak a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerségről, s az idén tettek volna pontot ezek végére, ám több kérdésben más álláspontot képviselnek – emlékeztet a Reuters hírügynökség, amely az interjú vetítése előtt közölt részleteket annak átiratából.

Az egyezményt Európa-szerte vitatják, részben azért, mert ahogy a sajtó korábban is megírta, a szakszervezetek, a civil szervezetek és a polgárok teljes kizárásával készül. Az ipari lobbicsoportokat és egyes óriáscégeket ezzel szemben folyamatosan tájékoztatnak a tárgyalások részleteiről. A TTIP másrészt feloldaná a meglévő korlátozásokat, s utat nyitna például a génkezelt élelmiszerek előtt. Az egyezmény egyik legvitatottabb pontja szerint a multicégek minden olyan esetben perelhetnék a kormányokat, amikor a kabinetek által aláírt nemzeti vagy nemzetközi szabályozások üzleti kárt okoznak a cégeknek.

Miután megrekedtek a TTIP szabadkereskedelmi tárgyalások az Egyesült Államok és az Európai Unió között, felértékelődik az EU és a Kanada közti egyezmény (CETA) sorsa. Mint ismert, a CETA szövege már túl van a jogi átfésülésen, már csak annak ratifikálásán van sor. A CETA-ról már ősszel dönthet a magyar törvényhozás.

Szó sincs a TTIP haláláról

Emlékezzék, mit mondott Mark Twain – felelte az uniós főtárgyaló, Ignacio Garcia Bercero az AP kérdésére, igaz-e, hogy kudarcba fulladtak az Európai Unió és az USA közti szabadkereskedelmi egyezményről (TTIP) szóló tárgyalások. Ezt Sigmar Gabriel német alkancellár és gazdasági miniszter állította a ZDF-nek adott vasárnapi interjúban – egész pontosan úgy fogalmazva, hogy "véleménye szerint de facto megbuktak" a tárgyalások –, erre idézte fel Bercero azt a híres Twain-mondást, hogy "a halálomról szóló hírek erősen eltúlzottak".

A főtárgyaló részéről a poén mellett azért egy hangsúlyos "nem" is elhangzott, és hasonlóan foglalt állás az Európai Bizottság szóvivője is. Sajtókonferencián elhangzott kérdésre leszögezte: a tárgyalások időt vesznek igénybe, de a labda pörög tovább, a bizottság folyamatos előrehaladást ér el a TTIP-egyeztetéseken. A tárgyalások kritikus szakaszba értek – emelte ki Margaritis Schinas –, csaknem minden fejezetben tettünk javaslatokat. A bizottság még mindig készen áll arra, hogy ez év végén lezárják a tárgyalásokat, de mint a szóvivő fogalmazott, "nem Európa biztonsági, egészségügyi, szociális és adatvédelmi standardjai vagy kulturális sokszínűsége árán".

A német alkancellár a ZDF-interjúban azt mondta, hogy a három éve zajló TTIP-tárgyalások eddigi 14 körében a felek a 27 fejezet egyetlen témájában se állapodtak még meg. Washington neheztel az EU és Kanada CETA-megállapodása miatt – állította Gabriel –, mert annak olyan elemei is vannak, amilyeneket az USA nem akar bevenni a TTIP-be. A kormányzati posztok mellett a szociáldemokrata párt elnöki tisztét is betöltő politikus szerint Európának nem szabad alávetnie magát az amerikai követeléseknek – Angela Merkel kancellár viszont a múlt hónapban még azt jelentette ki, hogy Európának a legteljesebb mértékben érdeke a TTIP- írta a Világgazdaság.

Kinek jó a TTIP?

Trójai szerződésnek nevezte a Greenpeace május 1-jei brüsszeli tüntetésén a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Együttműködést (TTIP). A szervezet azt állította, egy titkos dokumentum került a birtokába, amely bizonyítja, hogy a TTIP aláírása nemcsak a környezetre, de az emberek egészségére is jelentős veszéllyel járna. Továbbá megnövelné a cégek hatalmát a nemzetállamok és az állampolgárok felett. Csath Magdolna közgazdász írása.

A kiszivárgott információk szerint az európai autók amerikai piacra engedéséért cserébe nagy mennyiségű amerikai, a jelenlegi európai élelmiszernormáknak nem megfelelő mezőgazdasági terméket kellene befogadni az európai piacra.

Tehát ami jó lenne az autógyáraknak, az tönkretehetné az európai gazdákat, és az emberek egészségét is veszélyeztethetné.

A probléma ugyanis az, hogy az amerikai élelmiszereknek sokkal alacsonyabb szintű szabványoknak kell megfelelniük, mint az európaiaknak. Ráadásul az amerikai élelmiszerek tömegtermékek, amelyek jelentős állami támogatást is élveznek, ezért termelésük költségei is alacsonyabbak. Az olcsó tömegtermék pedig nyilvánvalóan versenyképesebb tud lenni, mint a drágább, bár jobb minőségű helyi termék.

forrás: www.greenfo.hu

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...