< />
2016. május 6.

Stop TTIP: Védelmet az egészségünknek és a környezetünknek!

A Greenpeace holland irodája május 2-án nyilvánosságra hozta az EU–USA közötti szabadkereskedelmi egyezményről (transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerség – TTIP) zajló tárgyalások 13 fejezetét.
A dokumentumok eddig titkosak voltak, pedig 800 millió ember sorsát érintik.

A TTIP-megállapodás kiszivárogtatott szövege ugyanis megerősíti a civilek eddigi aggodalmát: számos területen a nagyvállalatok érdekei kerülnének a társadalom hosszú távú érdekei elé. Ha most egyszerre sokan cselekszünk, megváltoztathatjuk ezt a folyamatot!

Szólítsd fel a magyar politikusokat: tegyenek meg mindent azért, hogy a nyilvánosság előtt folyjanak a tárgyalások, és Magyarország mondjon nemet a jelenleg tervezett TTIP-egyezményre!

Küldj e-mailt (a Greenpeace oldalán csak a neved és az email címed kell beírnod, és a rendszer automatikusan generálja az elküldendő levelet a Te aláírásoddal) a magyar álláspontért és annak képviseletéért felelős Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek és dr. Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárnak: kérd meg őket, hogy tegyenek meg mindent a tárgyalások átláthatóságáért, és ne támogassák a készülő TTIP-megállapodást!

A kiszivárogtatás hatására napról napra nő a közfelháborodás. Mára több, a TTIP-t korábban támogató európai politikus kihátrált a tervezett egyezmény támogatásából. Pontosan ugyanezt szeretnénk látni itthon is!

Ne nyugodjunk bele, hogy egy ilyen egyezményt elfogadhatónak tart Magyarország!

Mi a probléma a TTIP-megállapodással?

A hivatalos nevén transzatlanti befektetési és kereskedelmi partnerség (TTIP) gyakorlatilag egyetlen, egységes szabadpiaccá olvasztaná össze a világ két legnagyobb gazdaságát, és számos kockázatot rejt magában. Nem véletlen, hogy mostanáig közel 3 és fél millió európai, ezen belül körülbelül 20 ezer magyar lakos írta alá a TTIP elleni petíciót.


A formálódó TTIP-egyezmény:

1. Nem tartalmazza azt az évtizedek óta érvényben lévő jogát az országoknak, hogy korlátozhatják a kereskedelmet az emberek, állatok és növények egészségének és életének védelme, illetve a kimerülő természeti erőforrások megőrzése érdekében.

2. Jelentősen korlátozná lehetőségeinket a klíma védelmére.

3. Nem tartalmazza az uniós elővigyázatossági elvét. Így újra elárasztanának minket a kockázatos vegyi anyagok, a növényvédő szerek, és megrekednének a korlátozás alatt álló anyagok kivonásáról szóló tárgyalások.

4. Az emberek egészségének megőrzése és a környezet védelme helyett a nagyvállalatok érdekei dominálnák az európai és az amerikai társadalom működését.

5. Veszélybe sodorná az európai és a magyar mezőgazdaságot.

Csak az elmúlt három napban majdnem annyit foglalkozott az üggyel a média, mint a tárgyalások 2013-as kezdete óta mostanáig, és óriási a közfelháborodás a legtöbb európai országban!
Ennek hatására mára több, a TTIP-t korábban támogató európai politikus megváltoztatta a véleményét, és már nem támogatja a tervezett egyezményt.
Pontosan ugyanezt szeretnénk látni itthon is!

Minden elküldött levél számít, ebben biztos lehetsz! Fontos, hogy minél több ember értesüljön a TTIP-tárgyalások kiszivárogtatott anyagairól és az egyezmény kockázatairól.

A magyar kormány azonban még nem utasította el a formálódó TTIP-egyezményt, holott a most nyilvánosságra került 248 oldalból is látszik: a tárgyalások iránya, tartalma már a jelenlegi állapotában sem elfogadható!

Tegyél meg mindent, hogy minél többen írjanak a Greenpeace oldalának segítségével a TTIP-vel kapcsolatos magyar álláspontért felelős politikusainknak május 13-ig, az uniós külügyminiszteri találkozóig, ahol napirenden lesz a TTIP is.

Kérlek, oszd meg a petíció linkjét – legyünk elég sokan ahhoz, hogy befolyásoljuk a magyar TTIP-álláspontot!


Ne nyugodjunk bele, hogy ilyen egyezményt elfogadhatónak tart Magyarország!

Kérlek, hogy hívd fel barátaid, rokonaid, ismerőseid figyelmét a témára és a levélküldés egyszerű módjára.

Egy ilyen egyezmény óriási visszalépés lenne Európának és Magyarországnak!

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...