< />
Szerző: Téglás József
2017. február 16.

Megoldódhat a nyugdíjkorhatár előtti ellátások problémája

Kommunikációs trükk, vagy a kormányzat valóban hajlandó érdemi egyeztetéseket folytatni a szociális partnerek javaslatairól?

foto: Pixabay

Bízhatunk abban, hogy háromoldalú érdemi tárgyalások folyhatnak a VKF-en, a korengedményes és/vagy korkedvezményes nyugdíj pótlásának kérdéskörében ?

A rendszerváltás óta tudjuk, és a 2008-as gazdasági válság óta csak még nyilvánvalóbbá vált számunkra, hogy már soha semmi nem lesz olyan, mint amilyen volt.

Hírt kaptunk arról, hogy a szakszervezetek a Munka Törvénykönyvi változtatásokat célzó javaslatai és a sztrájktörvény esetleges módosításának szakszervezeti követelései mellett – Dr. Mészáros Melinda LIGA elnök asszony által megfogalmazott kéréshez igazodóan – a munkaerő piaci támogatási rendszer áttekintését szorgalmazó téma is szerepelni fog a VKF munkatervében.
Munkáltatói kérésre, egyeztetések lesznek a minimálbér emelés tapasztalatainak témakörében is.

A VKF 2017 február 8.-ai ülésén elhangzottak óta sok hír jelent meg arról, hogy a LIGA többszöri felvetésére újra elkezdődnek a (korábban megakadt) korkedvezményes nyugdíj pótlásáról szóló tárgyalások.

A szakszervezeti javaslat vitája során az álláspontok közeledését lehetett érzékelni. Ezen javaslat tartalmazta, hogy a b i z o n y í t o t t e g é s z s é g k á r o s í t ó h a t á s o k r a fókuszálva, a műszakos munkarendben dolgozók védelmére, külön megoldást kell kidolgozni.

„A vita eredményeként mindhárom oldal megfogalmazta, hogy lényeges pontokon közeledtek az álláspontok, ezért van értelme a további egyeztetéseknek, ami szakértői bizottságban folytatódik. A korábbi bizottsági munkához képest lényeges változtatást jelenthet, hogy kérésünkre a Kormányoldal vállalta, hogy a jövőben, érdemben részt vesz a bizottsági munkában.”

A munkavállalók figyelmének felhívása érdekében, kéréssel fordulunk szakszervezeti tagjainkhoz! Olvassák a témához igazodó híreket, testületi fórumaitokon értelmezzék a szakszerveti előterjesztéseket és a VKF-ben készülő emlékeztetőket, szakmai anyagokat.

Reméljük, a régóta várt fordulat következett be, de a végeredmény még messze van és nem kizárt, hogy további harcot kell indítanunk céljaink elérése érdekében.

EGYÜTT ERŐSEBBEK VAGYUNK!

„Bízzál Istenben, és tartsd szárazon a puskaport.”

A LIGA tájékoztató, szakmai érvanyag és kapcsolódó hírek:

- LIGA tájékoztató a VKF Monitoring Bizottság február 8-i üléséről

- VKF egészségkárosodási kockázatok munkabizottsági jelentés

- magyar idők: KIVÁLTJÁK A KORKEDVEZMÉNYES NYUGDÍJAT

- infórádió adása ezzel a témával kapcsolatban

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...