< />
2017. február 9.

Írj levelet - NEM a CETA-ra!

Az Európai Parlament 2017. február 15-én plenáris szavazáson dönt a CETA-ról, az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény tervezetéről.

Írj most a magyar EP-képviselőknek, hogy szavazzanak NEM-mel a CETA-ra.

Miközben a CETA Európa valamennyi polgárát érintő alapvető változásokat vezetne be, az európai parlamenti képviselők többsége mégis elmulasztja tájékoztatni a közvéleményt, és nem foglal nyilvánosan állást az egyezményt illetően.

Fel kell hívnunk a döntéshozók figyelmét az egyezmény fontosságára!

Miért fontos, hogy a jelenlegi CETA-egyezményt NE fogadja el az Európai Parlament?

  • Az egyezmény legalizálná a GMO-szennyezést, amivel veszélyeztetné Magyarország Alaptörvénybe foglalt génmódosítás-mentes mezőgazdaságát. A CETA ugyanis felszámolná az uniós engedély nélküli GMO-kra vonatkozó zéró tolerancia elvét.
  • Az egyezmény szembemenne az Országgyűlés 2016. június 13-i határozatával. Eszerint nem támogatható olyan szabadkereskedelmi egyezmény, amely veszélyezteti a környezet- és egészségvédelem, az élelmiszerbiztonság, valamint az emberi jogi, illetve munkajogi garanciák jelenlegi szintjét, továbbá antidemokratikus vitarendezési eljárást tartalmaz.
  • A CETA úgy kezeli az egészségünket és az életünket védelmező szabályokat, mint a kereskedelem útjában álló akadályokat.
  • A CETA nem lép fel hatékonyan a klímaváltozás ellen, az egyezmény környezetvédelmet és fenntartható fejlődést érintő célkitűzései nem többek puszta szándéknyilatkozatnál.
  • A CETA 200 ezer munkahely megszűnéséhez vezethet Európában – erre jutott az amerikai Tufts egyetem munkatársai által készített független gazdasági elemzés.
  • Az Európai Unió eléggé erős ahhoz, hogy igazságos kereskedelmi szabályokat alakítson ki. Ehhez híven minden egyes kereskedelmi egyezménynek hozzá kell járulnia ahhoz, hogy az EU teljesíteni tudja belső és nemzetközi kötelezettségeit, beleértve a párizsi klímaegyezményben foglaltakat.

A CETA tartalma a jelen körülmények között nem elfogadható, ugyanis a CETA kereskedelmi és beruházási céljai elsőbbséget élveznek a környezetvédelmi és közegészségügyi szempontokkal szemben:

  • a CETA úgy kezeli az értékeinket és életünket védelmező szabályokat, mint a kereskedelem útjában álló akadályt;
  • az egyezménytervezetnek a környezetvédelmet és fenntartható fejlődést érintő célkitűzései nem többek puszta szándéknyilatkozatnál, elbagatellizálják a klímaváltozás és környezetpusztítás következményeiből adódó sürgető feladatokat.

Írj te is az Európai Parlament magyar képviselőinek:

kérd meg őket, hogy szavazzanak NEM-mel a CETA-ra február 15-én. Érjük el együtt, hogy az Európai Parlament az egyezmény elutasításáról döntsön! Kérjük, hívd fel barátaid, rokonaid, ismerőseid figyelmét a témára. Egy ilyen egyezmény óriási visszalépés lenne Magyarországnak és egész Európának is.


Köszönjük, hogy velünk együtt kiállsz az emberek és a környezet védelméért!

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...