< />
2015. szeptember 17.

Eseménydús hónapok a Pannónia Pénztáraknál

Az idei nyár sem a pihenésről szólt a Pannónia Pénztáraknál. Nyugdíjpénztári beolvadás, egészségpénztár megjelenése a pénztári csoportban és egyéb változások is történtek az elmúlt hónapok során. Vokony János Elnök Úrral beszélgettünk az eseményekről…

Megszokott éves esemény lett talán a Nyugdíjpénztár életében a beolvadás. Most a Quaestor Nyugdíjpénztár beolvadása került napirendre.

Pénztárunk vezetése 2010-ben új, stabilitási és növekedési stratégiát alkotott, amelyben a pénztári beolvadások jelentős szerepet kapnak. A Mobilitás Nyugdíjpénztár beolvadásával 2012-ben indult ezek sora. Ekkor Pénztárunk jellemzően MOL-os háttérrel rendelkező tagokkal bővült, 2013-ban a XI. kerületi Polgármesteri Hivatal Nyugdíjpénztára gondolta úgy, hogy az önálló működés feltételeinek romlása következtében a Pannónia jó választás tagjaik számára.

A Quaestor Csoport 2015. elején történt válsága adott egy új lehetőséget számunkra, a Quaestor Nyugdíjpénztár nem kívánt önállóan tovább működni, ezért befogadó pénztárat keresett…, az események felgyorsultak. Május elején kaptunk felkérést befogadási ajánlat tételére, amely versenyképes volt, ezért a Küldöttközgyűlésünk már júniusban elfogadhatta a 2015. július 1-jei beolvadást.
Az elmúlt évek integrációi jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a Nyugdíjpénztár tagjainak száma - 10 év után ismét - meghaladja a 35 ezer főt, a tagi vagyon pedig meghaladja a 93 Mrd forintot. Pénztárunk létszámával a 10., vagyonával a 6. legnagyobb pénztárrá nőtte ki magát. Működési és likviditási célú pénzügyi tartalékaink pedig meghaladják már az 1 milliárd forintot, ez a Pénztár jövőképe szempontjából fontos, és kellő stabilitást és biztonságérzetet ad a működtetéshez.

A Quaestor Egészségpénztár pedig csatlakozott a Pannónia Pénztárakhoz?

Jogi értelemben nem beszélhetünk csatlakozásról, de tény, hogy a Pannónia név alatt megjelent egy egészségpénztár, mivel a Quaestor Pénztárak vezetése egyazon biztos helyre kívánta kormányozni a Pénztáraikat. Ezt beolvadási lehetőség hiányában magánszemélyekként vállaltuk fel, a Pannónia Pénztárak vezető tisztségviselői tisztséget vállaltak a Quaestor Egészségpénztárban, ezt követően pedig adta magát a Pannónia név. A Pannónia Egészségpénztár még kis pénztár, „felnövőben van”, de jók a befizetési kondíciói, egészségpénztári kártyás rendszert és komplex internetes ügyfélportált működtet. Természetesen ez egy lehetőség számunkra és tagjaink számára, mivel a Pannónia név alatt immár mindhárom pénztári típus elérhető. Ugyanakkor az Egészségpénztár jövőképét az EVDSZ gesztorálása mellett a VITAMIN Egészségpénztárral kezdeményezett párbeszéd is alakíthatja. Konstruktív légkörben, együttműködési szándékkal zajló párbeszédet kezdeményeztünk, amely mindkét fél számára kölcsönösen előnyös eredményeket hozhat.

Kanyarodjunk csak vissza a Nyugdíjpénztárhoz… a növekedés mellett az értékek és a jó hozameredmények is jellemzik a Pénztárat.

A VIT-es időszak komoly értékteremtő időszak volt, a múlt pedig kötelez. A munkáltatói jelleget, a munkahelyekhez kötött küldött-rendszert, a párbeszédet a szakszervezetekkel a Pannónia név alatt is folytattuk. A Pannónia név felvételével a kifelé nyitás mellett ezen értékek megtartása is fontos volt. A CIG Partnerség révén - az ismertebb márkanév - a beolvadásokkal és az új belépőkkel az ágazaton kívülről érkező tagok száma gyarapodott, de egy önálló - nem csak jogi értelemben, hanem valóságosan is - munkáltatói jellegű pénztárnak tartjuk és hirdetjük magunkat. Egy ötéves pénztári stratégia eredményeként pedig elmondhatjuk, hogy felépítettünk egy sikeres, teljesen önálló, a pénztári szolgáltatási paletta minden szegmensével foglalkozó pénztári „csoportot”, amelyekben a munkáltatói jelleg dominál.

Hozamaink alapján az elmúlt években követett óvatos konzervatív befektetési stratégia következményeként - a tisztes reálhozam mellett - a piaci versenyben nem tartoztunk a legjobbak közé. (a 2008 - as világgazdasági válság történései óvatosságra intettek bennünket..) A hosszú távú hozamaink tekintetében azonban még mindig a legjobb kasszák közé tartozunk. Az Igazgatótanács 2014-ben sokat dolgozott a befektetési politika és az ingatlanbefektetési stratégia korszerűsítésén annak érdekében, hogy hozamaink a per group tekintetében megint az „élbolyban” helyezkedhessenek el. Természetesen továbbra is cél, hogy kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtsunk, a túlzott kockázat vállalása, azonban most sem volt szempont. A 2015. évi részidőszaki eredmények bizonyították, hogy az irányváltás és a merészebb politika sikeres volt. (a féléves eredményeink alapján újra a legjobbak közé tartozunk..) Az eredményeket sajnos szektorszinten árnyalják az augusztusi világgazdasági tőkepiaci fejlemények, de reményeink szerint a részvénypiac hamarosan korrigál, és jó évet zárhatunk.

Az eredmények megalapozott döntéseket, sok munkát igényelhetnek. Hogyan bírja ezt a sok kihívást a Pénztár vezetése?

A vezető tisztségviselők egy része aktív dolgozó, egy része nyugdíjas, de valóban, mindenki számára elég aktív operatív elfoglaltságot jelent a pénztár vezetői munka. Igyekszünk alapos, a részletekre is odafigyelő munkát végezni. Ez a jogszabályban előírt legalább negyedévi egy ülések többszörösét jelenti, amely szakszerű időigényes felkészülést vár el az IT és az EB tagjaitól. Munkánkat segíti természetesen a pénztár ügyvezetése munka apparátusa, továbbá a pénztár küldöttei. (A küldöttek felelőssége, döntéseiknek súlya nagyon fontos kérdés, hiszen pl. a befektetési politikával kapcsolatos végső döntést – a választható portfóliós szabályzat keretén belül – ők hozzák... )

A Nyugdíjpénztárban idén már - a kötelező egy helyett - három küldöttközgyűlésen vagyunk túl, a küldöttek éves beszámolót, pénzügyi tervet fogadtak el, továbbá a beolvadást, azokhoz kacsolódó dokumentumokat hagytak jóvá. A szeptemberi Küldöttközgyűlés Quaestor beolvadás lezárása mellett, a tiszteletdíjak 2016-tól történő 20%-os emelését is megvitatta, és elfogadta.

Talán egyedi megoldás nálunk, hogy a tiszteletdíjak fele csak akkor jár, ha a Pénztár bizonyos teljesítmény mutatókban - taglétszám, vagyon, hozam stb.- jól teljesít. (az elvárt teljesítmény mutatók a tisztségviselők vonatkozásában konkrétan meghatározásra kerültek) A teljesítmény mutatókat az évet záró Küldöttközgyűlés hagyja jóvá.

Tagokat érintő újdonságokról beszámolhatunk-e?

A pénztári jogszabályok eléggé kötöttek, de ha lehetséges, „haladunk a korral”. Szeptembertől lehetőséget biztosítunk tagjaink számára a Nyugdíjpénztár internetes honlapján elérhető „Ügyfélportál”-on elektronikus adatbejelentésre: lakcím, értesítési cím, telefon és e-mail elérhetőségek módosítása lehetséges a regisztrált tagok számára.

Októberben ismét meghirdetjük a befizetés-növelő akciónkat, amely 2014-ben is komoly eredménnyel zárult, illetve értékes nyereményeket sorsoltunk ki a résztvevők között. Célunk az öngondoskodás erősítése, az egyéni befizetések növelése.

A tagdíjbefizetések felosztásában 2016-tól lesz kedvező változás. Az utóbbi években kialakult egy olyan markáns tagsági kör, melynél mindinkább érezhető az eseti tudatos döntés. Sok tagunk nagyon komoly megtakarítási, befektetési lehetőséget lát a nyugdíjpénztári számlában. Ők éves szinten egyénileg több millió forintot fizetnek be számlájukra, akár örökölt összeg kamatoztatását vagy egyéb befektetés áthozatalát látják jónak. pl. 2013-2014-ben 10 millió forint volt a legnagyobb tagi befizetés összege. Számukra alakítottuk ki az ún. befektetői sávot, amely évi 1,5 millió forint feletti befizetés esetében már semmilyen levonást nem eredményez. Ezt a piacon talán egy pénztár sem, vagy nagyon kevés teszi meg.


Köszönöm a lehetőséget!

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...