< />
2017. március 22.

Soha nem látott cégalapítási hullám történt az energiaszektorban

2016 során több mint 550 cég jött létre az energetikai ágazatban, csak decemberben 320 céget jegyeztek be. Egy hónap alatt 20 százalékkal megugrott az energiaszektorban működő cégek száma, de csupán a számoktól azért gazdasági csodára még nem kell számítani.

Az energiatermelés és kereskedelem az egyik legintenzívebben változó szektor volt az elmúlt néhány év tekintetében. Bár a cégek darabszámát nézve kis ágazatról beszélhetünk, hiszen nagyságrendileg mindössze 1700 cég működik a területen, a szektor gazdasági jelentősége óriási. Ennek megfelelően mindig is kiemelt társadalmi, politikai és gazdasági figyelem övezte az ezen a területen működő cégek tevékenységét. Az ágazat koncentráltságának mindig is megvoltak a saját jellegzetességei, a működő cégek termelékenysége, vagy akár a jövedelmi viszonyai általában messze az országos átlag felett vannak. Többek között az egy főre eső bruttó bér 500 ezer Ft körül volt az ágazatban még 2016-ban is, de a korábbi években ez az érték még magasabb is volt.

  • A 2017-es év sem lesz unalmas az ágazat szereplői számára, legalábbis a cégalapítások drasztikusan megugró száma erre enged következtetni. Azonban nem szabad elfeledkezni a technikai hatásokról sem. Az év utolsó hónapjaiban bekövetkező nagyobb ugrások sokszor inkább a szabályozási környezet változásának, adópolitikának, támogatási rendszernek köszönhető, mint tényleges gazdasági hatásoknak.

Ha jobban megvizsgáljuk a 2016 végén létrejött cégeket, érdekes minta rajzolódik ki. Villamosenergia-termeléssel foglalkozik az újonnan létrejött cégek túlnyomó többsége, de talán még érdekesebb az a tény, hogy a cégek nem magányosan, hanem csoportokban jöttek létre. Egy-egy tulajdonos sokszor 8-10 céget is létrehozott rövid időn belül. Már-már a hazai cégstruktúra hőskorát idéző cégnevekkel találkozhatunk az újonnan létrejött cégek között. A cégnevek közti különbséget sokszor csak a sorszám jelenti, de voltak ennél kreatívabb alapítók is. Az egyik tulajdonos a naprendszer bolygóiról nevezte el cégeit, de volt olyan is, aki német nyelvű sorszámot írt cégeinek neveibe.

forrás: gazdasagtv.hu

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...