< />
2016. február 18.

MÉSZ - PADOSZ - ADÉSZ észrevételei a Paks II. beruházással kapcsolatosan az Európai Bizottság konzultációs felhívására

A benyújtott dokumentum teljes terjedelmében a logókra kattintással érhető el.

A Paksi Atomerőműben működő szakszervezetek Érdekegyeztető Tanácsa az Európai Bizottság 2016. január 12-én intézett konzultációs felhívására észrevételeket nyújtottak be a Paks II beruházással kapcsolatosan.

MÉSZ, PADOSZ, ADÉSZ észrevételei az Európai Bizottság konzultációs felhívására

Az Európai Bizottság felhívása:
ÁLLAMI TÁMOGATÁS – MAGYARORSZÁG
SA.38454 (2015/C) (ex 2015/N)
A Paksi Atomerőműnek nyújtott lehetséges támogatás
Felhívás észrevételek benyújtására az EUMSZ 108. cikkének (2) bekezdése értelmében


Tisztelt Margrethe Vestager Biztos Asszony!

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. területén több mint húsz éve három szakszervezet látja el a munkavállalói érdekvédelmi és érdekérvényesítési feladatokat. A három szakszervezet a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (röviden MÉSZ), a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (röviden PADOSZ) és az Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (röviden ADÉSZ). A három szakszervezet egy közös fórumon alakítják ki egységes véleményüket, amely a Paksi Atomerőmű Érdekegyeztető Tanácsa.

A Paksi Atomerőműben működő szakszervezetek Érdekegyeztető Tanácsa az Európai Bizottság 2016. január 12-én intézett konzultációs felhívására az alábbi észrevételeket adják elő a Paks II beruházással kapcsolatosan:
Tekintettel a beruházás kulcsfontosságú szerepére a paksi térségben, a hazai nukleáris szaktudás megőrzésében és a magyar energiapolitikában, érdekelt félnek tartjuk magunkat és támogatjuk a Paks II új nukleáris kapacitásainak engedélyezett fejlesztését.

A Paksi Atomerőmű több mint 30 éve megbízhatóan üzemel és az Atomerőműben termelt villamos energia hozzávetőlegesen a magyar igény 40 százalékát fedi le. Büszkék vagyunk arra, hogy ehhez a sikerhez a Paksi Atomerőmű dolgozói is nagyban hozzájárultak. Továbbá meggyőződésünk, hogy a Paksi Atomerőmű, illetve a Paks II beruházás révén a meglévő atomerőművi kapacitás hosszú távú fenntartása a letéteményese annak, hogy a hazai lakosság és gazdaság számára továbbra is biztosítva legyen a stabil és olcsó villamosenergia-ellátás, ezért támogatjuk a Paks II beruházás mihamarabbi megvalósítását.

Az eset versenyjogi értékelésénél nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Paks II beruházás a kivitelezési és a 60 évre tervezett üzemeltetési fázis során az atomerőmű közvetlen földrajzi környezetében rendkívül jelentős gazdaságélénkítő hatással bír. A Paks II egyrészt új munkahelyeket teremt: jelentős munkaerő alkalmazására lehet számítani az építési területen, amelynek tovagyűrűző hatása várhatóan érezhető lesz más gazdasági ágazatokban is. Másrészt az új blokkok üzemeletetése hosszú távon is stabil kilátást nyújt a helyi nukleáris szakembereknek, amely számunkra különösen fontos, hiszen a Paksi Atomerőmű jelenleg is a térség legnagyobb munkáltatója.

Magyarország villamosenergia felhasználásának egy meghatározó része külföldi importból származik. Az alábbi táblázat és ábra a 2014. év és 2015. év import részarányát mutatja be.

forrás: http://www.mavir.hu/web/mavir/import-export-energia-szaldo-reszaranya

Jelenleg Magyarország csak két meghatározó villamosenergia-termelő kapacitással rendelkezik. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Mátrai Erőmű Zrt. Ez a tény hosszú távon komoly ellátás biztonsági kockázatot jelent. Az importból származó villamos energia meghatározó része elavult, környezetszennyező fosszilis erőműből származik, amelyekre hosszú távon számítani szintén nem lehet.


Továbbá, a fent bemutatott táblázatból is kiolvasható, hogy Magyarország villamos energia felhasználása évről - évre nő. A gazdaság fenntartható fejlődése megkívánja, hogy olcsó és ellátás biztonság szempontjából stabil villamosenergia-termelést biztosítson az ország a gazdaság szereplőinek.
Magyarországnak több évtizedre visszanyúló tapasztalata van a VVER reaktor technológiával, a műszaki, nukleáris biztonsági, működési és karbantartási funkcióikkal kapcsolatban. Az új VVER-1200 blokkok e technológia alapján lettek kifejlesztve. A Paksi Atomerőmű munkavállalói és szakszervezetei különösen fontosnak tartják, hogy a Paks II beruházás révén megőrizzük és hasznosítsuk a jelenleg rendelkezésre álló nukleáris szaktudásunkat. Ez kulcsfontosságú lehet az atomerőmű jövőbeni biztonsága és gazdaságos működése szempontjából. Fontos továbbá megemlíteni, hogy a Paksi Atomerőmű jelenleg is országszerte számos egyetemmel működik együtt oktatás, illetve kutatás-fejlesztés terén. A Paks II projekt 60 éves működési időtartama alatt ez a tudásalap megmarad és a nukleáris ipar versenyképességének növelésére kerül felhasználásra.
Kérjük Tisztelt Biztos Asszonyt, hogy a Paks II beruházás versenyjogi értékelése során vegyék figyelembe a fentiekben kifejtett szempontokat, amelyek meggyőződésünk szerint kulcsfontosságúak annak érdekében, hogy a beruházás jelentőségét ténylegesen meg lehessen ítélni.

Tisztelettel:

Hatvani Jácint Lőrincz László Néber Tibor
MÉSZ elnök PADOSZ elnök ADÉSZ elnök

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...