< />
2014. szeptember 16.

Csaknem duplájára nőtt az import áram mennyisége

Több mint 80 százalékkal nőtt a külföldről behozott áram mennyisége az első hét hónapban. Az import már a fogyasztás egyharmadát fedezi tartósan. - adta hírül a Napi Gazdaság Online.

Tovább növekedett az importált villamos energia aránya az idei első hét hónap során. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) adatai szerint a teljes magyarországi fogyasztásnak a külföldről vásárolt áram kereken harmadát tette ki idén január eleje és július vége között.

Tavaly ugyanezen időszak alatt az import aránya még csak 26 százalék volt, 2012-ben pedig 18 százalék. Az idén főként az április és július közötti időszak volt rendkívül intenzív árambehozatal szempontjából, az statisztikában szereplő utolsó négy hónap során ugyanis a 36 százalékot is túllépte az import aránya a hazai felhasználáson belül.


A külföldről származó villamos energia mértékének növekedése azonban még szembetűnőbb, ha annak mennyiségét nézzük. Idén hét hónap alatt 8,2 millió megawattórányi áramot vásároltak a kereskedők a határokon kívülről, ami több mint negyedével, 27,5 százalékkal nagyobb mennyiség, mint a múlt év azonos időszakában mért behozatal. 2012-ben viszont az import január és július között csupán 4,5 millió megawattórát tett ki, vagyis az idei adat több mint 80 százalékos növekedésnek felel meg. Szintén sokatmondó, hogy idén április eleje és július vége között 5,1 millió megawattóra villamos energiát importált az ország, ami több, mint amit két évvel ezelőtt a kereskedők hét hónap leforgása alatt behoztak.


A magyar fogyasztás eközben érdemben nem változott, az első hét hónap során 2012 óta egyformán 24,5 millió megawattóra körül alakult.

Az áramfogyasztási csúcsokon is meglátszik, hogy az idei nyárra nem a kánikula volt jellemző. A júniusi, júliusi és augusztusi csúcsterhelések átlaga idén mindössze 5847 megawattot tett ki, az elmúlt évek közül csupán a 2009-es átlagnál magasabb. Öt évvel ezelőtt ugyanis a nyári csúcsterhelések átlaga csak 5673 megawatt volt. 2011 és 2013 között azonban mindegyik évben 6000 megawatt felett alakult a csúcsok átlaga a hazai villamosenergia-rendszerirányító, a Mavir honlapján található adatok szerint. Így tavaly 6106, 2012-ben 6138, 2011-ben pedig 6090 megawattot regisztráltak a csúcsterhelési időszakok átlagaként. Az idei nyári csúcs egyébként július 21-én a déli órákban alakult ki, amikor az energiaigény elérte a 6050 megawattot. A Mavir adataiból az is jól látszik, hogy a nyári és a téli csúcsfogyasztási adatok egyre inkább megközelítik egymást.


A teljes cikk itt olvasható: Napi Gazdaság Online

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...