< />
2014. február 9.

Pónya Józseffel készült interjú az erőműépítésről

Pónya Józseffel készült interjú, mely megjelent a Paksi Hírnök 2014. január 24-i számában


Pónya József örül a paksi blokkokra vonatkozó döntésnek, de sajnálja, hogy ilyen „demokratikus deficittel” született, hiszen szakmailag alá lehet támasztani a szükségességét. Az atomerőmű első vezérigazgatója azt mondta, a MAVIR adatai szerint 15 éven belül 5 ezer megawattot kell építeni, mert nincs elegendő kapacitás, a paksi blokkok 2000 megawattja ennek csak egy szelete.

Az, hogy orosz technológia mellett tette le a voksát a kormány, Pónya József szerint indokolt, hiszen a harmadik típusú erőművek biztonságban egyenrangúak, de a folyamatos fejlesztés eredményeként műszakilag korszerűbbek. Az oroszok összehangoltabbak, egy állami cég fogja össze a teendőket. –Szimpatikus, hogy két állam kötött szerződést, mert bármely más szállító esetében magáncégek, bankok lennének a szereplők. Sokkal biztonságosabb az orosz állami háttér – húzta alá Pónya József, aki szerint további előny, hogy az oroszok és a magyarok atomenergia terén megtanultak egy nyelvet beszélni az elmúlt 30-40 évben.

Arra a kritikára, hogy függőséget jelent az oroszokkal történt megállapodás, Pónya József azt mondta, Magyarországnak, sőt Európának nincs primer energiaforrása, a gázt szintén Oroszországtól veszi, a megújuló energia pedig ma még nem versenyképes Magyarországon. Lehetőség van máshonnan fűtőanyagot beszerezni, de azt is figyelembe kell venni az atomenergia megítélésénél, hogy kivétel abban a tekintetben is, hogy az üzemanyag jól tartalékolható. Pakson például két évre elegendő készlet van. Ilyenre más erőműtípusoknál nincs példa.

Pónya József hangsúlyozta, hogy részleteket még nem lehet tudni, de szerinte nem lesz szükség tízezer emberre a beruházás során, és nem fogja úgy felforgatni Paks életét, mint az első négy blokk építése. A szakember szerint a másik túlzásnak tűnő szám a 40 %-os hazai beszállítói arány, hiszen ma a magyar ipar nem tud ennyit vállalni.

A finanszírozásról azt mondta: tény, hogy költséges az építés, de az üzemanyagköltség elenyésző, az üzemeltetési költség alacsony, és a blokkok 60 éven át áramot termelnek. A tőkeleírást az árba bele kell építeni. Ha rövid idő, mondjuk tíz év alatt kell visszafizetni, magas ez az érték, de a harmincéves futamidő sokkal kedvezőbb.

A környező településeket tömörítő Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás társelnöke azt mondta, örömmel fogadták a megállapodás hírét, és azon lesznek, hogy a gigaberuházás előnyére álljon a környékbeli településeknek. Gáncs István szerint az, hogy tényként kezelhetjük a beruházás megvalósulását, mindent felgyorsít. Az erőmű 50-60 km-es körzetén belül óriási fellendülés várható, hiszen rengeteg munkaerőre, beszállítóra lesz szükség. A gigantikus beruházásra fel kell készülni- hangsúlyozta kiemelve: az a legfontosabb, hogy a biztonságot szem előtt tartó szakmai gárda vezényelje a munkát. Szerinte az orosz technológia és szakemberek kivívták a bizalmat, hiszen nagy biztonsággal működik a paksi atomerőmű és több alkalommal nyújtottak már segítséget a paksiaknak az orosz szakemberek. A TEIT társelnöke arról is beszélt, hogy a társadalmi elfogadtatás is komoly kihívás. Ebben a munkában szervezetüknek húszéves tapasztalata van, de egy atomerőmű-építés az első kapavágástól az üzembe helyezésig számukra is komoly kihívás.

- Mindent el kell követni, hogy a környező települések a legtöbbet profitáljanak belőle – hangsúlyozta. Ezek a települések nagy részben készek arra, hogy otthont adjanak a beruházásra érkező munkaerőnek. A TEIT-településeken az elmúlt években komoly infrastruktúra-fejlesztés zajlott, ezért az orvosi rendelőtől kezdve az iskolán át a sportolási lehetőségig minden megfelelő színvonalú. A fejlesztésekhez a nukleáris létesítmények átadott pénzeszközei jelentős forrást biztosítottak. Ezek egy részét kommunikációra. a többit fejlesztésre fordíthatták az erőmű környékén lévő települések.

Vida Tünde

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...