< />
2010. április 20.

Szövetségi vezetőségi ülés volt 2010. április 1-2-án

2010. április 1.


A levezető elnöki tisztet Lőrincz László Padosz elnök töltötte be.
Az első napirendi pontban Gál Rezső EVDSZ elnök és dr. Szilágyi József elnökhelyettes tájékoztatott a legutóbbi, a LIGA Szakszervezetek márciusban tartott elnökségi üléséről és a tanácsülésről. Részletek a át a LIGA honlapjára olvashatók. A tájékoztatóban elhangzott, az elmúlt időszakban kilenc szakszervezet kérte felvételét a szövetségbe, ezzel mintegy 2000 taggal bővült a LIGA.


Fontos döntés volt a LIGA tanácsülésen az, hogy „A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája Alapszabályában foglaltak szerint megalapított LIGA Szakszervezetek szakmai tagozatokban részt vevő tagszakszervezetek részére a 2010. évi központi költségvetésből egy európai nemzetközi szövetségnek fizetendő tagdíj megtérítését biztosítja 100%-os mértékben.” Elhangzott továbbá, hogy az EVDSZ bejelentkezett a LIGÁ-nál, hogy megtartva ágazati szervezetét, egyben a szövetség alapszabályának II/1.6 pontja alapján a jövőben mint a LIGA Villamosenergia-ipari Ágazati-szakmai Szervezeteként is kíván működni.


A közelgő parlamenti választásokra tekintettel a Liga konföderáció megkereste a politikai pártokat, fontos volt számára az ismeret, hogy a LIGA által feltett és a munkavállalókat érintő kérdésekben a pártprogramok milyen mértékben foglalkoznak a munkavállalók élet- és munkakörülményeivel. Azon pártok válaszai, akik reagáltak, a át a LIGA honlapjára olvashatóak (FIDESZ-KDNP, MSZP, LMP, JOBBIK).
A korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjszabályozás érvényessége ennek az évnek a végén lejár, tehát még idejekorán kell ezzel foglalkozni, befolyásolni a törvényhozókat. Ősszel rendezik meg a LIGA konferenciáját, ahol napirendre tűzik a nyugdíjrendszer, a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj tárgyalását is.

Elkészült a nyugdíjkorrekciós terv, amelyet megtárgyal az elnökség és bemutatják majd az új kormánynak.
A LIGA tanácsülésen tájékoztatás hangzott el a népszavazási kezdeményezésről is. Mint ismert, abban a kérdésben akart indítani a szövetség népszavazást, hogy egyetértenek-e azzal, hogy 62 év legyen a nyugdíjkorhatár. A kezdeményezést az országos választási bizottság elfogadta, ámde egy állampolgár megtámadta és jelenleg az alkotmánybíróságon van.


A következő napirendi pontban a szakszervezeti oktatást, továbbképzést, ismeretszerzési programot tárgyalták.
Gál Rezső elmondta, hogy az oktatás három síkon zajlik, amelyek egymásra épülnek. Folyik oktatás a LIGÁ-ban, az EVDSZ-ben és tagszakszervezeti szinten is. Felhívta a figyelmet a LIGA egész évi, s ezen belül is az áprilisban induló tanfolyamaira. Két képzési program is indul EVDSZ szervezésben, egy a vezető, egy pedig a kezdő tisztségviselők számára. Az elnök úr külön-külön értékelte ezeket és a hozzászólások alapján megállapítható, hogy az oktatások színvonalasak, sok tárgyi tudással bővülnek a résztvevők szakszervezeti, szakszervezetpolitikai ismeretei. Árkovics István gazdasági igazgató tájékoztatott az EVDSZ szervezésében lezajlott, TÁMOP keretében rendezett eredményes oktatásokról, továbbképzésekről.


Elhangzott, hogy ha a tagszervezetek rendeznek oktatást, azt összehangoltan szükséges kezelni a többi szervezettel. Döntött a vezetés arról is, hogy az újra induló TÁMOP keretein belül vizsgáljuk meg a részvétel lehetőségét.


Gál Rezső, dr. Szilágyi József és Árkovics István részletes szóbeli kiegészítése után megtárgyalták az EVDSZ 2009. gazdasági évéről szóló pénzügyi beszámolót, majd ezt követően az EVDSZ 2010. évi pénzügyi tervét, első olvasatban.
A 2009. év értékeléséről elhangzott, hogy a gazdálkodás eredménye pozitív volt, amely többek között a takarékos gazdálkodásnak is köszönhető.
A 2010. évi pénzügyi terv továbbra is pozitív eredmény elérését irányozza elő. A szövetség a jövő tervezése kapcsán a stabilitásra törekszik, ugyanakkor fontos, hogy a szakszervezeti célok, az érdekérvényesítés és az érdekképviseleti munka színvonalas megvalósítása érdekében álljon rendelkezésre elegendő forrás.


Az előző évi gazdálkodásról szóló beszámolót és az ez évi pénzügyi tervet a GEB (gazdasági ellenőrző bizottság) felülvizsgálja, eredményét a következő szövetségi vezetőségi ülésen a résztvevők megismerhetik. A következő hetekben a szervezetek további észrevételeket, kérdéseket tehetnek fel, és a végleges döntés az SZV 2010 április 22-i ülésén lesz.


A szövetségi vezetőség tagjai a „forró drót” újság helyzetét is megtárgyalták. Elismerésüket fejezték ki az újság szerkesztőinek. Elmondták, hogy az újságra a következő időben is szükség van. Az újság objektíven és hitelesen tájékoztat a szövetség eredményeiről, példát állítva ezzel mások elé. Színvonalas, a munkavállalók keresik és olvassák. Ugyanakkor szükséges az újság költségvetésének bemutatása, fontosnak tartják ugyanis, hogy a hatékonyság érdekében a költségek optimalizálására kerüljön sor.

2010. április 2.


A szövetségi vezetőség folytatta munkáját. Gál Rezső a következő napirendi pont előterjesztése előtt felelevenítette az EVDSZ kongresszusi határozatában szereplő más ágazati szakszervezetekkel (bányász, vegyész, vízügyi) történő kapcsolatkeresést. Eszmecserére van szükség, tárgyalni kell egymással, és amenynyiben minden körülmény fennáll, megállapodásokat célszerű kötni a munkavállalók érdekében.
Ismertette az elmúlt közel 20 évben a vegyész szakszervezettel lezajlott közös munkát és köszöntötte a szervezet meghívott elnökét.
Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke jelezte: örömmel fogadta el az EVDSZ meghívását a szövetségi vezetőségi ülésre. Rövid bemutatkozás után tájékoztatott a 100 éves múlttal rendelkező szövetségről. A két szakszervezet között sok hasonlóság van a célokat, a működést és egyéb kérdéseket illetően is.
A tájékoztató és a konzultáció után megállapodtak abban, hogy a közeljövőben a gyümölcsöző kapcsolat érdekében előkészítik a szakszervezetek közötti együttműködési megállapodás megkötését.


Külön napirendi pont keretében tárgyalt a szövetség a BDSZ-szel kötendő megállapodás megerősítéséről. A bányász szakszervezettel, élén Rabi Ferenc elnökkel az erőmű-bánya integráció kapcsán már több évtizedes a kapcsolat. Ennek egyik ékes példája a VÁPB-n belüli együttműködés. Ezt erősítette meg a szövetségi vezetőségi ülés az EVDSZ és a BDSZ között létrejött Együttműködési megállapodás jóváhagyásával.


Tárgyalta a szövetség a VKDSZ elnöke és a titkára által az ágazati szakszervezeti szövetségekhez és a szakszervezeti konföderációkhoz intézett felhívását, hogy támogassák őket egy törvény módosításának elindítása érdekében. Ugyanis az elmúlt év végén életbe lépett a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről rendelkező 2009. évi CXXII. törvény. Előkészítése során elkerülte a figyelmet egy nagyon fontos tény, t.i. a 7. §-ában általánosságban a munkavállalók munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetésének eseteire is kimondja: „A munkavállaló nem jogosult végkielégítésre, ha a munkáltató rendes felmondásának az indoka ….a munkavállaló képességeivel vagy a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával összefügg.” A hozzászólások és a vélemények után az SZV kialakította álláspontját és határozati javaslatot fogadott el: csatlakoznak a felhíváshoz, a 2009. évi CXXII tv. 7§-ának visszavonattatása érdekében.
Egyebek napirendi pontban tájékoztató hangzott el arról, hogy megalakult a Villamosenergia-ipari Alágazati Párbeszéd Bizottság.

  • Lőrincz László a nyárra tervezett EVDSZ Sportnap szervezésével kapcsolatos kérdésekről beszélt.
  • A közeljövőben benyújtják a minisztériumnak a 2010. évi ágazati bér- és szociális megállapodás kiterjesztésére vonatkozó kérelmet.
  • Harmath Péter, az ifjúsági tagozat elnöke tájékoztatott a május 28-30. között megrendezendő ifjúsági találkozóról.
  • Az EVDSZ Etikai Bizottságának munkájáról Major Gábor, az etikai bizottság elnöke tájékoztatott.
  • Az szv. egyetértett azzal, hogy a tagszervezetek nagyobb gonddal kezeljék, több tartalommal töltsék meg a vd.hu alhonlapjait. Egyben határozott arról, hogy az EVDSZ elnöksége készítsen előterjesztést a www.vd.hu tagszakszervezeti honlapok egységes tartalmi és formai kialakításának részleteiről.

A kétnapos szövetségi vezetőségi ülésen a témához hozzászóltak, véleményeiket elmondták : Gál Rezső, dr. Szilágyi József, Lőrincz László, Berkes Sándor, Pinczés Ernő, Medveczki Zsolt, Téglás József, Árkovics István, Nagy Sándor, Markotán Károly, Gembiczki Tibor, Nagy Zoltán, Kópis József, Kovács Ferenc, Fliegh Tamás, Major Gábor.

Mindezekről az emlékeztető itt olvasható Letöltés


- fábián -

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...