< />
2011. május 20.

Stratégiai partnerség a VIT Nyugdíjpénztár és a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. Között

– Miért van szükség az együttműködésre?
– Szakértők szerint alapjaiban változtatja meg az öngondoskodás szerepét Magyarországon a magán- és önkéntes nyugdíjpénztári piac 2010-es átalakítása. A magánnyugdíjpénztári rendszer szerepének csökkenését követően az előtakarékosság iránti fokozódó igényre számít a VIT Nyugdíjpénztár is, ezért az új piaci helyzetre felkészülve stratégiai szövetségre lépett a CIG Pannónia Életbiztosítóval. A 2000 főt el nem érő, jellemzően ágazati pénztárak (mint amilyen a VIT is) jelentősebb tartalékokkal rendelkeznek, ám a „túléléshez” összeolvadásra, együttműködésre van szükség annak érdekében, hogy a taglétszám meghaladja a 2000 főt. A VIT megtette az első lépést: a CIG Pannónia a hazai biztosítási piacon elért eredményei alapján pénztárunkkal történő stratégiai együttműködés keretében kíván a magyar nyugdíjpénztári, egészségpénztári és önsegélyező pénztári piacon meghatározó szerepet vállalni.
A VIT hosszú távú stratégiájában már jó ideje felismerte, hogy a kiváló hozamteljesítmények és versenyképes költségszint nem elégséges a további növekedéshez, a versenyben való előnyös helyzet hosszú távú megtartásához. Megoldást kellett találni a csökkenő működési bevételekre, a növekvő működési költségekre, és szembe kellett néznie a csökkenő taglétszámmal, az ezzel együtt csökkenő vagyon problematikájával, illetve a meglévő tagság elöregedésével. A lehetőségek keresése, a fejlődés lehetséges útjai a pénztár egy a fejlődésének, növekedési céljaink elérését segítő stratégiai partner bevonását indokolták.

– Mit lehet tudni a CIG-ről?
– A CIG Közép-európai Biztosító Zrt. 2007-ben alakult, 2010-től CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. néven tevékenykedett tovább. Regionális terjeszkedés keretében 2009 májusában romániai fióktelepet nyitott; 2010 szeptemberében Szlovákiában határon átnyúló szolgáltatásba kezdett. A terjeszkedés mértékét jól jelzi, hogy alig fél évvel az indulás után az új szerzésű, rendszeres díjas befektetéshez kötött életbiztosítások tekintetében a legnagyobb állománydíjat elérő biztosító lett - és ezt a pozíciót azóta is sikerült megtartania.
A társaságot elismert magyar közéleti személyiségek alapították, és kiváló hazai szakemberek vezetik (Járai Zsigmond FB elnök, Horváth Béla IG elnök, Gaál Csaba vezérigazgató).


– Milyen formában alakul az együttműködés?

– Az együttműködés jogi kereteit egy részletes szerződésbe foglalják a felek, a szerződést a VIT közgyűlése fogja jóváhagyni. Fontos, hogy az együttműködés nem eredményezi egyik fél esetében sem a tulajdonosi struktúra megváltozását, az kizárólag szerződéses jogi normákon alapul. Az együttműködés során kialakuló modell erősen hasonlít a jelenlegi banki-biztosítói modellekre, azzal a kivétellel, hogy
- a nyugdíjpénztár a pénzügyi csoport együttműködő tagjaként erős irányítási jogosítványokat kap,
- a pénzügyi csoport új cégeiben (pénztári szolgáltató és vagyonkezelő) tulajdonosi jogosítványokkal bír, amelyből hosszabb távon is meg tud tartani a szolgáltató esetében egy stratégiai jelentőségű pozíciót
- a pénzügyi csoporthoz tartozó további intézményekben - egészségpénztár, önsegélyező pénztár - irányítási jogosítványokkal rendelkezik majd.

– Mit lehet tudni a tulajdonosi szerkezetről?
– A CIG esetében a tulajdonosi szerkezet változatlan marad; a VIT, pénztárról lévén szó, a jogszabály szerint a pénztártagok tulajdona marad. A felek közös irányítású cégeket alapítanak a pénztári adminisztráció és vagyonkezelés végzésére, melyben minden esetben meghatározó tulajdonos marad a nyugdíjpénztár.

– Hogyan valósul meg a közös együttműködés?
- A VIT küldöttközgyűlése, igazgatótanácsa és ellenőrző bizottsága jogosítványai változatlanul maradnak, működtetésért továbbra is a VIT felel.

- Az újonnan megalakuló Pénztárszolgáltató taktikai-stratégiai döntéseiért a VIT Igazgatótanács felel, a megalapítandó cég igazgatóságában 2/3-os VIT többség lesz.
- Az újonnan megalakuló Vagyonkezelő taktikai-stratégiai döntéseit a vagyonkezelő igazgatósága hozza meg, amelyben a VIT szintén jelentős pozíciókat kap.
- Mindkét esetben egy ún. Pénztári Koordináló Bizottság (PKB) segíti a döntéseket. Ennek összetétele: 3-3 CIG IG és VIT IT által delegált tag.

– Mi az a Pénztári Koordináló Bizottság (PKB)?
– A PKG a CIG IG és a VIT IT külön erre a célra létrehozott döntéselőkészítő bizottságát jelenti. Stratégiaalkotó szervről van szó: összehangolja a tagok marketing- és értékesítési stratégiáját, vagyonkezelését, management-tevékenységét, az együttműködés konszolidációját.
Mind a CIG IG, mind pedig a VIT IT 3 főt delegál a PKB-ba. Az elnököt rotációs elv alapján (első évben a CIG, második évben a VIT és így tovább) választják a felek, döntést csak konszenzussal lehet hozni, tekintettel az egyenlő képviseleti arányokra.

– Mit jelent mindez a VIT tagjai számára a hétköznapokban?
– A VIT továbbra is abban a formában működik tovább, ahogy eddig. Továbbra is nyugdíjpénztárként funkcionálva gazdálkodik a tagok vagyonával, és a Pénztár természetesen a tagok tulajdonában marad! A VIT-et érintő ügyekben pedig az együttműködés megkötése után is a közgyűlés fog határozni mindenben.
A VIT tagjai számára rövidtávon a stratégiai megállapodás nem hoz változásokat. Az együttműködés előnyeit előreláthatóan 2011 második félévétől élvezhetik. Ez jellemzően a CIG Pannónia Életbiztosító termékeinek - tehát élet- és vagyonbiztosításainak, egészség- és önsegélyező pénztárak által nyújtott termékek, stb. - kedvezményes igénybevételét jelenti. Ráadásul a CIG fiókjai a középtávú tervek szerint VIT ügyfélszolgálati pontként is működnek majd, így a pénztártagok jóval több ponton tudják majd ügyeiket intézni.

– Mi változik a vagyonkezelésben, jó hozamokat tud-e biztosítani a VIT továbbra is?
– A vagyonkezelés egy VIT tulajdonú vagyonkezelőbe kerül, ahol továbbra is jelenlegi vagyonkezelő munkatársaink fognak dolgozni, ugyanez a vagyonkezelő hatékonyabban tud a jövőben dolgozni azáltal is, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító, megismerve jó hozamainkat, költséghatékony működésünket, a saját vagyona egy részének kezelését is a VIT vagyonkezelő cégére fogja bízni, a pénztár befektetési politikája a VIT IT, a választható portfóliók kezelése a VIT közgyűlés hatásköre, a vagyonkezelővel is a VIT IT-je fog szerződést kötni, célunk, hogy továbbra is a legvonzóbb hozamokat kínáló nyugdíjpénztárak között legyünk.

– A CIG tulajdonképpen felvásárolta a VIT-et?
– Semmiképpen sem! Mindez stratégiai szövetség, nem felvásárlás. A VIT és a CIG közötti, majdani együttműködési megállapodás értelmében a két szervezet kölcsönös piaci előnyöket biztosít egymásnak - ezzel is szavatolva a rendkívül kedvezőtlen jogi környezetben való túlélést, és további fejlődést.

– Mi a biztosítéka a VIT fennmaradásának?
– A VIT Nyugdíjpénztár mintegy ötezer tag meglétével számol a magánpénztári ágon. A jelenleg is folyó, nem publikus háttértárgyalások, valamint a stratégiai partnerség hozta előnyök alapján a VIT vezetősége úgy véli, körülbelül ekkora tagszerzésre lehet számítani a közeljövőben, amennyiben minden a várakozásoknak megfelelően alakul. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a VIT továbbra is a magánnyugdíjpénztári piacon marad, és tovább működik. A CIG Pannónia Életbiztosító vezetőségének is eltökélt szándéka a magánpénztári ág megtartása.

– Változik-e a VIT neve?
– A magánpénztári ágazat megtartás érdekében több magánnyugdíjpénztár VIT-be történő beolvadása várható. Az egyeztetések során minden esetben azt tapasztaltuk, hogy érzékeny téma volt a pénztár elnevezésének kérdése, minden beolvadásra ajánlkozó kérte, hogy változzon a nevünk. A stratégiai szövetség alkalmat teremt ezen igények kielégítésére és egy semleges nyugdíjpénztári elnevezés használatára.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...