< />
2011. május 20.

Magyarország az élvonalban: nemzetközi madárvédelmi konferencia a MAVIR-nál

Izlandtól Törökországig, Nagy-Britanniától Bulgáriáig jöttek a madárvédők és a hálózatos szakemberek a soros európai uniós elnökségi program részeként szervezett programra. Van mit tanulni egymástól, hiszen a madarak - akár az elektronok - nem ismerik az országhatárokat és egy-egy ország csak akkor tarthatja sikeresnek saját madárvédelmi eszközeit és programját, ha arról a szomszédok is tudnak, ne'adj isten közreműködnek benne.

A konferencia számunkra legkellemesebb meglepetéseként Luís Costa, a portugál kolléga előadásából az derült ki, hogy Magyarország és Szlovákia élen jár a madárvédelemben: vannak adataink, felméréseink, speciálisan kifejlesztett eszközeink, tapasztalatunk a nemzetközi egyeztetésekben. És évtizedek óta együtt dolgoznak a villamosenergia-ipari és a madárvédelmi szakemberek.

Magyarország elmondhatja magáról, hogy tudja hol, milyen fejlesztéseket (költőláda, szigetelőpapucs, madáreltérítők, stb.) kellene alkalmazni, mennyibe kerülnek és hol találtatók a madarak szempontjából legveszélyesebb helyek. Amit nem tudunk: honnan lesz pénz a fejlesztések megvalósítására és mennyi idő és munka kell a madárelhullások kimutatható visszaszorításához. Az MME előadója, Horváth Gergely az elmúlt tíz év tapasztalatait összegezve elmondta, hogy az eddigi 8 országos felmérés során több, mint 30 000 oszlopot felmérve 77 madárfaj több mint 3300 egyedét találták meg áramütéstől elpusztulva. Persze ebben az időszakban is folyt a közös munka: csak 2004-ig mintegy 50000 oszlopfejet sikerült szigetelni. A mintegy 46000 km hosszú középfeszültségű hálózat teljes szigetelése azonban számításaik szerint mintegy 220 millió euróba kerülne.

Az átviteli hálózat tulajdonosa a MAVIR nevében Bíró György ismertette a társaság madárvédelmi akcióit, különös tekintettel a túzokvédelemre és a műfészek-kihelyezésekre. Nagy sikert aratott a Tari Gábor vezérigazgató úr nyitóbeszédében beharangozott meglepetés, a vércse valóságshow, amelynek keretében nemcsak az ornitológusok, de az érdeklődők is a www.mavir.hu-n napi 24 órában követhetik figyelemmel egy bekamerázott vörös vércsepár életét. Sőt az érdeklődőknek - többek között Demeter András, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának képviselője is megtekintette a MAVIR szimulátorát. Őt is és Boris Barovot, a Birdlife program természetvédelmi vezetőjét külön is meghívtuk a november 23-i MAVIR-os madárvédelmi konferenciára, amelyen reméljük ismét lesz alkalom összegezni az eddigi tapasztalatokat és eltanulni a legjobb megoldásokat a fogyasztók és a madarak érdekében egyaránt.


Kovács Krisztina
MAVIR Kommunikáció

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...