< />
2011. május 6.

Akik mégis maradtak az atomerőműben

Ismeretes, hogy a Fukusimai Atomerőműben március elején történt üzemzavar szintjét a szakértők a csernobili katasztrófa szintjére, a legmagasabbra emelték. A mentési munkálatok során a sugárzás szintje elérte a halálos szintet, több mint hétszázan menekültek el eddig. A kötelességüket és hivatásukat nem feledők ott maradtak, nagyjából kétszáz dolgozó. Ők az 50-ek, más néven az önmagukat is feláldozók az üzem mentesítése érdekében.

Atomtudósok, tűzoltók, katonák, rendőrök és jól képzett mérnökök is vannak közöttük, akik halált megvető bátorsággal folytatják a munkálatokat, miközben megüzenték családjuknak, hogy őket már ne várják haza. Van közülük, aki már negyven éve dolgozik a tokiói villamos műveknek, idén készült nyugdíjba, most mégis önként jelentkezett. Az ország hősként tekint azokra a dolgozókra, akik védőfelszerelésben, oxigénpalackkal járják az üzemet, mely légmenetesen zár, bár azt is tudják, nem védi meg őket teljesen a sugárzástól. Amíg nem volt áramellátás az üzemben, zseblámpával járták a részlegeket. A szakértők szerint nem éri őket halálos sugárdózis, ám az erőműnek bizonyosan vannak olyan részei, ahol magas a radioaktivitás és maradandó károsodást okozhat. A japán miniszterelnök kijelentette, egyedül az 50-ek azok, akik megmenthetik a még menthetőt és megoldhatják a kialakult krízishelyzetet.
A további nukleáris katasztrófa elkerülése érdekében mára 180-an maradtak, akik ötvenfős csoportokban váltják egymást, hogy a lehető legkisebb radioaktív sugárzás érje egyszerre őket. Nem foglalkoznak egyelőre azzal, milyen veszélyes munkát végeznek, egy dologra koncentrálnak csak, s ez a krízis elhárítása, a lakosság védelme, az üzemi katasztrófa helyrehozatala.
A veszélyes üzemben dolgozók munkavállalásuk kezdetétől tisztában vannak munkahelyük veszélyességének mértékével, szakmai elhivatottságuk azonban képessé teszi őket arra, akkor is maradjanak, ha mások elmenekülnek kötelességük teljesítése elől.
A mentési munkálatokban részt vevők sms-en keresztül üzennek a családjuknak:
„Mindenki elmenekült, elhagyta otthonát és nem tudja, mihez kezdjen. Mi nem fordulhatunk vissza, hogy elhagyjuk az üzemet… mindenki elvesztett mindent - otthonát, munkáját, iskoláját, barátait, családját. Ki képes megérteni ezt?”
„Rávettem magam, hogy itt maradjak a földrengés és cunami után, és folyamatosan harcolunk a kollégáimmal, alvás és pihenés nélkül.”
„Szeretném, ha az emberek megértenék, hogy még vagyunk itt egypáran, akik megállás nélkül harcolnak azért, hogy a borzalmas körülményeket helyrehozzák.” „A sírásnak nincs értelme. Mintha a pokolban lennénk, amit tehetünk, térképet készítünk az ég felé.”

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége értékeli és nagyra becsüli a paksi atomerőműben dolgozókat. Különösen azokat, akik a nagy odafigyelést igénylő üzemben naponta tudásuk legjavát adva helytállnak.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...