< />
2009. december 21.

LIGA Szakszervezetek XII. Kongresszusáról

A jelen és a jövő meghatározó, erős szövetsége

A LIGA kongresszusát 2009. december 3-4-én tartották Budapesten.
A hozzászólások és a javaslatok után elfogadták az előző négy évről szóló beszámolót, a bizottságok, a mandátumvizsgáló, a számvizsgáló beszámolóit, módosították az alapszabályt, és megalkották a 2010-2014. évi programot. Tisztségviselő-választásra és kitüntetések átadására került sor és határozatot fogadtak el népszavazási kezdeményezésről.

A résztvevők kisfilm megtekintésével ismerhették meg a LIGA elmúlt 21 évének történetét. Jó érzés volt látni és tudni, hogy a kezdeti nehézségek, majd az azt következő időszak útkeresései után hogyan vált a szövetség mára a magyar szakszervezeti mozgalom élharcosává, megkerülhetetlen tényezőjévé.
Számos ország szakszervezetének vezetői, képviselői jöttek el a kongresszusra: többek között Szlovákiából (KOZ SR), Ausztriából (ÖGB), Olaszországból (UIL, CGIL), Franciaországból (FO, CFDT), Romániából (CNSLR-Frata), Görögországból (GSEE), Ciprusról (SEK).
A külföldi vendégek hozzászólásaikban méltatták a LIGA hazai és nemzetközi életben betöltött szerepét. Jozef Niemiec, az Európai Szakszervezeti Szövetség, az ETUC titkára szólt a globalizáció káros hatásairól és arról is, hogy minden eszközzel meg kell akadályozni a munkahelyek csökkentését, a bérek befagyasztását. Összehangolt akciókat kell szervezni - mondta. 2010. március 24-re ismét Akció napot, európai tüntetést szerveznek Brüsszelben.
Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke hozzászólásában fontos mérföldkőnek nevezte a XII. kongresszust. Különösen az elmúlt négy év volt számukra jelentős, hiszen az alapszándékok ebben az időszakban valósultak meg. Az ezt megelőző időszakban legnagyobb erőfeszítéseik ellenére sem sikerült a konföderációkat közelebb hozni egymáshoz, integrálni az erőket. Más úton próbálkoztak, nyitottak az olyan ágazati és önálló szakszervezetek felé, amelyek szívesen csatlakoztak a szövetséghez, elfogadva annak alapszabályát és filozófiáját. Az elnök úr kiemelte a VDSZSZ (ma már EVDSZ) 2007-ben történt csatlakozását a LIGÁ-hoz. A villamosenergia-ipari szakszervezettel megerősödtek.

A LIGA az Országos Érdekegyeztető Tanácsban meghatározó szerepet tölt be, számos demonstrációt, sztrájkokat szerveztek. Bebizonyosodott, hogy a munkavállalóknak szükségük van a szakszervezetre, amely felelősen, ha kell harcosan kiáll értük, velük, életminőségük, munkakörülményeik valamint a tisztességes európai uniós állampolgárokhoz méltó bérek elérése érdekében. A LIGA az ún. tb-mentő népszavazással - amely eredményeképpen a kormány visszavonta az egészségbiztosítási törvényt - bebizonyította, hogy jó cél érdekében össze kell fogni a szakszervezeteknek és a civil szervezeteknek, egyben követendő példái lettek a magyarországi szakszervezeteknek. Tették mindezt pártoktól függetlenül és alapvető céljaik elérésében, a megmozdulásaikban akadályozó (sok-sok) tényező ellenére is. Az elnök úr azt is elmondta, hogy legnagyobb erőfeszítéseik ellenére sem tudtak minden olyan intézkedést megakadályozni, amely a munkavállalók kárára történt. Ezért is került az ország súlyos gazdasági helyzetbe.
Az elmúlt négy évben sokat fejlődött a LIGA Szakszervezetek, mind taglétszámban, mind érdekérvényesítő képességben. Biztos anyagi háttérrel rendelkezik. A küldöttek hozzászólásai ezt támasztották alá. Véleménynyilvánításában egyedül Kónya Péter nem kívánta minősíteni a munkát.
A kongresszus tisztségviselőket választott: LIGA elnök Gaskó István, közszolgálatért felelős társelnök Pongó Géza, képzésért és oktatásért felelős társelnök Gál Rezső, nemzetközi ügyekért felelős társelnök dr. Cser Ágnes. Ügyvezető alelnök Horváth Lajos, gazdasági alelnök Hangonyi Zoltán, közszolgálatért felelős alelnök Kerpen Gábor. Nyolc elnökségi tagot, továbbá a mandátumvizsgáló bizottság és a számvizsgáló bizottság tagjait is megválasztották. A mandátumvizsgáló bizottságba ismét beválasztották Harmath Pétert, az EVDSZ Ifjúsági Tagozat vezetőjét és a számvizsgáló bizottságba Árkovics Istvánt, az EVDSZ gazdasági és ügyviteli igazgatóját.
Hárman kapták meg a Magyar munkavállalókért díjat. Markotán Károly (a középső fotón), a Munkástanácsok paksi szervezetének nyugdíjas vezetője tizenegy évi eredményes munkájáért vehette át a díjat.
Kongresszusi határozat született népszavazási kezdeményezésről: A LIGA Szakszervezetek XII. Kongresszusa támogatja a LIGA Szakszervezetek által kezdeményezett népszavazást a nyugdíjkorhatár 62. évre történő visszaállítása érdekében.
Szép és igényesen összeállított két kiskönyv jelent meg a kongresszus alkalmából. Címe: A „TB mentés, egészségünkre”, a másik a „20 éves a LIGA Szakszervezetek”, mely a konföderáció 20 éves történetét foglalja össze.
Az ünnepi program részeként a Vasutas Zeneiskola Pro Musica tanári zenekara színvonalas műsort adott.
Az EVDSZ tisztségviselők csoportja eredményesnek, színvonalasnak, jó hangulatúnak és kitűnően szervezettnek minősítette a rendezvényt.

(fábián)

=50% align=center>
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...