< />
2008. augusztus 5.

EVISZ Hírek

ISO 9001:2000 tanúsítás

A Magyar Energia Hivatal előírta az áramszolgáltató vállalatok számára, hogy tanúsított minőségbiztosítási rendszerrel rendelkezzenek.
Ez az E.ON csoport leányvállalatai számára azt jelenti, hogy legkésőbb 2004 októberéig tanúsítatniuk kell a PQM szerint kialakított minőségirányítási rendszerüket. A tanúsítás eszközéül az ISO 9001:2000 szabványt választotta a vállalatcsoport.
„A tanúsítás azért ISO szabvány szerint történik, mert az alkalmasság igazolásához mindig egy általánosan elismert és elfogadott eszközre, módszerre van szükség. A PQM rendszer érettségét így lehet a leghatékonyabban bemutatni az üzleti partnerek és a hatóságok felé” - nyilatkozta Csordás András, a vállalatcsoport PQM-B-je. „Az elmúlt időszak során megtettük azokat az első lépéseket, melyek szükségesek ahhoz, hogy a meglévő minőségirányítási rendszert átalakítsuk, megfelelővé tegyük az ISO elvárásainak is. Felkértünk egy bécsi székhellyel rendelkező szakértőt, az ÖQS nevű vállalatot, hogy vizsgálja meg a jelenlegi PQM rendszerünk fejlettségét. Látni akartuk, miben kell fejlődnünk, mit kell változtatnunk az új szemlélet tükrében. A vizsgálatra egy időben került sor az E.ON Hungária, az ÉDÁSZ, a DÉDÁSZ és a TITÁSZ vállalatoknál. A vizsgálat eredményei alapján határozzuk meg további teendőinket. Év elején megalakítottuk a PQM tevékenységet irányító és ellenőrző testületet, az úgynevezett PQM Steering Committee-t. Ebben a testületben az E.ON Hungária Rt. szakigazgatói és a leányvállalatok igazgatósági elnökei vesznek részt. A testület felállásával az említett vállalatok vezetői az eddiginél intenzívebben vehetnek részt a minőségirányítási rendszer kiépítésében.”

Milyen feladatokat kell elvégezni ahhoz, hogy az ISO szerinti tanúsítás sikeres lehessen?
„A konkrét feladatokat azután lehet meghatározni, hogy az ÖQS írásos jelentése elkészült, és azt a Steering Committee megtárgyalta. Azt viszont már most lehet látni, hogy milyen területeken kell még további fejlesztéseket végezni. A PQM irányítás területén egységes, holding szintű politikát kell meghatározni. Az elkészült folyamat dokumentációkban és a dokumentációs rendszerben most feltárt hiányosságokat pótolnunk kell. A rendszer működtetését is csoportszinten kell egységesíteni. Gondolok itt a mérésekre, a megelőzési és javítási rendszerek működtetésére, a PQM értékelések egységes végrehajtására.”
A munkatársakat miként érintheti az ISO tanúsításra történő felkészülés?
„Nyilvánvalóan továbbképzésekre lesz szükség, hogy a PQM ismeretek mellett az ISO elvárásait is megismerjék a vezetők és a munkatársak. Arról még nem döntöttünk, hogy konkrétan kiket és milyen formában fogunk továbbképezni, és hogy milyen módon juttatjuk el az új információkat a munkatársakhoz.”
- Az ÉDÁSZ-nál és a KÖGÁZ-nál később kezdődött el a PQM bevezetése. Mi a helyzet az ő esetükben?
- Ki kívánjuk terjeszteni az ő működésükre is teljes körűen a PQM-et. A KÖGÁZ Rt. esetében jó hírről számolhatok be, sikeresen tanúsítatták az ISO 9001:2000 szabvány szerint minőségirányítási rendszerüket.

(Forrás: "forró drót" újság 9. évf. 9.sz.)

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...