< />
2007. október 10.

EVISZ Hírek

Elnök a választások előtt és után

Debrecenben, az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt. központi székházában, saját, mindennapi tevékenységének színhelyén fogadott minket dr. Szilágyi József, a 2007 nyarán lezajlott szakszervezeti tisztújító választások által bizalmat kapott elnök.
Dr. Szilágyi József Debrecenben született, ahol mindig is szeretett élni, a város sajátos miliője életének szerves része ugyanúgy, mint a hagyományok ápolása, a polgártársak segítése saját tudásunk által. Az érettségi vizsgát a nagy múltú Fazekas Mihály Gimnáziumban tette le. Volt biztosítási üzletkötő és dolgozott a városi konzervgyárban is. A tudásvágy hajtotta, mikor levelező tagozatra jelentkezett az akkori Nehézipari Műszaki Egyetem - ma Miskolci Egyetem - jogi karára, ezt nappali tagozaton fejezte be 1986-ban. Később jogtanácsosi vizsgát is tett, mivel a vállalati jog iránt is érdeklődött. Véleménye szerint a jogi szakma nagyon szép pálya, az itt megszerzett tudás számos helyen használható, hiszen a latin és a római kultúra egész életünket átitatja, az élet
bármely területére is vetődik az ember. Emellett okleveles közgazdászi képesítést is szerzett Budapesten.
Jogi előadóként dolgozott a Tiszántúli Áramszolgáltatónál, majd az ott jelenlevő szakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője lett, hiszen mindig is fontosnak tartotta a munkavállalók munkahelyi körülményeinek, élethelyzetének javítását. Részt vállalt a TIVISZ megalakulásában, a VDSZSZ alapító tagja. 1996 nyarától a TITÁSZ Rt. személyügyi területén dolgozott vezető beosztásokban, egészen 2005 augusztusáig. A TIVISZ megbízott elnöke, majd 2007 júliusától választott elnöke.
Dr. Szilágyi József - az érdekképviseleti munkán túl - különböző feladatokat lát még el. Az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt. Felügyelőbizottságának és a VIT Nyugdíjpénztár Igazgatóságának is tagja. Emellett az E.ON Gondoskodás Alapítványnál a kuratórium munkavállalói oldaláról delegált tag - ez az intézmény a társaságcsoporthoz tartozó munkavállalók segélyezésén munkálkodik. A Villamosenergia- és Gázipari Munkavállalók Szakszervezeti Szövetségének (VGMSZSZ) társelnöke, mely tisztséget a rotáció elve alapján Réffi Pétertől, az ÉVISZ elnökétől vette át.
Szakemberként az iparágon kívül is számítanak tudására. Különböző egyesületekben lát el szakértői tevékenységet. Ilyen például a Magyar Dinamikus Lövészsport Egyesület, illetve egészségügyi intézményeknél, alapítványoknál foglalkozik jogi ügyekkel. Külön büszkeséggel említi, hogy a Hajdú-Bihar megyei Választási Bizottság elnöki feladatait látja el 2004 óta.
Nős, három lány édesapja. A 19 éves Klarissza érettségire készül a két tanítási nyelvű gimiben. A 18 éves Edina drámatagozaton tanul, szeret olvasni, de mégsem akar a színház világában maradni. A 12 éves Szofit leginkább a biológia érdekli. Választani ráérnek később is.
Szilágyi József kedveli a művészeteket, gyakran jár feleségével múzeumba, színházba, komolyzenei koncertekre. A debreceni Modemben megnyílt Leonardo da Vinci tárlatot is feltétlenül megtekintik majd.


Eddigi érdekvédelemben betöltött szerepéről, a megvalósított változtatásokról, illetve tervekről beszélgettünk.

- Hogyan alakult szakmai pályád, mióta vagy a TIVISZ-nél?
- A Miskolci Egyetemen végeztem, még az első jogász évfolyamban, végzettségem szerint jogász, szakokleveles közgazdász vagyok. Itt voltam a TIVISZ megalakulásánál még 1989-ben, majd mint alapító tag vettem részt a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének létrejöttében. Ezt követően a cég személyi és humánpolitikai osztályán töltöttem be vezető tisztséget. A munkámat szívesen végeztem, hiszen a munkavállalók problémáival foglalkoztam, humánus-empatikus eljárások alkalmazásával mindig olyan megoldásokat kerestem, melyek a dolgozókat segíthetik. A szakszervezeti múltamat figyelembe véve is kerestek meg az érdekvédelem részéről, még 2005. folyamán a kérdéssel, vállalnám-e az elnöki feladatok ellátását, a TIVISZ képviseletét. Őszintén szólva nagyon megörültem, hogy számítanak rám.
Tehát 2005 augusztusától töltöttem be a megbízott elnöki tisztséget idén júliusig, a hivatalos választások lezárultáig.

- Van-e valami konkrét oka, hogy nem került sor előrehozott választásokra?
- Még a két évvel ezelőtti felkérés megtörténtekor látható volt a változtatások szükségessége az érdekvédelem területén. Az akkori értékelésem alapján észleltem, minden ugyanaz, mint amikor megalakítottuk a TIVISZ-t - alapszabály, SZMSZ. Az élet haladt, változások zajlottak munkáltatói oldalon és a szakszervezet nem követte le a működésbeli és strukturális változásokat. Akkor végiggondoltuk a szakszervezet szervezeti felépítést és megpróbáltuk hozzáigazítani a cégnél bevezetett ún. Start II. programhoz. Az előző társasági struktúrában a szakszervezet területi alapon szerveződött, most pedig munkáltatói alapon. Minden munkáltatónál, ahol TIVISZ-tag van, választottak egy-egy képviselőt, titkárt, megbízottat - hol hogyan hívják - létszámtól függően, akik a TIVISZ képviselő-testületét alkotják. Minden egyes társaság képviselve van ezáltal, itt születnek a legfontosabb döntések. Alapjában véve három lényeges kérdéskör tartozik a testület hatósugarába: az E.ON szintű érdekegyeztetés kérdései, a VDSZSZ szakszervezeti tevékenységével kapcsolatos álláspontok kialakítása és minden olyan kérdés, ami az összes tagot érintő belső, érdekvédelemmel kapcsolatos ügy. A többi más jogosultság a munkáltatóknál működő üzemi testületeknél maradt. Ezt azért fontos tisztázni, mert a struktúraváltással is lennie kell minden szinten és fórumon érdekképviseletnek. Emellett az egész választási mechanizmusunk alulról építkezik, vagyis először a szabályzatokat fogadtuk el, megbeszéltük a tagsággal, a bizalmiakkal ennek a fontosságát és szükségszerűségét. Egy hosszú vita, eszmecsere eredménye az így létrejött struktúra, erre kerestünk megfelelő embereket. Örömmel mondhatom, minden területen sikerült találnunk munkavállalót, aki akar és tud is ilyen feladatot ellátni, érdekeket képviselni, kapcsolatot tartani a dolgozókkal. Eddig minden tagunk úgy döntött, marad a TIVISZ tagság mellett, sőt volt, ahol még taglétszám-növekedés is jelentkezett az átszervezést követően.

- Tehát nem utólag bizonyítottál, hanem előre?
- Igen, nem titkolom, akkor van értelme az érdekképviseleti feladatokat elvállalni, ha a szervezet hatékonyan, gyorsan, többoldalú kapcsolatok kiépítésével működik. Számomra ez egyfajta feltétel is volt. Ha a tagság nem fogadta volna el az új struktúrát és az új érdekképviseleti koncepciót, nem biztos, hogy vállaltam volna a TIVISZ elnöki tisztséget. Az egész, kétéves munka utolsó fázisaként került sor a júliusi összejövetelen az elnökválasztásra, ahol jelen volt az öszszes, újonnan megválasztott bizalmi, főbizalmi, titkár. A TIVISZ súlyát mutatja, hogy eljött dr. Janka Mária, az E.ON személyzeti igazgatója, és Gál Rezső, a VDSZSZ elnöke is megtisztelt bennünket azzal, hogy részt vett az ülésen.

- Hogyan alakult a céggel, a cégvezetéssel való kapcsolata a szakszervezetnek?
- Jelentősen változott, eddig volt három áramszolgáltató - most az E.ON Csoportról és a villamosenergia-iparról beszélek -, melyek engedélyesként sokrétű tevékenységeket végeztek. Az E.ON társaságcsoport új stratégiájának lényege, hogy az alapellátáson kívül minden tevékenységet kapcsolt társaságok által végeztet, melyektől vásárolja a szolgáltatásokat. Számunkra az eredmény érdekes, hiszen a szakszervezeti tagság, mely döntően eddig egy társaságnál létezett, most osztódott, számos helyre került át. A kapcsolódási pontokat kell megkeresni a jogutódlás, az érdekképviselet és tagviszony tekintetében. Kérdésként merült fel, hogy az új társasági struktúrában hogyan lehet a munkahelyhez kötött, garanciális törvényi szabályozásokat használni és ezt társaságcsoport-szintre vinni, hiszen a döntések ott születnek. Ezt figyelembe véve fogott össze az ÉVISZ, a DÉDÁSZ Szakszervezet, illetve mi, és állapodtunk meg egy új szövetség létrehozásában. Ez a Villamosenergia- és Gázipari Munkavállalók Szakszervezeti Szövetsége, mely az elmúlt esztendő júliusában alakult meg. Szerződés, egyenlő tárgyalópartneri kapcsolat köt minket öszsze, ráadásul a konszenzusos döntések megteremtik a jogi alapját az együttműködésnek.
Az E.ON Hungária Zrt. gazdasági vezetésével sikerült tárgyalásokat folytatni és egyeztetni, illetve kötöttünk egy megállapodást a csoport szintű érdekképviselet tartalmáról, az együttműködés módjáról és a működési feltételekről. Az együttműködés a munkavállalói érdekek egységes képviseletéért jött létre. Emellett társaságcsoport-szinten egy kollektív szerződés aláírására is sor kerül, remélhetőleg még az idei évben.

- Hogyan látod a VDSZSZ-hez való viszonyt?
- Mi, a TIVISZ tagjai úgy gondoljuk, olyan értékei vannak a szövetségnek, ami rendkívül fontos - ksz., bérmegállapodások, stb. -, már önmagában is megadják a szövetség létjogosultságát és sok változó folyamatot is lehet kezelni és követni általa az iparágban, emellett más iparágakkal való kapcsolattartás, a nemzetközi színterekbe való bekapcsolódás is könnyebb általa. A munkáltatói oldalon is azt látjuk: az összefogás, az érdekek közös nevezőre hozása a cél.
Amit tapasztaltam: az alapítás óta szinte változatlan a szövetség felépítése, szervezete, az egymás közötti kommunikáció - ezt az észrevételemet az országos értekezleten is kifejtettem. Az a meggyőződésem, igenis szükség van a változásra, egy sokkal operatívabb testületre, mely az összes csoportérdeket megjeleníti. Melyek ezek? A három nagy külföldi tulajdonú társaságcsoport, az állami tulajdonú társaságok és a kisebb magántulajdonú cégek. Ezek az érdekcsoportok érdekazonosságot feltételeznek. Munkavállalóik érdekeit is csoportosítani lehet, vagyis nem egy-egy társaságnál, hanem érdekcsoportban kell történnie az érdekérvényesítésnek. Ha ezt VDSZSZ szinten tudjuk tenni jó, ha nem, azt mondom, kevésbé hatékony. Az országos értekezlet és az elnökség is nyitott volt észrevételeimre. Az érdekcsoportoknak kell felismerniük hasonló érdekeiket és megindulhat egy közös platform szerinti együttgondolkodás, szinkronizálás.

- És személy szerint?
- Először is le kell szögeznem, nagy örömmel töltött el, mikor a régi kollégákat láthattam viszont, újra közöttük lehettem. Nyilván számomra újak is részben, hiszen változott némileg a személyi összetétele a szövetségi vezetőségnek, míg nem voltam részese. A szövetségi vezetőség úgy látom, engem elfogadott, viszonylag könnyen fel tudtam venni a munkát, annak ritmusát. Számos felkérést kaptam - C-tarifa tárgyalások során a delegáció tagjának, a konföderációs hovatartozás ügyében ugyancsak a tárgyaló delegáció tagjának - és megkaptam az SZMSZ-t a megújítás szándéka okán. Azt gondolom, hogy szakértelmem értékelve van és élnek is vele, ami megelégedéssel tölt el. A rendelkezésre álló erőforrásokat megfelelően kell tudnunk használni.

- Kik segítik a közvetlen munkádat?
- Azt kell mondjam számosan, szerencsére. Közvetlenül Tenkiné Bíró Ágnes, aki folyamatosan mellettem volt. Adminisztrátori feladatokat - illetve a szövetségi honlap szerkesztésének további feladatait - látja el Váradiné Oláh Zsuzsa napi rendszerességgel. Ezen kívül a képviselő-testület tagjai a társaságoknál, akik közvetlenül jeleznek felém ha probléma, esemény akad. Információ és állásfoglalás-kérés során én is őket keresem meg először. Ez a munkastílusunk és tulajdonképpen az üzemi tanáccsal is folyamatos kapcsolatot tartunk fenn, napi szinten.

- Hogyan látod a fiatal munkavállalók hozzáállását az érdekvédelemhez?
- Összetett dolog, kicsit a mai fiatalokat más érdekli, megváltozott a világ. Mindenhol azt hallják, határozott fellépés és jó benyomás elég az érvényesüléshez. Ha ez ideig-óráig működik is, a komoly elvárások azért megmaradnak. Ezt én "léggömb-effektus”-nak nevezem, a külcsín a fontos, nem a tartalom. Viszont ha az ifjúság felszínesnek tűnhet is, látom, komoly, mély gondolatok, ötletek jönnek részükről, de ehhez idő kell, míg megnyílnak. A választások során is jó benyomásként éltem meg, hogy több fiatalt is meg lehetett szólítani, nem zárkóztak el. Mindenesetre meg kell találnunk - és most az idősebb korosztály nevében beszélek - a közös hangot, ami nem is egyszerű, hisz az élet felgyorsult, az új évezredben egy emberöltő alatt annyi változás történik, hogy alig lehet követni. Jó kezdeményezésnek tartom az ifjúsági tagozatot, számos fiatalt mozgat meg. De ne felejtsük el, az is előrelépés lehet, ha nem félünk megbízni őket feladatokkal. Egy kis odafigyelés, támogatás és bizalom mindig megtérül. Sajnálatos módon az átszervezések a fiatalokat érintették nagyobb mértékben. Mikor észrevették, nem hagyjuk őket magukra - szakszervezeti tagságtól függetlenül - és az érdekeik mellett kiállunk, nagyon sok belépő volt.
Tehát mi támogatjuk a fiatalokat - vegyenek részt rendezvényeken, továbbképzésekben, üzemlátogatásokon - tartsák egymással a kapcsolatot. Ez belátható és érthető, hiszen a jövő a fiatalokban van. Ezt már megértik az idősebb kollégák is.

- Gondolom elfoglaltságaid sok utazással jár. Mennyi időd marad a családra, pihenésre?
- Előfordul, hogy egy héten öt napot vagyok távol. Mostanában kicsit jobban vigyázok, megkímélem magam az utazástól és nem ingázok naponta. Már tudom, bármennyire nem érzi az ember, stresszel jár. Korábban úgy gondoltam, egy nap az huszonnégy órából plusz egy éjszakából áll, de manapság már próbálom visszafogni magam. Mindig igyekeztem a jobbító szándékkal előadott ötleteimet magam megvalósítani. Ez ma már nincs így. A szándék megmaradt ugyan, de jobban támaszkodom az engem körülvevő emberek segítségére.
A kikapcsolódás terén is most változtattam, az idei az első év, mikor eldöntöttem, minden szabadnapomat felhasználom. Nyár végén sikerült is Horvátországba tennünk egy családi utazást. Nagyon jó hangulatú, kellemes kikapcsolódás volt mindannyiunk számára, sikerült feltöltődni. Hozzáteszem, ez sem volt teljes, a legnagyobb lányom ugyanis osztálykiránduláson volt Olaszországban. De hogyan is szervezhetném át én egy tinédzser mindennapjait? A hétköznapok során a családtól egész napos távollét után késő este hazaérve a családtagokat saját teendőik foglalják le. A feleségemmel természetesen mindennap megbeszéljük az aznapi történéseket és a továbbiakat.

Vallani a régi eszményeket ma is lehet

y Lovagrendet még Anjou Károly Róbert királyunk alapította 1326-ban. Elsődleges célja az akkori, nagy európai lovagi élet hazánkban való meghonosítása, illetve a főurak uralkodó iránti lojalitásának megtartása volt. Mint világi lovagrend, természetesen tagjaitól megkövetelték a mindenkori kiállást az elesettekért, a hölgyek védelmét, a bátorságot, erényes életmódot, mely szerint élni kellett. A második világháborút követő években a rendnek külföldre kellett távoznia, székhelyét Nagy-Britanniába tette át, a Szent György-lovagok nagymestere is ott él napjainkban. A rend újraalakulására Magyarországon 1990-ben került sor. Mai céljai és követelése a karitatív tevékenység, a hagyományok ápolása, alapítványok tevékenységébe való bekapcsolódás, tradicionális eseményeken való részvétel, megemlékezések az elődökről, az évenkénti tanácskozásokon való aktív megjelenés.

- Hogyan lettél Lovag dr. Szilágyi József?
- Alapvetően a kitűzött célok iránti elkötelezettség és az a szerinti tevékenység a fő követelmény. A lovagrend tagjává csak ajánlás által válhat valaki, egy rendtag engem ilyennek ismert. 2003 végén kerestek fel, hogy elfogadom-e az alapítók nézeteit. A lovaggá ütés, az intézmény tagjává válás tulajdonképpen Székesfehérváron történt meg. Ez mindig máshol van, de valamilyen történelmileg nevezetes helyen. A karddal való felavatás során a nagymester kijelentette, ez legyen az utolsó ütés, melyet megtorlatlanul elviselek. Büszkén mondhatom, a feleségem is a rend megbecsült tagja.

- Mit jelent mindez?
- Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy érdemesnek tartottak a lovagi rendbe való felvételemre. Vallom, embertársainkon való segítés, a szolidaritás olyan dolog, melyet soha nem szabad mellőznünk, bármilyen környezetben, világban éljünk is.

Lóczy E.
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...