< />
Szerző: -fe-
2009. július 10.

EVISZ Hírek

A felek egymást erősíthetik

Eredményesnek és sikeresnek mondható az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt.-nél 2007. november 21-én tartott üzemi tanács választás, melyen a választásra jogosultak több, mint hatvan százaléka részt vett.
Gila Tibor
Ennek alapján 2010-ig végzi az üzemi tanács elnökeként felelősségteljes feladatát Gila Tibor, akivel pályájáról, az érdekvédelmi munkáról, a célokról beszélgettünk.

- Mi a véleményed általában a munkavállalói érdekvédelemről?
- Ketté kell választani a rendszerváltás előtti és a rendszerváltás utáni időszak érdekképviselet feladatait, az érdekképviseletek szerepét. A rendszerváltást követően a piacgazdaság kiépülésével az érdekképviseletek szerepe a munkavállalók klasszikus értelemben vett érdekképviselete lett. Úgy gondolom, hogy a feladathoz az érdekképviseletek mára felnőttek, komoly szakmai hátteret biztosítanak a munkavállalóknak. Napjainkra véleményem szerint egy óriási feladata maradt az érdekképviseleteknek - szakszervezeteknek, üzemi tanácsoknak - a munkavállalók felé, ez pedig a kommunikáció erősítése. A munkavállalókkal meg kell értetni, hogy az érdekképviseletek egy eszköz a munkavállalók kezében. Olyan eszköz, amellyel az érdeküket közvetítik a munkáltatók, az állam felé a tárgyalásokon.
Ma még a munkavállalók nagy része úgy gondolja, hogy majd a szakszervezet kiharcolja nekik a legtöbbet, úgy gondolják, hogy nekik semmit nem kell tenni saját érdekükben. Úgy gondolom, hogy ez nem így van, nem így kell, hogy legyen. Az érdekképviseletek akkor erősek, ha mögöttük erős tagság és munkavállalói bázis van. Erős tagsággal, munkavállalói háttérrel sokkal több minden elérhető. Ha a munkavállalók maguknak érzik ezt a felelősséget, talán a szervezettség is jobb lenne. Így talán közhelynek tűnik, de véleményem szerint igaz az a szlogen, hogy együtt erősebbek vagyunk.

- Konkrétan nálatok, az E.ON-nál milyen formában és fórumon zajlik a munkáltatóval az érdekegyeztetés?
- 2007-ben az E.ON-on belül megalakult az üzemi tanácsok társaság szintű együttműködési fóruma, az ÜTTF. Ez a fórum egyeztet az E.ON társaság szintű szabályozásokról, szociális tervekről. A társaságoknál megalakult üzemi tanácsok a helyi szokásokat figyelembe véve állapodnak meg a szociális juttatásokban. Negyedévente a munkáltatóval közös ÜT ülést tartunk, melyen a munkáltató beszámol a társaság gazdasági helyzetéről, valamint megbeszéljük az esetleges problémákat és közösen keressük a megoldást.

- A megválasztott üzemi tanács összetételét vizsgálva milyennek látod a velük való együttműködést? Van konkrét munkamegosztás köztetek?
- Az újonnan alakult üzemi tanács kilenc főből áll. A kilencfős tagságból öt fő az előző üzemi tanácsnak is a tagja volt. A régi-új tagokkal korábban nagyon jó munkakapcsolat alakult ki, így, gondolom, nem lesz ez másként továbbra sem. Az új tagokkal kapcsolatban még nagyon frissek az élményeim, de az első benyomás mindenképpen nagyon jó. A tagok nagyon konstruktívak, mindenben segítik a munkámat. Bízom benne, hogy a kialakult jó munkakapcsolat a ciklus végére megmarad.

- Mi alapján végzitek a munkát?
- Az üzemi tanácsnak elfogadott ügyrendje van, melyben pontosan szabályozva van hogy milyen időközönként ülésezünk. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy csak akkor találkozunk, illetve tárgyalunk. Az ülések gyakoriságát meghatározza a feladatok sűrűsége. Természetesen az év elején az ülések száma gyakoribb, mivel a szociális megállapodások megkötése az évnek erre az időszakára esik. Bármelyik tag kezdeményezheti az üzemi tanács összehívását, és a munkáltató is kezdeményezi, ha a munkavállalók nagy részét érintő kérdés merül fel.

- Hogyan tartod, illetve tartjátok a kapcsolatot a munkavállalókkal, az oda-vissza információ milyen formában valósul meg?
- Mint korábban említettem, az üzemi tanács kilenctagú. A választások előtt a jelölő időszakban törekedtünk arra, hogy az öt régióból legalább egy jelölt kerüljön be az üzemi tanácsba, ezzel biztosítva a régiókban dolgozó munkavállalók és az üzemi tanácstagok közötti közvetlen kapcsolatot. Természetesen mi is kihasználjuk a technika adta lehetőségeket és elektronikus úton is tartjuk a munkavállalókkal a kapcsolatot.

- Részt vesztek-e az üt.-vel kapcsolatos továbbképzésen? Hogyan bővítitek az ismereteiteket?
- Mivel az üzemi tanács tagjai egyben szakszervezeti tagok, illetve képviselők külön a tagoknak nem szervezünk továbbképzést, ezt a szakszervezet által tartott képzések keretén belül oldjuk meg. Én különböző egyeztető fórumokon veszek részt, ahol kicseréljük egymás tapasztalatait, és több jó tanáccsal látjuk el egymást.

- Milyen habitusú embernek tarod magad?
- Alapvetően kommunikatív embernek tartom magam. Könnyen teremtek kapcsolatot másokkal. Szeretem a társaságot. Úgy gondolom, hogy nyílt vagyok, ezt másoktól is elvárom. Szeretek segíteni az embereken, bár köszönetet ritkán kapok, de nem ezért csinálom. Szeretek a közösségért dolgozni, ezért élvezem a feladatot, amit rám bíztak. Vidám, jó kedélyű embernek tartom magam.


Névjegy:
- 1967-ben születtem Tatabányán. Jelenleg is a szülővárosomban lakom a családommal. Egy nagyon aranyos és bájos kilenc- éves kislány édesapja vagyok.
Középiskolába a tatabányai Bányaipari Szakközépiskolába jártam, itt 1986-ban érettségiztem. 1998-ban sikeres technikus minősítő vizsgát tettem. Még az érettségit követően a Tatabányai Szénbányák Vállalatnál helyezkedtem el, mint föld alatti villanyszerelő.
1988 októberében helyezkedtem el az Észak-dunántúli Áramszolgáltatónál. Először a Tatabányai Üzemigazgatóságon a fogyasztói csoportnál kaptam feladatot. 1990-től szintén a Tatabányai Üzemigazgatóságon a szakszolgálati csoportnál dolgoztam. 1995-től az üzemirányítási csoportnál nyertem pályázat útján feladatot, mint üzemirányító diszpécser.
2001 júniusától üzemirányítási csoportvezetőként folytattam munkámat. 2003-tól 2007-ig a Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Energetika Szakra jártam, 2007-ben államvizsgáztam. Villamosmérnök vagyok.
2004 óta - jelenleg is - az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. Hálózati Osztály Alállomási szakterületen dolgozom, mint állomásgazda.
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...