< />
Szerző: Németh Lajos
2009. december 21.

ESZ Portré

Az új elnök bemutatkozik

Németh Lajos, az ESZ elnöke
Budapesten születtem 1957. június 10.-én. Lassan immár 30 éve boldog házasember vagyok, ami a mai világban igen nagy kincs. Három gyermekem van, a legkisebb ebben a tanévben fog érettségizni. Nővére és a bátyja már kirepültek. Lányomtól van már egy kis unokám is, aki a fiatalságot hozza el a szívembe.
Érettségi után az Elmű-nél helyezkedtem el 1975-ben, és azóta vagyok szakszervezeti tag. Kezdetben kirendeltségen kezdtem, mint „bonyolult betanított univerzális segítő”, majd szakmai tapasztalatok megszerzése után önálló villanyszerelő lettem, majd a technikusi oklevél megszerzését követően oktatási előadóként tevékenykedtem. A rendszerváltás elsodort a cégtől és külföldön vállaltam munkát. Így a német egyesítésnek kint, Németországban voltam tanúja, ami a mai napig nagy hatással van rám.

1991-ben visszahívtak a régi munkatársaim, akik az új idők szelét megérezve egy kft.- t alakítottak, ami ma is jól prosperál, igaz már, mint zrt, majd innen kerültem vissza az Elmű-be.
Tehát 1992-ben már ismét Elmű-s voltam. Egy ideig még a hálózatszerelésen voltam csoportvezető, ami egy szép szakasza volt az életemnek. Ekkorra már megszületett harmadik gyermekünk is. Így a kétszobás lakásunkat kinőttük. A család összefogásával sikerült egy családi házat felépítenünk, azóta is itt lakunk, a pilisi hegyek között. Szakmai munkámra felfigyeltek és új munkakörbe hívtak. Üzemirányítónak! 1994-től tartok szolgálatot. Ez számomra a szakma legszebb területének számított. Ekkortól éreztem, hogy azt a tapasztalatot, ami az évek alatt „rám ragadt”, meg kéne osztani mással is. Elkezdtem oktatni és örömmel tapasztaltam azt az érzést, amit csak az érezhet, aki már oktatott, és felismeri, amit a hallgató mond, azt tőle tudja. Ez jó érzés! Ekkor éreztem, hogy nem csak oktatni kell, de tanulni is. Elvégeztem a műszaki ellenőri tanfolyamot, majd a munkavédelmi technikusi oklevelet is megszereztem. Közben 2004-től megbíztak az ÜIK vezetésével. Ez ismét egy kihívást jelentett, de hála munkatársaimnak, akik támogattak, egy igen szép időszakot jelentett az életemben.
Mindig is szerettem a hangomat hallatni, ezért általában a munkatársaim szócsövének számítottam. A munkavédelmi törvény változása életre hívta a munkavédelmi képviselők intézményét. Ekkor kerestek meg, hogy induljak a választáson. Itt megkaptam munkatársaim bizalmát és megalakítottuk a Munkavédelmi bizottságot. Mindjárt az akkori szervezetben történő változások adták a feladatot. Ami az érdekvédelem számára komoly kihívás volt.

2007-ben az unbulding kapcsán ismét adódott a feladat, meg kellett törvényileg is felelnünk az új helyzetnek, és még működőképesnek is kellett közben lennünk. Igen sok segítséget adott a szakszervezet a választások lebonyolításában, valamint az üzemi tanács szakmai segítsége is sokat jelentett számomra.
Először az ÜT deleált tagja lettem, majd bizalmat kaptam a munkatársaimtól, így tagja lettem az újonnan alakult Elmű Hálózati Kft. Üzemi Tanácsának, ahonnan a felügyelőbizottságba delegált az ÜT.

A törvényes határidőket betartva és a működés folyamatos fenntartása mellett sikerült megalakítanunk az ELMŰ/ÉMÁSZ Központi Munkavédelmi Bizottságot. Szakmai munkánkban a vállalatcsoport munkavédelmi szakterületétől is igen sok segítséget kaptunk. Együttműködésünk igen jónak mondható.
A jó szakmai munkánkat mi sem bizonyítja jobban, minthogy sikerült felállítanunk a Paritásos Munkavédelmi Bizottságot, ezzel a vállalat vezetése is elismerte munkánkat, és a legmagasabb szintre emelte együttműködésünket.
Ez év szeptemberében jelöltettem magamat a szakszervezeti bizottság elnöki posztjára, az Elektromos Szakszervezetben. November 11-én bizalmat kaptam a bizalmi testülettől.

A munka dandárjába estem, azt hiszem, ezt nem kell bővebben ecsetelnem. Év vége minden területen a hajrá időszaka. Ezt tapasztalom!
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...