< />
Szerző: H. H.
2009. július 10.

ESZ Hírek

VOLT MÚLTUNK, LESZ JÖVŐNK

A VDSZSZ egyik alapító tagja a Budapesti Elektromos Művek Rt. Szakszervezete. Begitter Henrikné Hédi hosszú időn keresztül a szakszervezet elnökhelyettese volt. Pár éve a nyugdíjas tagozat ülésein láthatjuk.
Hédi 18 éves kora óta tagja a szakszervezetnek. Munkáját aranygyűrű odaítélésével ismerték el. A VDSZSZ 1997. novemberi, 3. országos értekezletén, Gyöngyösön kapta meg a hölgyek között elsőként.
Megkértük, emlékezéseit vesse papírra. Remélem, önök is nagy élvezettel olvassák!
- A rendszerváltást követően a szakszervezetek is nehéz helyzetbe kerültek, nem volt ez másképp a villamosenergia-iparban sem. A tagság kereste a helyét, ezen keresztül pedig a vezetők is. A helyi szakszervezeti vezetők öszszefogása alapján középszinten két lehetőség került kidolgozásra, a VIDOSZ és a VDSZSZ alapszabály-tervezete. A tagság a VDSZSZ elképzeléseit támogatta, így kerülhetett sor 1990. szeptember 15-én INOTÁN a VDSZSZ alakuló, I. kongresszusára .
A kongresszust nagy várakozás előzte meg, hiszen kívülről jövő elnökjelöltünk volt dr. Szegő Andrea személyében. Sajnos hiába volt egyébként jó szakember, a villamosipari dolgozókat nem tudta - nem is akarta? - megfelelően képviselni, ezért változásra volt szükség.
A próbaév lejártával sor került a VDSZSZ II. Kongresszusára, ismét Inotán, 1991. október 5-én. A kongresszus előkészületeit még nagyobb várakozás előzte meg, mint az előzőt. Azt már tudtuk, hogy mit nem akarunk, a jövőre nézve is volt számos elképzelésünk és azt is tudtuk, hogy kikkel. Jelöltjeink voltak: Gál Rezsőt elnöknek, Petke Lászlót és Major Gábort pedig alelnöknek. A kongresszus küldöttei soha nem tapasztalt egységet képviseltek, voltak ugyan próbálkozások az egység megbontására, a sok-sok önjelölt személyében. A kongresszus azonban döntött, késő éjszakába nyúló szavazással megválasztotta a már említett három személyt.
A következő négy év sok feladatot adott a szövetségnek, 1993. április elsején a C-tarifa megőrzése volt a legjelentősebb dolog az iparágban. Ezt követően a VKSZ elkészítése majd a 1995 évi kiterjesztése, mely egyedülálló volt az országban.
A privatizáció előszele elérte az iparágat is, ezért volt szükség az 1994. július 4-i Megállapodásra. Ez a megállapodás később igazolta szükségességét, hiszen nagyon sok esetben kellett visszahivatkozni az abban foglaltakra.
A privatizáció sok feladatot rótt a helyi szintű szakszervezetekre is, bozóttűz-szerű sztrájkok alkalmazásával próbálták elérni céljaikat a munkavállalók.
Ilyen előzmények mellett került sor a III. VDSZSZ Kongresszus megtartására 1995. november 10-11-én Budapesten, az ELMŰ Rt. rendezésében.
A küldöttek lelkesen, felfokozott hangulatban végezték nem kevés munkájukat eredményesen. A választás ez alkalommal sem maradt el, elnöknek Gál Rezsőt, alelnököknek Petke Lászlót és Major Gábort választottuk.
Ezen a kongresszuson ítélték oda első alkalommal az aranygyűrű kitüntetést. A hivatalos munka után zárásként a Benkó Dixieland Band adott nagyszabású koncertet.
A következő négy évre is volt elegendő munka a szakszervezetben, a pénztárak létrehozása, melyeknek megalakulását a munkáltatók folyamatosan akadályozták és - legyünk őszinték - néha magunk sem bíztuk abban, hogy valaha pénz is lesz bennük. Igaz, több év múlva, de lett, sok elküldött, nyugdíjazott munkatársunkon tudtunk végül is segíteni.
Az erőmű-bánya integráció is jelentős feladatnak bizonyult, sok erőműves dolgozó került kényszerhelyzetbe. Talán ezért is adott helyet 1999. november 11-12-én helyet Tatabánya a IV. VDSZSZ. Kongresszusnak.
Az első nap a küldöttek az előző négy év munkáját értékelték, majd a nemzetközi szervezetek küldöttei is szót kaptak, akik biztosítottak támogatásukról is. A nap befejezéseként a színvonalas kulturális műsort zenés táncos est követett. A második napon tisztségviselők választása volt a feladat. A meglévő vezetőkön kívül volt még egy-két egyéni próbálkozás, de végül is a szavazás mindenki számára megnyugvást hozott. Eredmény: Gál Rezső elnök, Petke László és Major Gábor alelnökök.
Az elkövetkezendő négy évben is sok volt a feladat. A munkáltatók költségeik csökkentésére ismét a munkavállalók sokaságát érintő intézkedéseket hoztak. A létszámot már nem tudták csökkenteni, hiszen az már sok esetben az elégséges alatt volt, ezért a tevékenységeket helyezték ki kft.-kbe.
A szövetségnek és a helyi szakszervezeteknek nem kevés munkájukba került ezen munkavállalók megvédése a KSZ és VKSZ alapján. A munkavállalók elkeseredésükben, félelmükben gyakran csak egy lehetőséget találtak, kilépni a rajtuk segítő szakszervezetből. Sajnos a tagság látványos csökkenése a 2003. november 21-22-én Pakson rendezett V. VDSZSZ Kongresszusán a küldöttek számát tekintve is érzékelhető volt.
Fontos feladata volt a kongresszusnak az alapszabály módosítása, amiből két dolgot emelnék ki. Egyik a választott tisztségviselők számának csökkentése, a másik, hogy a kongresszus ezután ne négy-, hanem ötévente ülésezzen. Mindkét módosítást elfogadták a küldöttek.
A tisztségviselői létszámcsökkentés megkönnyítéséhez az a tény is hozzájárult, hogy a többek által szeretett és tisztelt Petke Laci - másoknak csak simán Laci, - kérte nyugdíjazását. Nem ment végleg nyugdíjba, hiszen a szövetségnek szüksége volt a munkájára, biztos pont volt a szövetség életében, de már nem alelnökként. A kongresszus által módosított alapszabálynak megfelelően választott elnök Gál Rezső, helyettese Major Gábor. A kongresszus zárásaként az ír steptánc méltán sikeres hazai előadói adtak műsort a küldötteknek.
A 2007. szeptember 21-i rendkívüli kongresszus a VDSZSZ konföderációs hovatartozásáról döntött. A tagság és a szakszervezeti vezetők egyre jobban úgy gondolták, hogy az AUTONÓM konföderáció már nem képes a VDSZSZ-hez tartózó munkavállalók érdekeinek képviseletére. A LIGA konföderáció viszont egyre szimpatikusabb megmozdulásokat, akciókat szervezett, melynek eredményei munkavállalói körökben hatásosak és elismertek voltak. A kongresszus küldöttei 97 %-os arányban döntöttek amellett, hogy az AUTONÓM konföderációból kiválnak és kérik a felvételt a LIGÁ-ba.
A VDSZSZ VI. Kongresszusa 2008. november 21-22-én lesz Várgesztesen, melyet a többség nagyon vár. Ez az alkalom lehetőséget ad - többek között - rég nem látott kollégák, barátok találkozására is.
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...