< />
2008. augusztus 5.

ESZ Hírek

Tudást, szakmát adnak a Megyeri úton

Arra a kérdésünkre, hogy az ELMÛ Rt. Oktatási Központja a vállalati hierarchiában hol helyezkedik el, az objektum működéséért felelős Bánhegyesi Attila személyügyi munkatárs így válaszol:
- Az oktatási központ a személyzetfejlesztési osztályhoz tartozik, mely a humán erőforrás igazgatóság egy része. A személyzetfejlesztési osztály egyrészt karrierépítéssel, pályáztatással, munkakör értékeléssel foglalkozik. Tevékenységük másik oldala az oktatás-képzés, melynek java része itt, az oktatási központban valósul meg. Szakmunkásképzés és saját dolgozóink továbbképzése, ez a két főbb szolgáltatási területünk, de ki tudjuk elégíteni külsős cégek oktatási igényeit, és létesítményünk helyt ad szervezeti egységeink különböző - például bemutatók, workshop - rendezvényeinek is.
- Az oktatási központ falán emléktábla közli az ide látogatóval, hogy a létesítmény 2000. évben került átadásra. Milyen helyiségekkel, felszereltségekkel rendelkeznek?
- Van egy 60 férőhelyes, videóval, DVD-vel, projektorral felszerelt előadótermünk, három 18-24 férőhelyes oktató- és két számítógépes informatikai oktatóterem, egy többfunkciós kábelszerelési tanműhely, 3 db, elsősorban szakmunkásképzést szolgáló tanműhely, és egy elektronikai kislabor.
A dolgozók képzésében az időszakos, ismétlődő oktatások a dominánsak, mind a fizikai, mind az adminisztratív állományban. A számítógépes, informatikai továbbképzések az adminisztratív terület munkatársainál játszanak nagy szerepet, példaként; tavalyelőtt vezettük be a SAP R3 verzióját, ez mintegy 2000 fő továbbképzését jelentette. Jelenleg ennek továbbfejlesztésén dolgozunk, mely több száz embert fog érinteni. A fizikai dolgozók vonatkozásában kiemelném a felújított és kibővített tanpályánkat, ahol az áramszolgáltatói hálózaton dolgozók gyakorlati képzése és továbbképzése történik, de egyúttal ez a nappali tagozatos villanyszerelő-képzés gyakorlóhelye is.
Ez a létesítmény teljesíteni tudja az Elmű és a szakmunkásképzés részéről jelentkező igényeket, de megjegyezném, hogy a technika, a módszerek fejlődésével mindig új és újabb elvárások születnek.
- Kormányzati szinten megfogalmazódott, hogy az országban - leegyszerűsítve fogalmazok - sok a diplomás, kevés a szakmunkás, és ezen változtatni kell. Az oktatási miniszter létesítményükben tett májusi látogatása is ezt kívánta demonstrálni. Kérem, beszéljen a villanyszerelő szakmunkásképzésről és arról, hogy e sommás megállapítás vonatkoztatható-e vállalatukra is.
- Mi gyakorlati képzőhely vagyunk, a kétéves közismereti elméleti képzés valamelyik velünk kapcsolatban álló szakképző iskolában, jelenleg a szentendrei Petzer József szakképzőben, itt, a Megyeri úton a Dériben, illetve az Üteg utcai Verebély László szakiskolában történik. Ha az általános iskola megkezdésétől számítjuk a tanulást, akkor a 11. és 12. évfolyamot töltik nálunk a fiatalok, kizárólag a szakma elsajátításával, - más jellegű oktatás nem történik. Szó van a gyakorlati képzés 3 évre emeléséről, ennek megvalósítása esetén - jó esetben is - 19 éves korban kapja kézhez a tanuló a szakmunkás-bizonyítványt.
Az elméleti képzést az állam finanszírozza, míg a gyakorlati képzést végző vállalat csak adókedvezményt kap. Többet költünk rá, rájuk, a szakma érdekében.
Milyen juttatások illetik meg a tanulókat? Az Elművel kötött szerződésben rögzítettek szerint a gyakorlati oktatási napokon egyszeri térítésmentes étkezés. Tisztálkodási eszközök. Olyan munkaruha, egyéni védőeszköz, védőital, mint amely a tanulóval azonos munkahelyen és munkafeltételek között foglalkoztatott munkavállalókat megilleti. Szükség szerint költségtérítés és a teljes képzési időre felelősségbiztosítás. Sikerorientált pénzbeli juttatás, melynek alapja a tanuló előző félév végén elért tanulmányi eredménye.
Jelenleg 22 elsős, 20 másodikos tanulónk van. Tavaly 10 felett volt a végzettek létszáma, közülük vállalatunk 6 főt vett fel. Nálunk most talán túlképzés van, de nem baj, mert a vállalat átalakulása, átszervezése után az év végéig áll be az a létszám, amelyet optimálisnak tartanak. Másrészt a kiszervezett társaságoknak, külső vállalkozásoknak is van munkaerőigénye.
Ha nem is hozzánk, hanem a velünk kapcsolatban álló vállalkozásokhoz mennek a nálunk tanult fiatalok, akkor is jól járunk, mert - ha szabad így fogalmaznom - végül is mégiscsak az Elmű szakmai emlőin nevelkedtek.

- István T. Antal -
(Forrás: "forró drót" újság 10. évf. 10.sz.)

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...