< />
2008. augusztus 5.

ESZ Hírek

MIRE TANÍTANAK A VADLUDAK?

Az ember magáról azt tartja, hogy a legmagasabb rendű élőlény.
Ez talán így is van, de ez nem zárja ki azt a tényt, hogy a magasabb rendű (az okosabb) is tanulhat az alacsonyabb rendűtől.
Szakszervezeti mozgalmunk az utóbbi évtizedben sokat küzd annak érdekében, hogy a nem szakszervezeti tag, „potyautas” munkatársait is meggyőzze annak szükségszerűségéről, hogy közöttünk a helye. Szövetségünk mottóját, mely szerint EGYÜTT ERŐSEBBEK VAGYUNK!, egyre többen ismerik fel, a közösen elért eredményeknek egyre több támogatója akad, de még nem elég.
Szeretném, ha a még ingadozók megerősítést kapnának, a tisztségviselők pedig érveket azokból a természeti megfigyelésből, tényekből, amelyeknek talán nem vagyunk tudatában, de amire mindannyiunkat tanítanak a VADLUDAK.

1. tény: Minden egyes madár szárnycsapása a következő madár számára olyan légmozgást teremt, amely emelő hatású. A „V” alakban való repülés az egyedül való repüléshez képest a csapat repülési kapacitását 71 %-kal növeli.
Tanulság: azok az emberek, akik egy irányba haladnak és az együttlét érzését osztják meg egymással, gyorsabban és könnyebben jutnak el céljaikhoz, mivel egymás „emelő” hatását használják. (Együtt erősebbek vagyunk, Családi sportnap, Ifjúsági találkozó.)

2. tény: Ha egy vadlúd kiesik a csapatból, azonnal megérzi a légellenállást és gyorsan visszatér a helyére, hogy újra támaszkodhasson a többiek szárnycsapásának erejére.
Tanulság: ha csak annyira vagyunk értelmesek, mint a vadludak, együtt maradunk a csapattal, azokkal, akik tudják merre megyünk, elfogadjuk a segítségüket s magunk is segítséget adunk másoknak. ( Kiszervezések, egyéni munkaszerződések, kollektív szerződések.)

3. tény: A vadludak a csapatban hangos gágogással bátorítják az elöl haladókat a sebesség fenntartására.
Tanulság: biztosnak kell lennünk abban, hogy a gágogás ott hátul bátorítás és nem valami más. Ahol a különleges teljesítményt jutalmazzák, a produkció sokkal magasabb. A gágogás minősége adja a bátrak erejét, hogy szívvel-lélekkel kiálljanak valami mellett. (Hatásosabb bértárgyalás, a vezető mögött felsorakozó 25 000 emberrel.)

4. tény: Ha egy ludat lelőnek vagy beteg, vagy sebesült, ketten kiválnak a csapatból, hogy kövessék és segítsenek, ha lehet. Addig maradnak mellette, amíg újra repülni képes vagy elpusztul. Azután visszatérnek a csapatukhoz vagy egy másikhoz.
Tanulság: ha legalább annyi jóérzés van bennünk, mint a ludakban, kitartunk egymás mellett, nemcsak akkor, amikor erősek vagyunk, hanem a nehéz időkben is. (Nyugdíjpénztár, egészségpénztár.)

A tények és tanulságok csak gondolatébresztők. Mindenki értelmezheti saját tapasztalatai alapján is. Csak értelmezze! Használjunk fel minden okos gondolatot, minden érvanyagot annak érdekében, hogy erősebbek lehessünk, és együttes fellépéssel, ha szükséges nyomásgyakorlással „repüljünk” együtt, hogy eredményeink 71 %-kal nőhessenek, mint a vadludaknak

Bánkuti Béláné ELMÛ Rt.
(Forrás: "forró drót" újság 9. évf. 1.sz.)Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...