< />
Szerző: Dedics László
2012. április 19.

DUVISZ Portré

Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet bizalmi – Dedics László

A munkavállalók bizalmát, elismerését bírja. Bátran vállalja önmagát és a közösség érdekeit. Ebből néha komoly konfliktusai is adódnak – voltak esetek, amikor ez majdnem az állásásba került – tudtuk meg a DUVISZ elnökétől. Vannak méltatlan helyzetek, amikor a képviselet fontos, de az emberek félve a következményektől kihátrálnak mögüle. Ez azonban nem szegi kedvét! Ha el is keseredik az újabb feladat mindig új lendületet visz munkájába. Tudja, hogy munkavállalók sokasága áll a háta mögött ösztönözve őt az érdekükben végzett áldozatos munkára.

- Számomra nagyon fontos a párbeszéd, a tárgyalások útján történő megegyezés. Nekem tényleg nagyon fontos az emberek morális támogatása. Fontosnak tartom, hogy megértsék, hogy ebben a kiszolgáltatott, rohanó, globális világban nem csak egy szlogen a Szolidaritás, és hogy igaz az állítás; „Együtt erősebbek vagyunk”. Csak is közös erővel együtt és sokan vagyunk képesek kivívni az érdekeink védelmét. Érdekvédelem = Szakszervezet. Jelenleg nem ismerek nagyobb, a közösség érdekeiért küzdő tömörülést. 1980-ban kerültem az akkori Oroszlányi Hőerőműbe. Már akkor szakszervezeti tag lettem. Pár évig megváltam a cégtől, majd visszatérve ugyanitt folytattam a munkáját. Már akkor is szerettem az emberek ügyes bajos dolgaival foglalkozni.

- Úgy látom, bőven vállalt plusz munkát, társadalmi munkát, közösségi munkát – jelentem ki Lászlónak, miután felvázolta szakmai pályáját.

- Igen, mert így egyre közelebb kerülök a munkavállalókhoz és azok problémáit felvállalva, tudom képviselni Őket. Igen talán kell némi bátorság, merni kell szólni a munkatársak érdekében.

Rájött, hogy késztetést érez a felmerült problémák orvoslására. Ezt látva a dolgozók a soron következő szakszervezeti választáson bizalmat szavaztak neki. A kiszervezés a Vértesi Erőmű Zrt.-t sem kerülte el. Így jelenleg a Vért telephelyén az MVM OVIT ZRt. munkavállalójaként dolgozik, mint raktáros. Mivel nem munkahely függő a szakszervezeti tagság és különben is mindkét tagszakszervezet az EVDSZ tagja, a mostani választáson a tagok újra bizalmat szavaztak neki.

-A bizalmat irányomban nagyon köszönöm és egyben érzem ennek a felelősségét is. Így továbbra is DUVISZ szakszervezeti tisztségviselője maradtam és a „kiszervezett” – ma már minden OVIT-os dolgozó érdekeinek érvényesítésén fáradozok. Ez a munka sok empátiát és önzetlen munkát jelent. A sok kolléga esetenként eltérő napi véleményét megismerni, összehangolni és a problémáit képviselni esetleg azt megoldani – talán nem is egyszerű – de meg kell próbálni. A véleményem az, egy szakszervezeti tisztségviselő legyen következetes és hiteles. Ennek köszönhetően több tagot sikerült a szakszervezet soraiba behívnia. Igen, ez egy áldozatos, alázatos, nehéz munka és sokszor hálátlan. Bizony az embereknek megmagyarázni, hogy miért is „gyere közénk” nagyon nehéz – mondja Laci. De egy-egy sikeres érdekegyeztetés után azért felcsillannak a szemek és ez mindenképp kárpótolja az embert a fáradságos munkáért.

László Oroszlányban lakik, nem messze az erőműtől családjával egy kertes családi házban, mely két kezük munkájával épült. Együtt a család, hiszen egy telken három generáció él! Sokan irigyelhetik. Önzetlen segítő, szerető férj, apa, nagyapa és vő.

Szívesen részt vesz közösségi rendezvényeken. Az Iparági Sport rendezvényeken évekig részt vett kedves párjával, aki ugyancsak a DUVISZ Szakszervezet régi tagja. Régen versenyszerűen sportolt, ma már csak a horgászatnak és még inkább a vadászatnak hódol. Amelyben nem a hivalkodás, hanem a természet iránti tisztelete és szeretete nyilvánul meg.

A DUVISZ három éve társadalmi munkában épült horgászállásának gondnoki feladatát is ellátja. Nagyon nagy öröm, hogy mind a mai napig a népszerűségi listát a stég vezeti, ahol a kikapcsolódásra az újra feltöltődésre, barátságok elmélyítésére van lehetőség.

- Örömmel tölt el bennünket, hogy az egyik éllovasa voltam az ötletnek, a tervezésnek és a kivitelezésnek- fogalmazza meg érzéseit a horgászhellyel kapcsolatban. -Akivel csak beszéltünk, mindenki pozitívan nyilatkozik róla. A helyi szakszervezetünk és annak vezetése - aminek büszkén vagyok a tagja én is -, szerintem nagyon jól és hatékonyan dolgozik. Az elmúlt évek eseményeit, aki követte az tudja; láthatta, hogy mit dolgoztunk az életben maradásunkért és a dolgozók munkahelyének megőrzése érdekében. Az MVM csoporton belüli ki- vagy átszervezések kapcsán is rengeteg egyeztetésre volt szükség. Több fordulós tárgyalások után értük el, hogy a munkavállalók megfelelő feltételekkel kezdjék munkájukat az új munkahelyeken. A szövetség munkájáról pedig elmondhatjuk, hogy az elnökünktől Téglás József személyében mindig naprakész információval rendelkezünk. A munkámhoz, sikeres elvégzéséhez igen sok segítséget kapok tőle. Kötődve az emberekhez és problémáik megoldásához, remélem még sok alkalmam lesz a közös célok megvalósításában részt venni.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...