< />
2009. május 16.

DUVISZ Hírek

Zuboly

Az elmúlt két évben a brémai muzsikusok elszántságával zenélték, dalolták, regölték és reppelték végig hazánk minden valamire valóakusztikai terét. Zsuppal a hátukon megjárták már a söntések és színháztermek jótékony homályát és a modern művészeti galériák ragyogó fehér kiállítótereit. A Zuboly turmixgépében opera, operett, popslágerek, hiphop, beatbox-ritmusok, jazz-elemek, népdalok, szájharmonika- és falevél-szólók, nagybőgő, groteszk, népi hagyomány és a modern nagyvárosi folklór kavarog körbe-körbe - a végeredmény pedig élvezetes és lebilincselő. Nem is meglepő, hogy a formáció eddigi fellépéseinek illetve hangszertokból árult demófelvételeinek köszönhetően rövid idő alatt ismertté és elismertté vált a hazai zenei undergroundban. "Eddig azt hittük, hogy a hip-hop, a folk, a világslágerek és a jazz nem járnak éjjel-nappal kart karba öltve, itt meg úgy puszilkodnak, mintha ez mindig is egyértelmű lett volna.” - mondta Lovasi András, a Megadó Kiadó első embere. A Zuboly debütalbuma méltó a Megadó alapításakor megfogalmazott hitvalláshoz, mely szerint "olyan lemezeket fogunk kiadni, amiket büszkén lehet kitenni a polcra.”.
A főként fúvósokon és réz szócsövön megnyilvánuló Ágoston Béla, a szabadcsapat rangidős tisztje, otthonosan mozog mind a humoros zenei összekacsintások, mind a szenvedélyes kísérletezés terepén. A Dél-Alföldi Szaxofonegyüttes, a Budbudas, a Grencsó Kollektíva, a Kampec Dolores, a Folkestra és az Agostones jelenleg a Zubolyban éli ki zenei promiszkuitásának rejtett tartalékait. forrás:http://www.zajlik.hu/main/keres.php?band=Zuboly

Nyeső Mari
Hazánk sajnos kevéssé ismert, zseniális dalszerzője és előadója. Humor, önirónia, játékosság, profizmus, életöröm árad minden mozdulatából. Tiszta szívemből ajánlom.

Nyeső Mari honlapja

Palya Bea

Palya Bea honlapja

A mai fiatal énekesek egyik legsokoldalúbb alkotója. Magyar, cigány, bolgár és más népzenékkel, indiai zenével foglalkozik,emellett közreműködik világzene, jazz, énekelt vers műfajokban is. A Folkestra, Kárpátia, Zurgó együttesek alapító tagja volt, sokáig vendégeskedett a Sebő, Nagy János Trio, Balázs Elemér Groupe, Etnofon együttesekben.

Az utóbbi években főként saját terveit valósítja meg, rendszeresen koncertezik szólóban és saját együttesével, itthon és külföldön. A Quintet tagjai: Lukács Miklós - cimbalom, Szokolay Dongó Balázs - fúvós hangszerek, Novák csaba - nagybőgő, Dés András - ütőhangszerek. 2004-ben énekel az Athéni Kulturális Olimpia nemzetközi csapatában.

Első szólólemeze az Ágról-ágra (Orpheia 2003), majd pedig meselemezt írt, Álom-álom, kitalálom (Gryllus 2004), Gryllus Sámuel hangszerelésével. Legutóbbi munkája a Weöres Sándor Psyché című versciklusából készült nyolcvan perces zene (PB Quintet, Gryllus Samu), amely 2005 decemberében jelent meg a Hangzó Helikon sorozatban.

2005-ben Tony Gatlif Transylvania című filmjéhez készített zenét, és egy rövid ideig a vásznon is feltűnik majd. A magyar közönség 2006 októberétől láthatja a filmet.

2006 tavaszán lemezszerződést írt alá a francia Naive céggel (naive.fr), az első lemez jövőre jelenik meg, jelenleg ezen az anyagon dolgozik.

Bea lényegi része a változás: zenéjében továbbra is meghatározóak a tradicionális elemek, de a koncerteken, a saját szövegekben egyre inkább egy személyes, meglepő intimitású világ tárul elénk


Mitsoura

Ugrás az oldalra
A Mitsoura az egyik legkarakteresebb kelet-európai worldmusic zenekar, melyet egyedülálló zenei megközelítés, hangzás és művészeti komplexitásra való törekvés jellemez.

A zenekar énekesnője Miczura Monika (Mitsou) összetéveszthetetlen hangjával, egyedi előadói tehetségével világszerte a legrangosabb helyen szerepel a roma előadóművészek sorában.

A zenekar tagjai különböző zenei stílusok rangos képviselői, akik valamennyien otthonosan mozognak mind az autentikus, mind a modern zenei stílusokban. A dalokban tradíció és a jelenkor hangjai, az etnikus témák és a filmzeneszerű hangkollázsok egyaránt szerepet kapnak. Sok apró részletből áll össze a Mitsoura zenéje - egyfajta progresszív elektro-akusztikus worldmusic, melyben soha nem hallott módon fonódnak össze az autentikus népzenei elemek, a jazz, a kortárs illetve a progresszív kísérleti elektronikus zene, a jelenkori és hagyományos tánc illetve könnyűzenével.

A koncertélményt tovább fokozza a zenével folytonos összhangban lévő, arra reagáló élő videoanimáció, melyet Mandula Éva készített.
Az egzotikus dalok és hangszerek, a modern elektronikus zenei effektek és a látványos animációk így együtt, magával ragadó audio-vizuális atmoszférát teremtenek, mely a hallgatót minden érzékére ható, totális művészeti élménnyel ajándékozza meg, és közel viszi a dalok valódi lényegéhez. A Mitsoura a rendszeres hazai koncertek mellett gyakori és sikeres fellépője a nemzetközi world-music fesztiváloknak.

Makám zenekar
A MAKÁM, az új tradíció legmarkánsabb hazai képviselője. A MAKÁM korszakain átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, a kollektív és individuális kettőssége az ősi egység és harmónia keresése.

A zenekar honlapja
A Krulik Zoltán alapította együttes kezdetben az etno-avantgard kelet-közép európai követeként robbant a zenei életbe, mely korszakot finoman árnyalták az ázsiai, távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások s a kortárs zene repetitív elemei
A MAKÁM hangzásvilágát a különleges etnikus hangszerek és a hagyományos európai hangszerek együtthangzása tették egyedivé.
Ez az irány folytatódott a 90-es évek lemezein, melyben az afro-amerikai zene, a jazz elemei ötvöződtek az egyik legelismertebb magyar szaxofonos, Grencsó István játékával.
A MAKÁM legújabb korszakát a magyar népzene archaikus formái s a dal újrafelfedezése jellemzi, melyben a vokális megszólalás került repertoárjuk középpontjába.
A Bartók és Kodály nevével fémjelzett örökség, az archaikus kultúrák és a kor zenei elemeinek szintézise a MAKÁM változatlan hitvallása.



Yava zenekar
A Yava népzenészek, punkok és hardcore gitárosok közös zenei vállalása: ők a "folcore” feltalálói. A zenekar honlapja

Őrült és eksztatikus zenéjük ezreket késztet táncolásra és pörgésre. A Yava számai az agresszív energia és a mennyei nyugalom között vannak kifeszítve, miközben a népzenei elemeket ötvözik a pörgős punk ritmusokkal. A zenekar öt rendkívüli emberből áll: Polett, a pszichedelikus énekes, aki egyben furulyán és kavalon játszik, Fritz, a gitáros démon, Kris, a barbár dobos, Szabolcs, az őrült népzenész, aki údon, kobzon, dudán játszik és Ádám, az ördögien ugráló basszusgitáros.



Söndörgő
A zenekar honlapja

A zenekarról:
Söndörgő Együttes 1995-ben alakult Szentendrén. Részben a családi hagyományok, részben
pedig a délszláv népzenéhez való személyes vonzódásunk miatt tűztük ki célul e különösen gazdag és értékes hagyomány ápolását.
Gimnáziumi éveinkben ismertük meg egymást, és kezdtünk el együtt zenélni.
Az archaikus népzene koncertszerű bemutatására és stílusos hangszerelésére törekszünk.
Nagy népzenekutatók - Bartók Béla, Vujicsics Tihamér - gyűjtéseit és a napjainkban is fellelhető délszláv népzenei hagyományt tanulmányozzuk.

Zenekarunk jellegzetes hangszer összeállítása a tamburazenekar, mely alkalmanként harmonikával, furulyával egészül ki. A balkáni dallamokban különböző fúvósokat (klarinét,kaval,szaxofon), dobokat (tarabuka,tapan), és pengetős hangszereket (litárka) használunk.

Sebestyén Márta
Születése óta a zene bűvöletében él

édesanyja révén is, aki zenepedagógus - Kodály Zoltán egykori tanítványa. Különösen a népdalok világa ragadta meg, ezek előadásával már kislány korában felfigyeltek tehetségére. Mára már világhírű művész, aki a legrangosabb koncert-termekben lép fel.
Minden magyarországi díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet: "Az év énekesnője” (1984), "Liszt Ferenc-díj” (1991), "Kossuth-díj” (1999), "Prima Primissima-díj” (2003), "Magyar Köztársaság Érdemrend Középkereszt” (2005). Olaszországban a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini díjjal tüntették ki. Énekel a több Oscar-díjjal kitüntetett "Angol Beteg” c. filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumán is.
Énekelt a Japán császár előtt, de a Spanyol király és az Angol uralkodó is megismerhette általa a magyar nép dalait. Igazi kulturális nagykövete hazájának.
Sebestyén Márta hivatalos honlapja




Muzsikás Együttes
A három és fél évtizede működő Muzsikás együttes idehaza és külföldön egyaránt ismert és közkedvelt.

A zenekar honlapja

Muzsikás együttes
Sokoldalúságukra jellemző, hogy otthonosan mozognak mind a folk, népzenei és világzenei fesztiválokon, mind komolyzenei, alternatív zenei, jazz, kelta zenét kedvelő, vagy zsidó zenei rendezvényeken.

Elsőként sikerült elfogadtatniuk a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. Jelen vannak a világ legjelentősebb koncerttermeiben, mint például Londonban a Royal Festival Hall vagy a Queen Elisabeth Hall, Párizsban a Théatre de la Ville, vagy a Cité de la Music, Rómában a Santa Cecila Akadémia Amszterdamban a Concertgebouw, New Yorkban pedig a Carnegie Hall. A közelmúltban felléptek a BBC Proms fesztiválon Londonban a Royal Albert Hall-ban. Lemezeik világszerte kaphatók az angol-amerikai RYKODISC cég kiadásában. Koncertjeikről és albumaikról elismerően írnak a legnagyobb napilapok, folyóiratok, és zenei szaklapok.

A Muzsikás megvalósította a huszadi századi magyar komolyzene és a hagyományos népzene ötvözését. Neves szólistákkal (Alexander Balanescu, Roel Dieltiens, Jandó Jenõ, Kende Levente, Keller András), kamaraegyüttesekkel (Takács, Keller, Bartók Vonósnégyes), kórusokkal és szimfonikus nagyzenekarokkal (Danubia Zenekar, BBC Skót Szimfonikusok, London Sinfonietta) lépnek fel itthon és külföldön.

A Muzsikás koncertjeinek korábban rendszeres vendége volt Sebestyén Márta, akivel több közös albumot is jelentettek meg. 2005-től gyakori vendég Petrás Mária, moldvai születésű keramikus-iparművész, énekes. Alkalmanként fellépnek olyan falusi zenészekkel, táncosokkal is, akik gyerekkoruk óta ismerik a hagyományokat. A nagy hangversenyek mellett a Muzsikás rendkívül fontosnak tartja a legkisebbeknek tartott rendszeres gyerektáncházat és az összevont rendhagyó iskolai ének-zeneórákat.

Számos díj és kitüntetés birtokosai. Ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc díj, a Kossuth díj és a Magyar Örökség díj. Az együttest 2008-ban európai zenekarként elsőnek a legrangosabb nemzetközi világzenei díjjal, a WOMEX-díjjal is elismerték.


A "Ghymes zene" magyar, valamint közép- és kelet európai népzenei gyökereken táplálkozik.

A zenekar honlapja
Ars poeticája a muzsika egyetemessége. Zenéjük azt keresi, hogy miben hasonlítanak az emberek egymáshoz s nem azt, hogy miben különböznek.
A Ghymes együttes Szarka Gyula vezetésével olyan szlovákiai magyar zenészekből alakult a Nyitrai Pedagógia Főiskolán 1983-ban, akik előtte rockot, komolyzenét, régizenét játszottak. Első táncházaikat és népzenei koncertjeiket a Nyitra melletti Gímes (régi írással Ghymes) községben rendezett ifjúsági táborban tartották, innen ered a Ghymes név, amit 1984-ben vett fel a zenekar. A hagyományos népi hangszerek mellet előkerült a szaxofon, a dobfelszerelés, improvizációk készültek és anélkül, hogy észrevették, vagy akarták volna, belekeveredtek az ún. WORLD MUSIC kategóriába.

A "Ghymes zene" magyar, valamint közép- és kelet európai népzenei gyökereken táplálkozik. A zenekar vallja, hogy az abban a pillanatban megszólaló ÉLŐ muzsika energiája, varázsa a feltétele és záloga sikereinek. A Ghymes együttestől zenét kért és kapott már a Budapesti Nemzeti Színház (Szent Péter esernyője 1996) és a Komáromi Szabadtéri Színház (Életeink 1995), a Tanztheater Wuppertal - Pina Bausch (2000).

A Ghymes együttes és a magyarországi Vujicsics együttes az Európa szerte sikerrel szereplő VENTS D´EST (Keleti szél) című produkció egyik résztvevői. Zenei sokszínűségét (népzene, dzsessz, kortárszene) és földrajzi eredetét (mediterrán, szerb, horvát, magyar, szlovák) tekintve a Vents d´est nevű 17 tagú nemzetközi zenekar a maga nemében kivételes élő "zenei mozaikot" alkot. A zenekar "atyja", vezetője Miquéu Montanaro francia - oxitán zenész és zeneszerző. 1991-ben az MTV és a Francia Televízió filmet készített a zenekarról. 1993-ban megjelent az első Vents d´est: Migration CD, 1996-ban a második. Montanaro felkérésére a Ghymes részt vállalt a Touloni Theatre de la Mediterranée, legnagyobb európai szabadtéri színházi előadás zenéjének létrehozásában 1993-ban.

2000-ben a Ghymes együttes a több tucat koncertje mellett, két nagyon jelentős rendezvényen is bemutatkozott: a hannoveri EXPO 2000 Világkiállítás Magyar napján és Budapesten az augusztus 20-i központi rendezvényen (A budapesti Batthány téren a tüzijáték után).

Az együttes Smaragdváros című lemeze az EMI gondozásában jelent meg Magyarországon 2000. novemberében. Az Európai Világzenei Toplistán 2001. márciusában az előkelő 11. helyet foglalta el ( World Music Charts Europe ).
Ugyanezen év decemberében jelent meg Szarka Tamás (a zenekar szövegírója) önálló verseskötete VÁVÁVÁ címmel a Szellemkép kiadó gondozásában.

2001-ben a Ghymes együttest a Magyar Művészetért díjjal és a Vámos Miklós által alapított Don Quijote díjjal tüntették ki.

2002-ben az együttes a Magyar Rádió eMeRTon díját nyerte el az év határon túli magyar együttese kategóriában, a 2001-ben újra kiadott Üzenet album pedig a MAHASZ Arany Zsiráf díj nyertese lett a legjobb hazai jazz/word music kategóriában.
Ebben az évben a Rege, a Smaragdváros és A nagy mesealbum lemezek platina, a Bennünk van a kutyavér és a Tűzugrás aranylemez minősítést értek el. A Bennünk van a kutyavér albumot - amely elsősorban gyermekeknek készült - 1999-ben oktatási segédanyaggá nyilvánította az Oktatási Minisztérium.

A Héjavarázs című 8. Ghymes-album 2002 novemberében jelent meg az EMI kiadásában. A Héjavarázs alig három hónap alatt platinalemez lett és elnyerte a 2003-as MAHASZ Arany Zsiráf díjat is az év hazai jazz vagy world music albuma kategóriában.

2003 márciusában GHYMES címmel a Di-Color Studio könyvet jelentetett meg a zenekar 18 éves pályafutásáról.

2004 tavaszán Szarka Gyula Alku, Szarka Tamás Anonymus címmel jelentetett meg szólóalbumot. Az együttes ez év novemberében megjelent Éghymese lemeze 2005-ben elnyerte a MAHASZ Fonogram díját, azonos című koncertjük pedig az Év produkciója elismerést kapta az ARTISJUS-tól.

2005-ben Csak a világ végire címmel jelent meg a második Ghymes gyermekalbum.

Az együttes 2006. szeptember 6-án megjelent Messzerepülő című lemeze két hónapon belül érte el a platina minősítést. Ebben az évben szintén platinalemez lett a Bakaballada és a Csak a világ végire, az Éghymese album pedig arany minősítést szerzett. Az év folyamán a zenekart Bartók Béla-emlékdíjjal tüntették ki.
Forrás:http://www.ghymes.hu/hu/tortenet.php
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...