< />
2008. augusztus 5.

DUVISZ Hírek

VÉRt. aktuális gondja

Mitől is veszteséges a többségi állami tulajdonú cég - amíg állami?!
Esetleg, lemond az állam az eszközarányos nyereségről!
Netán, többet vesznek ki a cégből, mint amit a gazdálkodása elbír?
Ha a céget veszteségre futtatják - áron alul könnyebben eladható!
Csőd esetében, piaci lehetőség nyílik a hasonló termelést folytatók számára!
Rossz gazdálkodás folytatnak az állam által megbízott vagyonkezelők?
Akinek nem inge ne vegye magára. Ám ha illik ránk, öltözzön végre fel!

Diszkrimináció, vagy szándékos ellehetetlenítés?!
- vannak akik kapnak jövőképet és vannak akik nem – nem nehéz kitalálni, hogy a Vért-nél mért vallott többször is kudarcot a privatizáció!
- tőrvény garantálja az eszközarányos nyereséget, ám a nagyvonalú állam - mint többségi tulajdonos - lemond arról. Csak nem a Vért-re gondolunk?
- az integrációk során a bányaveszteségeket a privatizált cégeknél „lenyeli „ v. „lenyeleti” a tulajdonos. Ám a Vért-nél azt is beintegrálják!
- a tulajdonos, elhatározza a szénátvételi kényszert (a terheket szóban átvállalva) ezzel többszöris megmentve az integráción kívüli bányákat. A nagyvonalú állam hol is érvényesíti a veszteséget – nem mondod komolyan, hogy a Vért-nél?!
- a nem döntés is döntés! Az állam, mint többségi tulajdonos várat magára. Ugye senki nem hiszi, hogy a gond már megint a Vért-nél van?
- vannak akik hosszú távú, garantált villamos energia átvétel mellett, kapacitásuk nagyobb részét előre lekötve működnek. Ugye, nem mondunk újat azzal az állítással, hogy a pozitív diszkrimináció szintén nem a Vért versenyfeltételeit javította!
- a bányakapacitási díjat a termelők többségénél a garantált átvétel tartalmazza. Hiszitek vagy sem „hősünk” a Vért - versengve önmagával - kénytelen azt is önerőből kiizzadni!
- hab a tortán, hogy a „dömpingáras” villamos energia szempontjából nem vizsgálja senki a környezetvédelmi előírások meglétét. Ezzel szemben Vért, a környezetvédelmi normákra figyelemmel kénytelen ”verseny árat” vállalni!
- aggodalomra semmi okunk, hiszen ha minden terhe ellenére életbe kíván maradni az agonizáló cég, akkor a kormány „titkos fegyverét” bevetve – 21/2001-es sz. kor. rendelet – végre (sokak örömére bizonyíthatóvá válik a Vért életképtelensége. Tisztelt olvasónk, amennyiben a többmilliárdos környezetvédelmi bírságot kifizeti és nem adósodik el végleg a Vért – írunk egy újabb cikket a versenyfeltételek „tisztaságáról”.

Lehet, hogy sokan túlzásnak fogják tartani esetenként még szakszerűtlennek is amit ebben a cikkben leírtam. Mégis állítom, hogy el kellene gondolkodni néhány döntéshozónak. Mi lenne a megoldás…. Nem tudom, de van néhány tippünk!
„egy rókáról, nem lehet két bőrt lehúzni” – mire is gondolunk:
- a versenyben, mindenkinek számára hasonló feltételeket kell biztosítani,
- rövidtávú előnyökért a hosszúakat feladni nem szabad,
- stratégiai döntéseket, időben kell meghozni,
- a szakemberek véleményét nem árt megismerni,
- el kell felejteni a piac idegen gazdálkodást (pl.: bérszínvonal, rövidtávon megtérülő beruházások elodázása stb.),
- nem akadályozni, hanem védeni kell a nemzeti érdekeket,
- megbecsülni, és nem ellehetetleníteni kell a munkavállalókat, stb.

A sok feleslegesnek tűnő okoskodás után jó egészséget, sikerekben gazdag hosszú boldog életet és harcos Május elsejét kívánunk minden munkavállalónak a DUVISZ nevében.

Oroszlány, 2001-04-10

Téglás József

DUVISZ elnökKüldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...