< />
2010. október 25.

DUVISZ Hírek

Élet vagy vegetáció – lehetőség vagy szemfényvesztés

Újabb kilencven nap?

Közelmúlt eseményei: A Vértesi Erőmű ZRt. a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság Cégközlönyben közzétett 4.Cspk.11-10-000002/7. sz. végzésével elrendelte a Társaság csődeljárását, amelynek kezdő időpontja 2010. augusztus 26. A Vértesi Erőmű ZRt. „cs. a." a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény (Cstv.) 17. § alapján egyezségi tárgyalás céljából 2010. október 7-én a Társaság székhelyén található Konferenciaterembe összehívta a hitelezőket, akik a Cstv. 8. § (2) bekezdésében felsorolt iratokat a tárgyalás előtt a Vértesi Erőmű ZRt. „cs. a." székhelyén tekinthették meg.

Az október 7-i egyezségi tárgyaláson a hitelezők hozzájárultak a csődvédelem alatt álló Vértesi Erőmű Zrt. „cs.a." (Vért) csődeljárásának meghosszabbításához. Ezzel az erőmű újabb kilencven napra csődvédelem alá került, folytatódhat a hitelezőkkel való kompromisszumos megállapodás kidolgozása. Az erőmű közgyűlése a likviditási problémák megoldása érdekében döntött a csődeljárás megindítása mellett augusztus végén, hogy biztosítottá váljon a munkavállalók javadalmazása, a térség távhőellátása, valamint az államilag garantált hitelek visszafizetése.

Mint ismert, az erőmű ellen K. L. nevéhez kötődő System Consulting (SC) Zrt.-vel 2008 végén kötött áramkereskedelmi szerződések kapcsán eddig mintegy 9,5 milliárd forintkövetelés van jelenleg is bíróság előtt - tájékoztatott Mamusits Péter, az erőmű szóvivője. A csődvédelemre azért volt szükség, mert egy már jogerős ítélet szerint a mintegy 1,8 milliárdos jelenlegi követelés fizetésképtelenségbe sodorná a Vértesi Erőművet. Arról egyelőre nem ismertek részletek, hogy a csődvédelem 90 napjának leteltével milyen forgatókönyv szerint alakulhat az erőmű sorsa.

– Mit jelent a dolgozók számára a csődeljárás meghosszabbítása és az újabb pervesztés? - kérdezem Téglás Józseftől, a Vért Központi Üzemi Tanács és a DUVISZ az elnökétől.

– Nos, akik még nem dolgoztak csődvédelem alatt, azoknak elmondható, hogy az életünk ma már nem csak a takarékosságot szolgáló, mértéktelenül elburjánzó adminisztráció és az állandó bizonytalanság beivódik a munkahelyi kapcsolatokba, megöli az emberek még élő munkakedvét, szkeptikussá és agresszívvá tesz. Ma már nem ritka a magába roskadt, síró adminisztrátor és mogorva, nemtörődöm munkás.

A pervesztésről? Csak remélni tudjuk, hogy a CEZ Magyarország Kft. és az EFT Budapest ZRt. tulajdonosai legalább boldogok; hiszen a gondatlanul megkötött szerződések okozta felelősök helyett háromezer embert büntetve nyertek! Továbbá, gratulálunk a független és igazságos bírósági döntésekhez, kiemelve azt a döntésüket - amelyben - dicséretes módon, kompetencia hiány miatt engedte el a perből az ügyben a Vért által megjelölt felelősséget.

– Miben és kiben hisznek, bíznak az emberek?
– Ma már nehezen hisznek az ígéretekben, nem tartják igazán hitelesnek a politikusokat, vezetőiket és sajnos az összefogásban vetett hitüket is kezdik elveszíteni. Mit látnak? Kiürülnek a raktáraink - indoklások sorát kell megfogalmazni, hogy a munkahelyekre ivóvizet helyettesítő szódásballonokat hozasson a munkáltató -, mára a munkavédelmi eszközök ellátása is lelassult -, nem fizetik ki a túlóráikat, veszni látják a mozgóbéreiket és nem ritkák az elbocsátásokról, leépítésekről szóló hírek sem.

– Mi marad ezek után? Egyáltalán tudtok valamit tenni, vagy van, aki tud valamit is tenni?
– Attól tartok, ma már a munkavállalók kezében nem sok eszköz maradt, az észérvek elfogytak, a Vért ellen felhozott vádakat megcáfoltuk, a kormány elvárása alapján megfogalmazott hatékonyságnövekedést elértük, bizalmat szavaztunk.

– Szerinted milyen hitelezői döntés várható?
– Az MVM, mint tulajdonos ugyan nem egyeztetett a szakszervezet vezetőivel, de ismereteink szerint a munkáltatói intézkedések, javaslatok és üzletei lehetőségek széles választékával rendelkezik, ami segítheti a döntéshozót a munkájában.
Szerintem, a politikai a szándék adott és a döntés is rövidesen megszülethet. A viszont roppant aggályos, hogy a bírósági döntés ismeretében - a várható - novemberi hitelezői egyeztetés milyen döntéssel zárulhat!

– Milyen hitelezői döntés várható?
– Nehéz megítélni, kinek mi jár a fejében! Az nyilvánvaló, hogy a Vért-et egy rosszul működő árképzési, rendeleti, törvényi, energia koncepció hiányával küzdő rendszer - gazdasági válság következtében bekövetkezett - villamosenergia-fogyasztás csökkenés miatt akarják bezárni.
Döntés születhet egy hitelezői egyezségről, amihez néhány milliárd forint kell. Azt gondolom, ha komolyak a Vért továbbélését szorgalmazó döntéshozói szándékok és a hitelezők erőltetnek egy, a számunkra sem kedvezőbb megoldást, akkor ennek lehet realitása. Persze maradhat a jelenlegi pangás és értelmetlen „kiút-keresősdi", ami a döntések hiányában egyre közelebb lökdösi a céget a működő képtelenség irányában.
A mi tragédiánk a felszámolás lehet! Azt gondolom - azután, amit a munkavállalók az asztalra tettek, nem érdemlik meg ezt a kilátást, avagy kilátástalanságot. Sajnos a felszámolás rengeteg konfliktust és veszteséget okozna.

- Mit tud a szakszervezeti vezetés ebben a helyzetben tenni?
– Tárgyalásokat kezdeményezünk, ha lehet, tárgyalunk. Vitatkozunk, érvelünk és tájékoztatjuk a nyilvánosságot. Felkészülünk a tovább működésre. Küzdünk az igazunkért és arra szólítjuk fel a munkavállalókat, hogy ne féljenek a véleményüket kinyilvánítani. Nincs sok időnk, hiszen decemberre elfogyhatnak a munkabéreink is és lebeg a fejünk felett a munkanélküliség. Csak remélni tudom, hogy a bizonytalanság és elkeseredettség nem kényszerít bennünket egy kilátástalan harcba.
Küzdelmeinket - szerencsénkre - több kormánytag, országgyűlési képviselő, polgármester ismeri és követeléseinket több kiválóan működő ágazati szakszervezet szolidaritása övezi. Kérésünkre talán az országos tömörülések támogatását is megkapjuk. Mert mi úgy gondoljuk, hogy

„Együtt erősebbek vagyunk!"

Györki

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...