< />
2007. december 3.

DUVISZ Hírek

Tárgyalás a korkedvezményes nyugdíjról

..a korkedvezményes nyugdíjazáshoz kidolgozott kormányrendelet tervezetét az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén.A munkavállalói oldal továbbra is fenntartotta igényét arra, hogy a kormányzat kezdeményezze a kormányrendelet alapjául szolgáló törvény módosítását.

Borsik János, a munkavállalói oldal szóvivője szerint alkotmány és munkavállaló ellenes, hogy a kifogásolt törvény, illetve ennek kormányrendelete csak a korkedvezményes munkakörök alóli mentesítésről rendelkezik. Ennek kezdeményezésére lehetőséget ad a munkáltatóknak, ugyanakkor nem teszi lehetővé, hogy indokolt esetben újabb szakmák is bekerülhessenek a korkedvezményes körbe.

A szakszervezeteknek viszont nem fogadható el, hogy csak a korkedvezmény alóli mentesítésről rendelkezzenek a jogszabályok, a korkedvezmény hatálya alá való bekerülésről viszont nem. Több munkakörnél indokolt lenne korkedvezmény biztosítása. Ilyen például a folyamatos munkarendben dolgozók ügye, vagy egyes vegyipari munkakörök. Megoldást kellene találni az autóbuszvezetőknél is a típusfüggőség problémájára.

A szakszervezetek igénye volt még a tárgyaláson az is, hogy a munkáltatóknak, előzetesen értesíteniük kelljen a szakszervezeteket, amikor kezdeményezik egyes munkaköröknél a korkedvezmény alóli mentesítés hivatalos eljárását. A szakszervezetek pedig ennek alapján dönthessenek arról, hogy ügyfélként akarnak-e részt venni az eljárásban, vagy képviselőként.

A kormányzati oldal késznek mutatkozott arra, hogy a kormányrendelet bizonyos kiegészítésével, pontosításával erőteljesebben is biztosítsa mindezt a szakszervezeteknek.

Az ülésen szó volt még arról az ütemtervről is, amely 2010-ig határozza meg a korkedvezményes nyugdíjazás új rendszerének kialakításával kapcsolatos feladatokat. A szakszervezetek egy korábbi tárgyaláson igényelték, hogy alakuljon ad hoc bizottság, amely sorrendet javasol majd a legsürgősebb problémák rendezésére, mert vannak olyan munkakörök, amelyeknél nem lehet évekig várni a korkedvezményes státusz rendezésével.

Ezt a kormányzat és a munkáltatói oldal egyaránt elfogadta.
Forrás: MTI
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...