< />
2007. október 31.

DUVISZ Hírek

Szakszervezeti stég épül

Az előzményekről annyit, hogy a vállalati stég, olyannyira népszerű, hogy nem könnyű azt igénybe venni, ezért született meg a döntés, hogy akkor készítsünk Mi magunknak.
A cél tehát a következő; legyen egy olyan hely, ahol a Szakszervezeti Tagok (munkavállalók) és azok hozzátartozói egy-két napot pihenhessenek, horgászhassanak, és ahol a munkatársak kisebb összejöveteleket szervezhessenek.
Nézzük, hol tartunk most. A fémszerkezet a bejáró már kész és le is van festve. S hogy minek köszönhetően? Tényleg teljesen szokatlan módon kizárólagosan társadalmi munkában készült el.

A továbbiakról Dedics Lászlót kérdezem aki a munkákat koordinálja:
- először arra lennék kíváncsi, hogy Te idődben mennyit vagy kénytelen foglalkozni az építéssel és a munkaszervezésével és ezt hogyan viseli a család?
-Köszönöm jól vagyok, családom még bírja. Aktív munkán kívül, - ebben a délutánokat értem - napi 2-3 órát. Hozzá teszem az aktív munkám meghaladta a 130 órát.
-Az is érdekelne hány fő dolgozott eddig itt kint a tóparton?
-Körülbelül 40 fő.
-Tudom, hogy a munkák zöme munkaidőn kívül vannak elvégezve, kik ők név szerint?
-Ehhez több idő kellene, hogy összegyűjtsem a neveket.
-Összesen hány munkaórát fordítottatok a stégben építésére?
-Az eddigi állapotig 800 órát.
Kérlek, nevezd meg a top 10 résztvevőit. A jelenlegi helyzet alapján (2007-10-19)
1 Katonka György
2 Sas Ferenc
3 Kern Tamás
4 Bognár Zoltán
5 Csapó József
6 Pulpiter Miklós
7 Dobos Gyula
8 Wilinger Kornél
9 Dutka Zoltán
10 Harmath Péter

-Mi várható a továbbiakban, ha marad a jó idő?
-Szeretném tető alatt tudni a stéget.
-Te mikorra várod az átadást?
-A szerkezeti építést idén, bebútorozással együtt igénybe vehetően jövő év tavaszra.
-Gondolom addig még azért rengeteg munkára lesz szükség. Miben segíthet a tagság?
-Mindenben keressenek bátran telefonon vagy személyesen.
-Kérlek, add meg a telefonszámokat ahol a munkára jelentkezni lehet.
-Munkaidőben: 32-68
Mobil: 06 30 582 3354

-A beszélgetést köszönöm, és további jó munkát kívánok.

A továbbiakban, Téglás Józseffel a DUVISZ elnökével váltunk néhány szót, ugyanerről a témáról:
- Kedves Jóska, miért pont most vágtunk bele ebbe az építkezésbe?
-Az elmúlt években sok átalakulást éltünk meg, melynek során az "Erőmű Stég” Vért szintű hasznosítást nyert’ így korlátozott lehetőséget kínált a munkavállalóknak. A szakszervezeti vezetés alkut kötött a Munkáltatóval, így lehetőséget kaptunk a bánhidai stég felújítására és az oroszlányi tavon egy új horgászállás kialakítására. A bánya szakszervezettel közösen indultunk neki a fejlesztésnek, mára Ők a saját (korábban közös használatú) stégüket építették újjá. A DUVISZ Képviselő Testülete hosszas mérlegelés után úgy döntött, hogy nem vár tovább és megpróbálkozik - közösségi összefogásban - az önálló építkezéssel.
-Milyen források állnak a rendelkezésre?
A pénzügyi források tekintetében az éves költségvetési tervet az Összbizalmi Testület jóváhagyása mellett módosítottuk és a Cégvezetés engedélyével, megfelelő minőségű és mennyiségű hulladék vasanyagot gyűjtöttünk össze, ami elegendőnek bizonyult a munkák megkezdéséhez. Az elmúlt időszakban a különböző szakmacsoportok felajánlásai tovább erősítették azt a hitet, hogy egy színvonalas szakszerűen kialakított pihenőhely álma megvalósulhat.
-Véleményed szerint mennyibe fog ez kerülni.
-Nagyon sok munkával és a kollektíva széles körű támogatásával, alacsony költségvetés mellett egy a piaci értékét tekintve nagy értékű horgász stég és bódé’ alakítható ki.
-Milyen értéket fog képviselni, ha elkészül?
A szakszervezeti vezetés bízik abban, hogy az összefogás tovább erősíti a DUVISZ szolidaritásban mérhető erejét, a csapatmunka újabb barátságokat szül és a szakszervezeti tagok bizalmát tovább erősíti. Ez a kollektíva az elmúlt években bizonyította, hogy a harcban is képes helytállni, tehát minden okunk meg van arra, hogy elhiggyük; "békeidőben” is megálljuk a helyünket. Bízunk abban, hogy a Cég működése során (egy optimista változat megvalósulása esetén) jövőt kínál a kollektíva fiatalabb tagjai számára is, akik még hosszú évekig használhatják a közösen létrehozott pihenőhelyet.
- Mennyiben segít a vállalat?
-Én azt gondolom, hogy a vállalatnak és a szakszervezetnek nem ebben a kérdésekben kell megfogalmaznia az érdek különbségekből fakadó vitás kérdéseket. Ebben az esetben, a céljaink gyakorlatilag azonosak. Tehát, ésszerű határokon belül segít a cégvezetés. Én úgy gondolom, ha a közösség akar valamit és ezért tesz is, akkor meg kell kapja a segítséget is. - Ennél konkrétabb válaszokat vársz?
- Igen.
- Talán néhány dolgot ebben az időszakban is külön ki lehetne emelni - a karbantartóink, a garázsüzem, a villamosok, az üzemeltetők, az asztalosok, ácsok, az anyagosok, a mérnökök; eszközökkel, gépekkel, szállításokkal, beszerzéssel, tervezéssel, előkészítéssel és persze effektív részvétellel segítenek. Persze rövidebben is lehetne fogalmazni; a Munkáltató megállapodásban rögzített módon engedélyezte az építést.
- Mit gondolsz mikorra várható az átadás?
- Talán, a nyár elejére elkészülünk! De ez nem egy versenyfutás! Nem szeretném, ha valaki ezt nyűgnek érezné és nem nagyon örülnék annak, ha csak azért jönnének mert úgy érzik, hogy muszáj.
- Van-e arról elképzelésed, hogy milyen elvek alapján fogja működtetni a stéget a szakszervezet?
- Persze, de ezt közösen kell kitalálnunk! …. Mivel a Szakszervezeti tagjaink a munkából is kiveszik a részüket, így azt gondolom a pihenésből is jogosan kérik a "részüket”! Persze a működtetés költség is egyben, de mint Te is tudod a DUVISZ nem nyereségvágyból építi a stéget. Persze, ha lesznek ütközések az igénylésekben, akkor abban dönteni kell.- Mondjunk kiválasztási szempontokat?
- Igen.
- Jó. Első időszakban: aki többet dolgozott, tett a stég létre hozása érdekében. Aztán, aki többet tesz a közösségért, aki régebb óta szakszervezeti tag és persze a szakszervezeti, munkahelyi közösségek????? Talán, de mint mondtam; ezt nem egyedül kell kitalálnom!
- Elsősorban a szakszervezeti tagság részére készül?
- Igen.
- Érdekelne a majdani árképzés is?
- Szerintem egy elérhető, tisztességes költségtérítésre lehet számítani.
- A kérvényezés módja, rendje, és nyilvánossága is érdekelheti a tagokat?
-Ez már most is megismerhető, hiszen a bánhidai stég vonatkozásában már kitaláltuk egyszer.
- Gondolom nálad is lehet jelentkezni, ha valaki bármiben segíteni tud, ezért kérlek add meg az elérhetőségeidet.
- Igen 31-07, de van netes’ elérhetőségem is teglas@vert.hu vagy http://www.vd.hu/Cimlap272_index.php a honlapunkon.
-Persze az tagadhatatlan, hogy a munkák motorja a Laci és örülök annak, hogy Ő vállalta és vezeti a munkákat. Ezen az úton is köszönöm neki ezt az önzetlen munkát.
- A beszélgetést köszönöm, és sok sikert kívánok a szakszervezeti tagságnak.
- Én meg, neked szeretném megköszönni a honlapunk új arculatát.

Nézd meg a képeket...

-Körte-
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...