< />
2016. január 15.

DUVISZ Hírek

"SOKBA FOG KERÜLNI NEKÜNK, HA EGYSZER VÉGE LESZ A REZSICSÖKKENTÉSNEK"

BALLA GYÖRGYI írása a VS.hu-n- 2016. JANUÁR 13.

Szinte napra pontosan egy évvel azután, hogy megszűnt a termelés Magyarország utolsó mélyművelésű szénbányájában, leállt az erre épült hőerőmű is. Több száz munkást eresztenek szélnek. Hiába van akár 5-6 szakmájuk is, megöregedtek a föld alatt vagy a kazánok mellett, nem találnak munkát. Velük együtt létéért küzd a hajdani bányászváros, Oroszlány is, miközben a cég, a Vértesi Erőmű Zrt. még nem adta fel.

Csak a hirtelen elénk bukkanó magasfeszültségű oszlopokról tudjuk, hogy jó irányba haladunk, közel az oroszlányi erőmű. Hiába erőlködik a Nap, a sűrű ködöt nem tudja áttörni.

A Vértesi Erőmű oroszlányi telepén mindig sípolt, fütyült valami, most szokatlanul nagy a csend. Három férfi lézeng az épületek között, egyikük kezében talicska, neki talán még van valami dolga.

Az irodaépület ajtaját szélesre nyitja előttünk egy kantáros munkaruhát viselő férfi, kezében egy pohár gépi kávé, ráér, megvár bennünket. A folyosón ketten támasztják a fénymásolót, a humánpolitikai osztály munkatársai, rájuk szükség van: 233 embernek küldtek felmondólevelet, szeptemberben újabb 200-nak fognak. Ezzel véget ér a térség egyik legnagyobb foglalkoztatójának számító Vértesi Erőmű több mint 50 éves története.

Munkaértekezlet – hirdeti egy felirat az első emeleti tanácsterem ajtaján. Azt hihetnénk, hogy megállt az idő, ott felejtették a táblát, de Magyari József elnök-vezérigazgató szerint senki sem mulasztott, vannak még értekezletek. Az egyiken például azzal nyugtatta kollégáit, középvezetőket, hogy „én már láttam olyat, hogy egy üzem bezárt és csend lett, de ti még nem”.

A vezérigazgatói irodát és titkárságot mindössze egy folyosó választja el az erőműnek attól a részétől, ahol 1961-től 2015. december 31-ig a termelés folyt. Tényleg nagy a csend. Tanácstalanul álldogálunk egy lelakatolt ajtó előtt, amikor elkiáltja magát valaki: Szevasz, elnök úr!
Egy szemüveges férfi érkezik, kezében a vezérlőterem kulcsai. Ott, ahol hajdanán négyen ültek a monitorok mögött, ma már csak Sárközy Lászlónak maradt hely. A férfi, aki a volt francia elnök, Nicolas Sárközy után a Nicolas-ra is hallgat, úgy tudja, két évig még szükség lesz rá:

“Nem tudom, ki a szerencsésebb, az, aki megy, vagy az, aki marad. Mindenesetre bíztunk benne, hogy 2020-ig csak el fog menni az erőmű, de nem jött össze. ..."

A teljes riport fotógalériával együtt itt olvasható:

http://vs.hu/gazdasag/osszes/sokba-fog-kerulni-nekunk-ha-egyszer-vege-lesz-a-rezsicsokkentesnek-0113#!s0

Kapcsolódó cikk:

A város, ahol Ózd réme fenyeget – Bezárás és tömeges elbocsátások Oroszlányban

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Hozzászólások:
#1 Téglás József
2016-01-16 09:50:34
https://www.facebook.com/ifj.t.jozsef/posts/1041369939246402?hc_location=ufi
vissza a lap tetejére
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...