< />
2008. december 2.

DUVISZ Hírek

Sajtóközlemény - a Magyar Villamos Művek Zrt.2008. november 7-i rendkívüli közgyűléséről

2008-11-07

A közgyűlés által tárgyalt napirendi pontok többsége az MVM tervezett jövőbeli és meglévő erőművi projektjeivel foglalkoztak.

A közgyűlés elfogadta az MVM csoport középtávú üzleti stratégiájának 2008. évi aktualizált változatát. Az évente esedékes felülvizsgálat keretében történt módosítást a megváltozott szabályozási környezet és a változó piaci helyzet indokolta. Az MVM továbbra is kiemelt területként kezeli a termelői portfolió fejlesztését, ennek keretében új projekteket indít, melyek korszerű technológiai megoldásokkal környezetbarát, versenyképes villamosenergia-termelést tesznek lehetővé hazánkban. Az MVM erősíti jelenlétét a villamos energia kiskereskedelmi piacán is, viszont az üzleti tapasztalatok fényében fokozatosan visszavonul a távhő-termelésben való részvételből.

A közgyűlés egyetért az MVM Zrt. 74,9 % és a Mátrai Erőmű Zrt. 25,1 % tulajdoni hányadával - az újonnan alapított Mátrai Villamos Művek Termelő Zrt. (MVMT Zrt.) keretében - megvalósítani tervezett új lignittüzelésű erőműblokk létesítésével. Az MVM Igazgatósága a projekt indoklásaként hangsúlyozta, hogy az új erőmű létesítése az MVM számára a közeljövő legjelentősebb beruházásaként értékelhető, mely egyaránt szolgálja a nemzetgazdaság érdekeit és az állami tulajdonú MVM csoport értéknövelését. Az új blokk hazai energiahordozóra épül, magas hatásfoka és innovatív megoldásai révén javul a hazai energetikai rendszer hatásfoka, ezzel az ország környezeti állapota is. Az új blokk nagysága 400-600 MW közötti, minimum hatásfoka 41 %, tervezett élettartama 40 év. A blokk kereskedelmi üzemét 2015-ben kezdi meg, 8 % elvárt minimális tőkearányos megtérülés mellett. A blokk alkalmas lesz a lignit eltüzelése mellett mintegy 10 %-ban biomassza tüzelésre is. A Közgyűlés felhatalmazta az Igazgatóságot a projekt előkészítésének folytatására.

A közgyűlés megismerte az MVM Zrt., a Bakonyi Erőmű Zrt. és az EUROINVEST Zrt. közös erőmű építési projekt tervét és támogatta annak megvalósítását. Az új 2*60 MW-os blokk a hazai villamosenergia-rendszerben eddig hiányzó csúcserőműként fog üzemelni. A várhatóan már 2010-ben üzembe kerülő új erőmű magas hatásfoka révén szintén a környezet terhelésének jelentős csökkenését fogja eredményezni. Az új létesítmény egyrészt javítja a hazai energiarendszer szabályozhatóságát, a csúcsigények kielégítése révén, másrészt képes a villamosenergia-piacon keresett, értékes termék előállítására, ezáltal jövedelmező beruházásként valósulhat meg.

A közgyűlés meghosszabbította a Vértesi Erőmű Zrt. törzsrészvényeinek adásvétele tárgyában 2008. május 19-én megkötött Részvény Adásvételi Megállapodás szerinti zárási határnapot 2008. december 31. napjáig.

A közgyűlés jóváhagyta az MVM Zrt. és a Miskolc város önkormányzata tulajdonában lévő MIHŐ Kft. közötti, 2008. október 14-én kötött MIFÛ Kft. üzletrész értékesítésére vonatkozó Adásvételi Megállapodást. A döntés révén az erőművet üzemeltető MIFÜ Kft. az állami tulajdonú MVM-től az önkormányzat tulajdonába kerül, így biztosítva Miskolc város hőellátását a korszerű, egy éve átadott létesítmény révén.

A közgyűlés a Magyar Energia Hivatal jelölése alapján, a jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően dr. Jakab Mariannát a közgyűlés napjától a 2009. évet lezáró közgyűlésig terjedő időszakra az MVM Zrt. Igazgatóságának tagjává választotta.

A közgyűlés - figyelemmel az ország nehéz gazdasági helyzetére és ebből fakadóan a gazdasági társaságok vezető tisztségviselői részéről indokolt szolidaritás vállalására - a tisztségviselők díjazását 2009. január 1. napjától 2009. december 31. napjáig - a 2008. évi díjazás összegéhez képest - 10%-kal lecsökkentette.

Budapest, 2008. november 7.
MVM Zrt. Kommunikációs Osztály

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...