< />
2009. március 5.

DUVISZ Hírek

Munkaerő-válság, leépítés

Tatabánya, 2009. március 2., hétfő (MTI) - Esztergom és Tatabánya körzetében 40 százalékkal nőtt a munkanélküliség az elmúlt egy évben, Esztergomban 545, Tatabányán 824 fővel növekedett a regisztrált álláskeresők száma - közli legfrissebb összesítésében a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.

Január végén a Komárom-Esztergom megyei nyilvántartásban 11.044 álláskereső szerepelt, létszámuk egy hónap alatt közel 17 százalékkal, azaz 1.575 fővel nőtt. A gazdaságilag aktív népesség számához viszonyított arányuk eléri a 7,6 százalékot.
A munkaügyi központ tájékoztatója szerint a nyilvántartott álláskeresők számának ugrásszerű növekedése a gazdasági válság miatti tömeges létszámleépítések következménye. Az elmúlt év októberétől 2009 január végéig 11 munkáltató jelentett be összesen 2.616 főt érintő létszámleépítést. A bejelentett, csoportos létszámcsökkentések 1.523 hazai és 1.093 külföldi, döntő többségében szlovák állampolgárságú munkavállalót sújtanak.
A létszámukat csökkentő cégek egy építőipari vállalkozás kivételével, mind a feldolgozóiparba tartoznak, jellemzően gépjármű- és alkatrész-gyártással valamint elektronikai termékek előállításával foglalkoznak.
Országos összehasonlításban Komárom-Esztergom megye a gazdaságilag aktív népesség számához viszonyított munkanélküliségi rangsorban a 4. helyet foglalja el. Továbbra is csak a fővárosban, valamint Pest és Győr-Moson-Sopron megyében volt alacsonyabb a relatív mutató értéke, illetve 2 százalékkal maradt a közép-dunántúli régiós szint alatt.
Az összesítések szerint januárban mindössze 298 állásajánlatot nyújtottak be Komárom-Esztergom megye kirendeltségeire, hasonlóan csekély számú bejelentésre már több éve óta nem volt példa. A beérkezett állásajánlatok száma az egy évvel korábbinak kevesebb, mint a negyedét érte el.

bfi gpp

MTI 2009. március 2., hétfő 16:20

Munka-munkanélküliség
Százezer fölé emelkedett a munkanélküliek száma Észak-Magyarországon

Miskolc, 2009. március 2., hétfő (MTI) - Százezer fölé emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma az észak-magyarországi régió három megyéjében az év első hónapjában, összességében 100,5 ezer ember volt állás nélkül, 3,5 ezerrel több, mint az elmúlt év utolsó hónapjában - olvasható a regionális munkaügyi központ honlapján.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 63,7 ezer, Hevesben 18,6 ezer, míg Nógrádban csaknem 18,2 ezer munkanélkülit tartott nyilván a munkaügyi központ januárban, és bár a növekedés 3,6 százalékos dinamikája elmaradt az országos átlagtól (6,7 százalék), de a hazai regisztrált munkanélküliek mintegy ötöde a régió három megyéjében él.
A nyilvántartott álláskeresők alapján számított munkanélküliségi ráta a régióban januárban 19,5 százalékos volt, 0,8 százalékkal magasabb, mint a megelőző év hasonló időszakában, miközben az országos átlag 11,3 százalékot tett ki.
A KSH által számított ráta ettől több százalékponttal alacsonyabb, 13 százalék alatti a térség három megyéjében.
Borsodban továbbra is viszonylag kedvező a helyzet Miskolc és a déli körzetek - Tiszaújváros, Mezőkövesd - térségében, ahol a nyilvántartott álláskeresők alapján számított munkanélküliségi arány 13-16 százalékos, Hevesben a hatvani, az egri és a gyöngyösi körzetben 9-12 százalékos, Nógrádban Pásztó, Balassagyarmat és Rétség térségében 14-16 százalékos.
Ugyanakkor a régiónak vannak olyan hátrányos helyzetű körzetei, ahol az arány 25-40 százalékos.
A regionális munkaügyi központ a munkanélküliek számának januári 3,5 ezres növekedését azzal indokolja, hogy az önkormányzatok által felkínált közcélú, közhasznú munkalehetőségek száma csökkent, ugyanakkor januárban a pénzügyi-gazdasági krízis hatásai a munkaerőpiacon még alig jelentek meg a régióban. Februárban azonban már igen, bár ez még nem jelent meg a statisztikában.
Ebben a hónapban csupán Borsodban több mint kétezer ember csoportos elbocsátását jelentette be a diósgyőri kohászat, a kazincbarcikai BorsodChem Zrt., illetve a tiszaújvárosi Jabil, de nógrádi, hevesi cégek is sok tucatnyi dolgozójuktól kívánnak megválni.

biy guz

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...