< />
2008. augusztus 5.

DUVISZ Hírek

MEGNYÍLT A LEHETŐSÉG A VÉRTESI ERŐMÛ
ÉLETTARTAMÁNAK MEGHOSSZABBÍTÁSÁRA

A Vértesi Erőmű Rt. éves rendes közgyűlésén, május 3-án döntés született az erőmű élettartamának meghosszabbításával kapcsolatos további kötelezettségvállalásokról.
A Magyar Villamos Művek Rt. közgyűlésen elhangzott és a tulajdonosok többsége által elfogadott javaslat értelmében az erőmű vezetése a korábban lefolytatott hiteltárgyalások eredményeképpen a hátralévő mintegy 20,1 milliárd forintos beruházás részbeni finanszírozásához szükséges hiteleket felveheti.
A sajtótájékoztatón Holló Vilmos úr, a VÉRT Igazgatótanács elnöke elmondta, hogy a kabinet már korábban döntött az állami garanciavállalásról, a felújításhoz a kivitelezőt versenytárgyaláson kiválasztották és a szerződést 2002. január 28-án aláírták. Így a kivitelezés - a kormányhatározatban rögzített állami garanciára vonatkozó okmány pénzügyminiszter általi kiadását követően - megkezdhető, és a kéndioxid kibocsátás moratórium lejártáig meghatározott 2004. december 31-i határidő előtt befejezhető.
A Vértesi Erőmű környezetvédelmi szempontokat figyelembe vevő élettartam-hosszabbító felújítása révén az erőmű 2004 után is elsősorban hazai kitermelésű, főleg oroszlányi szénből állíthatja elő a villamos energiát, amely jelenleg a hazai termelés 6%-át teszi ki.
A közgyűlés 2002. évre 6,45 Mrd ft. beruházást hagyott jóvá, melyből 4,8 Mrd az oroszlányi retrofitra és kéntelenítőre, 1,6 Mrd pedig a bányára (technika, vágat) fordítandó. „- Sokat dolgoztunk a mai napért, de az igazán kemény munka most kezdődik” - fejezte be tájékoztatóját az elnök úr.
Takács Károly VÉRT vezérigazgató kiemelte, hogy társaságuk az elmúlt évben 1,047 Mrd forinttal nagyobb eredményt "hozott", mint amit a tulajdonosok az üzleti tervben előírtak. A hitelállomány jelentős csökkentésével a VÉRT hitelképessé vált, és így finanszírozni tudják az égetően szükséges fejlesztéseket. A közgyűlési döntés mögött teljes politikai konszenzus van, és a vezérigazgató úr külön kiemelte Lázár Mózes valamint Keleti György és Szalai György támogató munkáját.
Oroszlány polgármestere, dr. Su-
nyovszki Károly a város életét nagyban befolyásoló, jelentős döntésnek minősítette a közgyűlési határozatot, és megköszönte a VÉRT dolgozóinak kitartását, akiknek munkahelye volt a tét.

A sajtótájékoztatón részt vett Téglás József DUVISZ elnök is, akitől azt kérdeztük: Hogyan értékeled a közgyűlési döntést?
- A józan ész döntött. A döntéshozók minden információt megkaptak, döntésük csak pozitív lehetett. A leköszönő és a leendő kormány képviselői is maximálisan támogatták az élettartam-hosszabbító felújítását.
- Hírt adtunk arról, hogy szakszervezetetek még nem tekintik lezártnak a 2002. évi bérfejlesztési tárgyalásokat. Történt azóta újabb fejlemény?
- A bérmegállapodás február 22-én megszületett, de a DUVISZ részéről további bérkövetelések maradtak lezáratlanul. A sztrájkbizottság folytatta a tárgyalásokat, majd felfüggesztette tevékenységét, várva a ma megszületett közgyűlési határozatot. Ennek szellemében azt gondolom, hogy az idei bértárgyalásokon elért eredményünk megfelel annak, amit szakszervezetünk elvárásként megfogalmazott.
A sztrájkbizottság nem oszlott fel, de úgy vélem, hogy a sztrájkot nem kell meghirdetnie, hiszen a bérkövetelés áthúzódó hatással, hosszú távon bértarifa rendezéssel kell járnia és jelen pillanatban egy olyan szakaszához ért, amit a közgyűlési határozat megerősített.

(T. A.)
(Forrás: "forró drót" újság 8. évf. 5.sz.)

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...