< />
2015. június 30.

DUVISZ Hírek

Márkushegyen jártunk

forrás: http://banyaszatimuzeum.blog.hu

Márkushegyen jártunk

2015. június 29. - Központi Bányászati Múzeum

Csönd volt, egy bányában szokatlan csend, amikor a napokban lehetőségünk nyílt a bezárt bányába lemenni. Ez volt az első – döbbenetes – benyomásunk. Nem működött már a frontfejtés, nem szállítottak szenet: a Márkushegyi Bányaüzemben befejezték a termelést.

forrás: http://banyaszatimuzeum.blog.hu


Egy bányászati múzeum ilyenkor „ támad” : megpróbál az utókor számára minél több tárgyi emléket gyűjteni. Sokszor olyat, ami a kortársak számára érdektelennek tűnik: olyan sok van belőle, kinek lenne érdekes?


Egy olyan gépesített nagyüzem zárásakor mint Márkushegy persze számos, a józan ész diktálta kompromisszumot kell kötni. Szeretnénk-e egy teljes működő frontfejtést bemutatni? Persze. De hol és hogyan tehetnénk ezt? Az eredeti helyszín megnyitása az egyetlen - ám a szénbányák esetében lehetetlen – megoldás. Szeretnénk-e egy, több tíz kilométerre tehető föld alatti járatot bejárhatóvá tenni? Hogyne. De ez is lehetetlen kategória.

Amit meg lehet menteni az néhány, a technika jelen állapotát őrző gép, berendezés, szállítóeszközök. Ha a sors kegyes hozzánk, még a működőképességüket is megőrizhetjük részben.

Azonban ne legyenek illúzióink. Ez nem a „bánya” lesz, csak annak illusztrálása.

A bánya azonban nem csak gép, járat, csille, vagy szellőztető berendezés. Az ott dolgozók napi munkáját számos tárgy, felszerelés, dokumentum őrzi.

Voltak ünnepeik, gyászoltak együtt, életmódjuk sok tekintetben eltért a „föld felett” dolgozók többségétől. Erről, az életükről számos fotó, film készült. Ezekből, ezekről a lehető legteljesebb gyűjteményt létrehozni a mi kötelességünk.

Hogy utódaink ne csak azt tudják évtizedek múlva, hogy milyen gépek, technika volt a XX. század második felében egy szénbányában, de azt is tudják hogy kik voltak a magyar mélyművelésű bányászok, hogy élték mindennapjaikat – a bányában, s a bányán kívül.

A teljes cikk ittolvasható.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...