< />
2009. június 7.

DUVISZ Hírek

KSH: nőtt a munkanélküliség február-áprilisban

a KSH szerint azok, akik korábban nem kerestek aktívan munkát, most, a jó idő miatt megjelentek a munkaerőpiacon. Ezzel párhuzamosan, a szezonális hatások miatt a foglalkoztatottak száma is emelkedik az első negyedévhez képest.

A foglalkoztatottak átlagos létszáma 3,767 millió volt február-áprilisban, a munkanélkülieké 412 ezer, a munkanélküliségi ráta pedig 9,9 százalék, szemben az első háromhavi 9,7 százalékkal.

Január-márciusban a foglalkoztatottak száma 3,764 millió, a munkanélkülieké 403 ezer volt. A február-áprilisi munkanélküliségi ráta utoljára 1996 második és harmadik negyedévében volt ilyen magas.

A KSH közleménye szerint a munkanélküliek 412 ezer fős létszáma az egy évvel korábbihoz képest 88 ezer fővel emelkedett. A munkanélküliségi ráta egy év alatt 2,2 százalékponttal nőtt.

Az idén február-áprilisban a 15-64 éves népesség 61,2 százaléka, ezen belül a 15-61 évesek 63,7 százaléka jelent meg a munkaerőpiacon. Február-áprilisban a 15-64 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3,736 millió volt, 84,5 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. Az erre a korcsoportra számított foglalkoztatási ráta 55,1 százalék, az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,1 százalékponttal csökkent.

A közlemény szerint az Eurostat által publikált, a regisztrációs munkanélküliségi adatok dinamikája alapján továbbvezetett harmonizált munkanélküliségi ráta az időszak középső hónapját jelentő márciusban az EU-15-ben 8,5 százalék, az EU-27-ben 8,3 százalék, míg Magyarországon 9,2 százalék volt.

A munkanélküliek 18,2 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki, ez az arány a megelőző év azonos időszaki értékénél 0,8 százalékponttal magasabb, ugyanakkor 25,1 százalékos munkanélküliségi rátájuk 6,1 százalékponttal haladta meg az egy évvel ezelőttit.

A munkanélküli státusba történő folyamatos beáramlás miatt csökkent a munkanélküliség átlagos időtartama, ami jelenleg 16,5 hónap. Hasonló okból mérséklődött 4,8 százalékponttal a tartósan, legalább egy éve munkanélküliek aránya, ami 42,5 százalék.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...