< />
2008. augusztus 5.

DUVISZ Hírek

Jövőt alakító (jó) lépések

- Milyen szempontok alapján választottak a vezetők, hogy ki megy és ki marad? Hány főt érint a változás?
- Elmondások szerint az új gázmotoros technológiához igazodó biztonságos üzemeltetés megteremtése volt a fő szempont. Nehéz szívvel kellett elfogadnunk, hogy a szenes blokkok megszűnése a korábbi létszám egy részének leépítését vonta maga után. Sajnálatos, hogy a karbantartói létszámot - bár korábban még arról adott tájékoztatást a kft., hogy átveszi az érintett kb. 17 főt - nem vette át a munkáltató. Végül 96 fővel alakult meg a Tatabánya Erőmű (TE) Kft.
- Voltak-e ezzel kapcsolatban problémák?
- A szakszervezet a kiszervezés időszakában többször kezdeményezte azt, hogy a kft. megalakítása és szervezése során a tulajdonos vizsgálja meg a leendő munkáltató tényleges munkaerő-szükségletét. Jelenleg is azzal a kéréssel fordultunk a kft. vezetéséhez, hogy felülvizsgálva korábbi döntését, vegye át a szükségesnek vélt karbantartói létszámot. Amíg a kérdés véglegesen meg nem oldódik, addig a 17 fő 44 munkanapra történő kirendeléséről született döntés. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a két cég között létrejött „Foglalkoztatási Megállapodás” egy folyamatos kirendelésről szól, nyitva hagyva annak lehetőségét, hogy a kft. hosszabb távon vizsgálgassa a karbantartási folyamatok szükséges ellátásának biztosítékait. Az MVM Rt. tulajdonosa a Vértesi Erőmű Rt.-nek is, de a döntései során a legtöbb esetben, mint „mostohagyerekkel” bánik a céggel. Reményeink szerint hoszszabb távon karbantartóink is beintegrálódhatnak a jelenleg húsz évre szóló hőszolgáltatási szerződéssel bíró Tatabánya Erőmű Kft.-be.
- Tudjuk, hogy jogutódlás történt, és a reprezentatív szakszervezet, a DUVISZ a lehető legjobb pozíciót akarta és akarja elérni az átkerülő munkavállalóknak: az alap-megállapodásban sok mindent sikerült lerögzíteni.
- Az alapmegállapodásban rögzített követelések részletesebben szabályozzák a teljes körű munkajogi jogutódlás során alkalmazandó eljárásokat és természetesen kiegészülnek olyan szerzett jogokkal, melyek közvetlenül nem következnek az Mt-ben és KSZ-ben leírtakból. Továbbá a megállapodás megpróbálja egybefoglalni a privatizációs eljárás során alkalmazandó munkavállalói követeléseket, hiszen az MVM Rt. a Vért tulajdonában lévő üzletrész teljes körű kivásárlását is célul tűzte ki. Itt érdemes megemlíteni, hogy szakszervezetünk szerint a Vértesi Erőmű Rt.-nek ez a kényszerértékesítés nem szolgálja sem a rövid, sem pedig a hoszszú távú érdekeit. Szerintünk egy modernizált erőmű, melynek hosszú távú szerződése van a várossal, szinte kötelezettségek nélkül - rekultiváció, mélyen a piaci ár alatt kerül az MVM Rt. tulajdonába. Kissé úgy érezzük, hogy a nehéz helyzetben lévő Vértesi Erőmű Rt.-ről egy egészséges és működőképes darabot egyetlen tollvonással választanak le, magára hagyva az anyacéget azokkal a problémákkal, melyeknek megléte mellett alkotta meg a megyejogú város hosszú távú fűtését garantáló TE Kft-t.
- Mit lehet tudni az új kft.-ben dolgozók elhatározásáról, alakítanak-e új szakszervezetet?
- Tartottunk olyan munkásgyűlést, ahol több, változatos megoldást ajánlottunk munkatársaink számára. Felhívtuk a figyelmüket arra, hogy összefogás hiányában könnyen kijátszhatóvá és egymás ellen fordíthatóvá válhatnak. A VIMÉSZ és a DUVISZ vezetői egyetértettek abban, hogy a kollektíva középszintű képviseletének színvonalas ellátását a VDSZSZ tudja garantálni. Abban is egyetértésre jutottunk, hogy a munkavállalói érdekek csorbulhatnak akkor, ha az összefogást sürgető egy alapszervezeti modellt nem próbáljuk meg elfogadtatni munkavállalóinkkal. Félretéve a korábbi vélt, vagy valós sérelmeket döntöttünk a közös ideiglenes üzemi tanács felállításáról. Szándékunk szerint, biztosítva a munkavállalók véleményalkotási jogát, szavazásra kérjük fel a munkavállalókat és többségi támogatás alapján vállalkoztunk egy közös szakszervezeti modell kimunkálására.
- Van-e reprezentatív szakszervezetnek visszajelzése arról, hogy első hallásra hogyan reagál a tagság az egységes szakszervezeti modellre?
- Szerintem változatos képet mutat javaslataink megítélése. Úgy gondolom, hogy az évek alatt kialakult szembenállás óvatos várakozást vált ki tagságunkból. Idő és tettek kellenek ahhoz, hogy a korábban meggyengült egymás iránti bizalmat visszaszerezzék az emberek. Én bízom abban, hogy az eredmények önmagukért beszélnek, hiszen a fent említett megállapodás garanciákat teremt arra, hogy a kiszervezett munkavállalók szerzett jogai nem sérülnek. Meg vagyok győződve arról, hogy ez a kis létszámú kollektíva is érezni fogja az összefogás szükségszerűségét. Az első szervezeti lépést is megtettük a közös üzemi tanács létrehozásával. Bízunk abban, hogy javaslataink korrekt bemutatása és az üzemi tanács választásokra való közös felkészülés elegendő lesz a kollektíva összekovácsolódásához.

-Kolosváry-
(Forrás: "forró drót" újság 10. évf. 9.sz.)

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...