< />
2015. augusztus 11.

DUVISZ Hírek

Hogyan ÁLL vagy mozog(?!?!) a mozgóbérek kifizetése?

Megkérdeztük - nem tudták! Ők is megkérdezték - de azok sem tudták! Ők is írtak, Mi is írtunk - nem válaszoltak! Egyeztetések után újra kérdeztünk - mutogatás! Újra írt mindenki - engedték is, meg nem is! Megint írtunk - ígérgetnek, de nem fizetnek!

Részletek az MVM TSZSZ leveléből:

Budapest, 2015. augusztus 4.

Dr. Seszták Miklós miniszter úr részére
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Tisztelt Miniszter Úr!

Kérem intézkedését az MVM vállalatcsoport tagvállalatait érintő prémium és egyéb mozgó bér jellegű kifizetések indokolatlan tilalmának feloldása ügyében.

Összefoglaló:

2015. március 19-én MVM Zrt. csoportszintű bérmegállapodás megkötésre került, melyet az MVM IG - az NFM-el egyeztetett módon - jóváhagyott. A megállapodás az országos ajánlásnak megfelelően keresetszínvonal növekedésről szólt. A kereset alapbérből és mozgó bérelemekből (prémium, jutalom, teljesítményösztönző) áll. Ismereteink szerint: az utóbbiakra az MNV Zrt. - sajnálatos módon és indokolatlanul- kifizetési, valamint kitűzési tilalom rendelt el. A tilalom elrendelése a munkavállalók véleménye szerint felső (kormányközeli) utasításra történik. Ez sérti az egyéni munkaszerződéseket, a kollektív szerződésekben foglalt prémiumkitűzés elveit és veszélyezteti a bérmegállapodások teljesülését. Jelen állapot a munkavállalók körében már komoly feszültséget okozott, pereket (Atomix Kft., Vértesi Erőmű Zrt.) idézett elő és egyéb érdekérvényesítési eszközök (pl. tüntetés) alkalmazását generálhatja. A bizonytalan helyzet rontja a kormány hitelét is.

Részletesen:

Az MNV Zrt. a 2015. évi tervezési irányelveiben az alábbi irányelvet közölte az MVM Zrt. illetékeseivel.
" ... jutalom nem tervezhető, prémium és célprémium feladatok nem tűzhetők ki, illetve fizethetőek további döntésig. "
Írta ezt annak ellenére, hogy a mozgó bér a kereset része, a források rendelkezésre állnak, az MVM csoportszintű bérmegállapodást az MVM IG, az NFM és - hallomásaink alapján - a kormány is jóváhagyta.
A munkavállalók eddig türelmet tanúsítottak, de a kérdés megoldása elhúzódik.
Szakszervezeteink jelzésére, a problémára már a 2015. június 3-án kelt, Önnek írt levélben a LIGA elnöke is felhívta a figyelmet.
Az MVM vállalatcsoport tagvállalatainak bérszerkezete - a munkáltatók hatékonyság növelési szándéka miatt - alapvetően olyan, hogy az jelentős mozgó bér hányadot tartalmaz, melyek kitűzési szabályait a helyi kollektív szerződések, premizálási szabályzatok rögzítik és a
kifizetések "teljesítményértékelések" alapján kerülnek meghatározásra.

A kollektív szerződések részét képezik a bérmegállapodások, amelyek két szinten köttettek meg. Egyrészről az MVM vállalatcsoport szintjén, másrészről az előbbi megállapodás végrehajtását biztosítandó, a vállalatcsoport tagvállalatainak szintjén.
Jelen helyzetben a társaságok vezetői megállapodást veszélyeztető, esetenként szerződést szegő állapotban vannak, amely többek között azt eredményezik, hogy már megindult (Atomix, Vértesi Erőmű) és elindítás előtt álló perekkel kell szembe nézniük. Egyedi módon a paksi atomerőmű vonatkozásában a tiltás feloldása már megtörtént (mely szükséges, de nem elégséges lépés), azonban a helyzet megoldása csoportszintű intézkedést igényel.

A jelenlegi helyzet sürgős rendezést kíván. Szerintünk, ez érdeke a kormánynak is, hiszen az érthetetlen bizonytalankodás, a szerződések iránti tiszteletlenség széles körben erodálja a politika iránti bizalmat is. A tiltás feloldásának elmaradása esetén a munkavállalóknak és az őket képviselő szakszervezeteknek nem marad más lehetőségük, minthogy a jogos követeléseket perekkel, illetve tüntetésekkel kikényszerítsék. Ez a helyzet nem lenne méltó a kormányra, valamint a villamosenergia-ipar meghatározó szereplőire nézve.

Tisztelt Miniszter Úr!
A helyzet megoldása érdekében: a lehető legrövidebb időn belül kérjük az Önnel történő kötetlen konzultáció megtartásának biztosítását.
Kérjük továbbá szíves közben járását annak érdekében, hogy az MVM vállalatcsoport valamennyi tagvállalatánál a kifizetéseket blokkoló tiltás feloldásra kerüljön.

Tisztelettel:

Gál Rezső
TSZSZ elnök

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...