< />
2008. október 9.

DUVISZ Hírek

Gál Rezső beszéde

Tisztességes munka
Üdvözlünk mindenkit a tisztességes munka világnapján. A mai napon nem csak a hat magyarországi szakszervezeti konföderáció közös fellépésenk örülhetünk. A világ többszáz pontján, munkavállalók milliói követelnek együtt egy új, igazságosabb globalizációt: a tisztességes munka, a szociális biztonság, és szolidaritás globalizációját.

Ma szükség van erre az összefogásra.

Ugyanis ki más tud megálljt parancsolni annak, hogy világszerte adószakértők és hitelminősítő intézetek alakítják a közpolitikát? Magyarországon is ezek, a senki által meg nem választott megmondóemberek próbálnak diktálni. Olyan szervezetek ezek, amelyek egyetlen célja a maximális profit rövidtávú elérése. A legnagyobb cégek jólléte. Aki nem hiszi, járjon utána: milyen gazdasági válság robbant ki az Egyesült Államokban?! Nos, ez a válság minősíti hitelesen a hitelminősítők, és úgynevezett szakértők rövidlátását, és társadalmi felelősségük teljes hiányát.

Ezért le kell szögeznünk: sem az adózás, sem a gazdaságpolitika, sem a munkajogi szabályozás nem pusztán szakkérdés! Az emberek megélhetését érintő kérdések nem egyszerű matematikai feladatok. Nem, nem helyes és helytelen válaszok között, hanem értékek között kell választanunk!
És lássuk be, a munkavállalók értékeit és érdekeit nem fogja semmiféle hitelminősítő megvédeni.
Kedves barátaink, magunkra vagyunk utalva, csak mi képezhetünk ellensúlyt ezekkel a nyomuló érdekekkel szemben.
Csak mi, csak együtt!

Ma a tisztes munkáért állunk ki. Szerencsére ehhez, támaszkodhatunk az alkotmányban lefektetett alapokra. Ezt nem mondhatják el magáról minden országban, ahol szintén megmozdultak a munkások/munkavállalók.
A mi alkotmányunk kimondja: mindenkinek joga van a munkához, a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához. Az egyenlő munkáért mindenkinek, bármilyen megkülönböztetés nélkül, egyenlő bér jár! Minden dolgozónak joga van olyan jövedelemhez, amely megfelel végzett munkája mennyiségének és minőségének! Mindenkinek joga van a pihenéshez, a szabadidőhöz és a rendszeres fizetett szabadsághoz.

Ezek az elvek a köztársaság alappilérei közé tartoznak.
Mégis, a gyakorlatban ezeket a jogokat ismét támadják.

A tisztes, tisztességesen javadalmazott munka elvét kikezdi az a minimálbér, amely olyan alacsony, hogy még a legkisebb család eltartására is elégtelen.
A tisztes munka érvényesülését kikezdik azok az irdatlan terhek, amelyek a megkeresett munkabért terhelik.
Az alkotmányos elveket kikezdi a munkavállalók közötti megkülönböztetés gyakorlata - még mindig többet kap a férfi, mint a nő, többet kap a pesti, mint a vidéki!
Kikezdi a tisztes munkát a kényszervállalkozás és még jobban a fekete munka, amely a létbizonytalanság és a sötét jövő árnyékát veti a dolgozóra és az országra egyaránt.
Végül a tisztes munka követelményét kikezdik azok a felbukkanó javaslatok, amelyek a munkát munkabér helyett segéllyel fizetnék meg. Mintha ilyen álintézkedések meg tudnák szüntetni a munkanélküliség és szegénység által okozott nagyon is valós szociális feszültségeket!

Azért vagyunk itt tehát, hogy kifejezzük elhatározásunkat, és valódi megoldásokat követeljük a kormánytól:
tegyen hatékony intézkedéseket a fekete munka ellen,
csökkentse a munkavállalók bérét aránytalanul sújtó terheket
tegyen valódi intézkedéseket annak érdekében, hogy a munka világából kiszorult társaink részére valódi munkahelyek nyíljanak: tisztes bérrel, és tisztes körülményekkel!
Ezekért fognak küzdeni a szakszervezetek, és ezek elérése érdekében létkérdés az erősödésünk, együttműködésünk, hatékony nyomásgyakorlásunk a mindenkori kormányzat és a munkáltatók irányába. Nemrég, a társadalombiztosítás magánosítása elleni küzdelemben a magunk részéről megtapasztaltuk, hogy eltökélt küzdelemmel, és a széles társadalmi összefogással el tudunk érni eredményeket. Megmutattuk, hogy számít a szavunk.
Így többé már nem lehet mentségünk arra,
hogy a jövőben csendben maradjunk. Köszönöm szépen.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...