< />
2008. január 5.

DUVISZ Hírek

Feketemunkás az ellenőrzött dolgozók harmada

Míg 2006-ban az ellenőrzött munkások 23 százaléka dolgozott feketén, addig 2007-ben már minden harmadik dolgozót foglalkoztattak illegálisan. Tavaly az APEH megkezdte revizori csapatának erőteljes bővítését, s ez év közepére várhatóan 1.700 fővel gyarapodik az adóhatóság létszáma. A megerősített ellenőrzés eredménye a büntetésekben már megmutatkozott, hiszen a feketemunkáért tavaly kiszabott bírság értéke elérte a 6,2 milliárd forintot, a terjedő illegális foglalkoztatás azonban ennél lényegesen nagyobb károkat okozott a gazdaságnak - olvasható a lapban.
Szerény becslések alapján a feketemunkából keletkező bevételkiesés 1000-2000 milliárd Ft közé tehető. Vegyük az alacsonyabb értéket. Végezzünk el egy egyszerű számítást: az ellenőrök munkájának köszönhetően 6,2 milliárd Ft bevétel, szemben 1000 milliárd hiánnyal. Mennyi is az százalékosan? 0,62% tehát valamivel több mint fél százalék.
Na ez a kevés! tételezzük fel, hogy idén kétszer ennyi ellenőrzéssel kétszer annyi bevételt hoz az APEH. Mennyi is az? 1,2 %!!
Ahhoz, hogy a bevételkiesésnek minimum a felét be lehessen hajtani, idén az APEH-nek kb. 80-szor annyi ellenőrzést kellene végrehajtania. Ugye ennek egészen kicsi a valószínűsége?! Látható, hogy ezt a problémát az APEH egyedül nem lesz képes kezelni. Nem kellenének itt mindenféle hagymázos, átgondolatlan, és zavaros reformok. Elég lenne csak erre az egy dologra koncentrálni -a feketemunka felszámolása- és a gazdaság teljesítménye, az államháztartás bevétele automatikusan több százalékkal növekedne. Lássunk egy tavaly decemberi adatot: Az államháztartás első tizenegy havi hiánya - az önkormányzatok nélkül - 1.339,4 milliárd forint volt, a GDP 5,2 százaléka.
Na ezt a hiányt lehetne nagyjából lenullázni.
Ez pedig a kormány felelőssége!
(Körte)


Kiegészítés: Véleményem lényegét nem érinti de az adatokat pontosítja az alábbi írás.
- A feketegazdaság annyit vesz ki a közösből, mint a nyugdíjasok...(HVG.hu)
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...