< />
2010. június 1.

DUVISZ Hírek

Érdekképviseleti észrevételek a VÉRT ZRt. 120 Mrd Ft-ról, valamint a VÉRT ZRt-nél kialakult helyzetről

A válság kitörésével szinte egy időben, hirtelen megtört a piac rendteremtő képességének hite, mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy az állami beavatkozásra fokozott mértékű igény mutatkozik majd – állítja sok szakember.

Az energiaszektor (többségében 1995-ben lezajlott) privatizációja során, minden privatizált cég megkapta (veszteségmentes működését biztosító, eszközarányos/vagyonarányos 7-8%-os nyereséget garantáló) villamos-energia átvételi árakat – kivéve az állami tulajdonban tartott erőművek és ezek között a Vértesi Erőmű- vet (nem nehéz kiszámolni, hogy 10 év átlagában a VÉ ZRt. csak nyereség ágon elesett 20 mrdFt bevételtől).

A bekövetkezett gazdasági válság hatására a villamos energia világpiaci ára drasztikusan csökkent, a VÉ ZRt. viszont kénytelen a szabadpiacon értékesíteni a villamos energiát, aminek jelenlegi világpiaci ára majdnem a felére csökkent a 2008-as évihez képest. Így értelemszerű, hogy a többi áramtermelő gazdasági társasággal szemben a Vért veszteséges, amit 2009-ben az MVM finanszírozott.

Téglás József DUVISZ a Vért villamos’ szakszervezetének az elnöke – kimondom, a sok százezer munkavállaló számára ismeretlen, estenként lejáratott, és talán pejoratívan hangzó állítást – S z a k s z e r v e z e t e i n k cáfolják és egyben felháborítónak tartják, hogy az MVM (mint felelős tulajdonos) közleményben sugallott, parttalanul teregetett és szakmailag értelmezhetetlen állítását,– miszerint, a Cég az elmúlt évtizedben 120 mrdFt-ot meghaladó állami támogatást vett igénybe. Egyben, felhívja a figyelmet arra is, hogy a Társaság végelszámolását előkészítő, megfontolatlan – idő előtt kiszivárogtatott – közgyűlési előterjesztés is komoly anyagi károkat idézett elő és ezért már nem Kocsis úr lesz a felelős. Szakszervezeteink, a Munkáltató és a menedzsment által bemutatott információk ismeretében, nyitottak a félreértelmezhető csúsztatások és hamis állítások megvitatására.
A Cég, 1997-ben kapott 3 mrdFt értékben egyszeri tőkeemelést, majd az ominózus pervesztés kielégítése okán a ki nem fizetett szénfilérrel indokolt 1,8 mrdFt. A 2006-ban bevezetett a szénipari szerkezetátalakítási támogatás – a villamos energiaár részét képezi, ami a fogyasztó számára érzékelhető módon, nem befolyásolja.
Óvatosan megemlíthetjük, hogy más költségeknek jóval fontosabb szerepe van a fogyasztót sújtó áramszámla kiállítása során – ezekről, kissé szemérmesen’ hallgat az MVM által, költséget nem kímélő módon megrendelt GKI tanulmány. Hangsúlyozzuk, hogy a szénfillér nem a költségvetést terhelő támogatás. Az állami kezességvállalást adta lehetőségeket a társaság nem vette igénybe, a kéntelenítő beruházási hiteltörlesztő részleteit ma is fizeti (a kéntelenítő költségének felét, 10 milliárdját önerőből gazdálkodta ki, míg a 10 Mrd Ft építésére felvett hiteléből 2010. végéig 4,4 Mrd Ft-t visszafizet).
Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) tanulmányából az is kiderül a VÉRT ZRt. vegyes tüzelésű blokkjainak határköltsége Paks és Mátra után a harmadik legjobb Magyarországon. Ebben a kérdéskörben is megkérdőjelezhető az MVM álláspontja.

Lisztmayer János az Oroszlányi Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint; a VÉ ZRt. még 2009-ben is 8,6 mrdFt-ot fizetett a költségvetésbe adó és járulék formában és közel 400 mFt-ot a helyi adókra. Ezen kívül adóztak a munkavállalók, valamint a VÉ ZRt. működéséhez hozzájáruló vállalkozások és azok munkavállalói is. Az MVM által kinyilvánított (kimutatásokat mellőző) adatokkal szemben – nagy pontossággal kijelenthető, hogy a Vértesi Erőmű ZRt. (minden ellenkező híresztelés ellenére) költségvetési befizetései az elmúlt 10 évben bőven elérheti a 120 mrdFt-ot!
A szakszervezeti vezetőként megemlítjük azt is, hogy miről nem regél a szakma; készülhetne egy tanulmány az elmúlt 10-15 év eszköz- és/vagy vagyonarányos garantált nyereségéről, a negatív importszaldóról, a beruházások sokmilliárdos kamatterheiről, vagy a hálózati veszteségek fogyasztó által megfizetet nagyságrendjéről. Ezek után szinte már nem is „tétel” az állami tulajdon elherdálása, a villamosenergia-iparág 20 ezer fős munkahelyvesztése, vagy a 60 ezer szénbányászati munkahely megszüntetése.

Lisztmayer János OBEDSZ elnöke állítja, hogy 2009-ben a gazdasági válság hatásainak kezelése érdekében – Munkavállalói támogatással – egy olyan reorganizációs program indult el melynek hatására a korábbi kb.: 85 €/MWh árszintem működő VÉ ZRt. 30 euróval csökkentette a költségeit, ezért is elfogadhatatlan az MVM döntése. A hirtelen felindulásból keletkezett döntések sohasem bizonyultak helyesnek, ezért is kell követelnünk a szakértői anyagok 2009. üzleti év ismeretében történő újbóli kimunkálását!
Javaslatunk szerint folytatni kell a 2009-ben elkezdett reorganizációs folyamatot, aminek következtében egy jogilag új szén- vegyes tüzelésre alapuló áramtermelést, valamint távhőszolgáltatást folytató társaságot kell létrehozni.

Következőkben arra keressük a választ, hogy vajon kinek és miért fűződhet érdeke a Vért bezárásához?

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...