< />
2010. május 31.

DUVISZ Hírek

Bíróságon küzd a Vértesi Erőműért az oroszlányi önkormányzat

Az oroszlányi önkormányzat bíróságon támadja meg a Vértesi Erőmű Zrt. legutóbbi közgyűlésének határozatait, amelyek közt szerepel a társaság végelszámolással történő megszüntetése is - mondta az MTI-nek Rajnai Gábor, a város MSZP-s polgármestere. A kisebbségi részvényes Oroszlány arra hivatkozva támadja a meg a határozatokat, hogy semmilyen információt nem kapott a készülő döntésekről, pedig a törvény szerint 15 nappal a közgyűlés előtt a tudomására kellett volna hozni az igazgatóság jelentésének lényeges adatait.

A többségi tulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) igazgatósága május 17-én döntött arról (majd május 18-án az erőmű közgyűlése formálisan is meghozta a határozatot), hogy "megkezdi a felkészülést" Vértesi Erőmű Zrt. végelszámolására, vagyis a cég megszüntetésére. Ennek következtében év végén leáll a termelés Magyarország utolsó mélyművelésű szénbányájában, és legkésőbb három év múlva az oroszlányi erőművet is leállítják.

Rajnai Gábor szerint a kereset beadásának nincs halasztó hatálya a határozat végrehajtására, de a bírósági ítélet felfüggesztheti a döntések véghezvitelét. "Most minden nap a túlélést jelenti, hiszen a térség két fideszes országgyűlési képviselője, Völner Pál és Czunyiné Bertalan Judit is azt nyilatkozta a közelmúltban, hogy a Fidesz egyetért a munkavállalók képviselőivel és meggondolatlan lépésnek tartja, hogy a Magyar Villamos Művek bezárja a Vértesi Erőművet" - mondta Rajnai.

Az MVM azzal indokolta a döntést, hogy a végelszámolás megindítása az erőmű jelenlegi helyzetében az egyetlen olyan jogi eszköz, amely lehetőséget biztosít a munkavállalók szempontjainak megjelenítésére. A Vértesi Erőmű Zrt. szakszervezetei a társaság közgyűlésének helyszínén, a Bokodi Erőmű előtt demonstráltak az erőmű 1550 munkahelyének megtartásáért.

Az MVM korábbi közleménye szakértői véleményekre hivatkozva azt állította, hogy a Vértesi Erőmű által fenntartott foglalkoztatás az elmúlt tíz évben 120 milliárd forintot meghaladó állami támogatást igényelt, mely terhet jelentett a tulajdonos és a magyar áramfogyasztók számára. Szabó Pál korábbi vezérigazgató a helyi televízióban azt mondta: a Vértesi Erőműnek ebben az évben 13-14 milliárd forint tulajdonosi támogatásra is szükség lehet.

Nézd meg kapcsolódó cikkeinket!

Forrás: origo.hu, MTI
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...