< />
2008. augusztus 5.

DUVISZ Hírek

Bányász emlékhelyek

2006 májusában jelent meg a Bányász Kultúráért Alapítvány kiadásában, dr. Horn János szerkesztésében a "Bányász emlékhelyek” című 88 oldalas könyv.
- Mi adta a gondolatot, hogy ez a könyv megjelenjen? - kérdezem a szerzőt.
- Magyarországon közel ezer ásványi nyersanyagkutatással, termeléssel, döntően szénbányászattal kapcsolatos emlékhely, emléktábla, múzeum, szobor, utcanév található. Ezek felmérését, bemutatását és egységes szerkezetbe foglalását úgy gondoltam, hogy meg kellene kezdeni, hiszen helyi jellegű kezdeményezések különböző formában már egyes területeken, például Borsodban, Dorogon a kőolaj és földgázbányászat területén megkezdődtek. Ezért készítettem el ezt a könyvet mely a későbbiekben - természetesen az észrevételek, javaslatok figyelembevétele után - kiinduló alapja lehet egy "Magyarország bányász emlékhelyei” című könyvnek.

- Hogyan kezdődött a munka?
- Önkényesen - és ez természetesen bárki részéről vitatható - kiválasztottam nyolc megyét és ezekből 17 bányavárost, községet és szakmai könyveimből maximum egy oldalas szakmatörténetet írtam és beszereztem e városokból, községekből több bányászemlékhely képét.

- Milyen a könyv felépítése?
- A bevezető gondolatokban rövid áttekintést adtam a bányászat múltjáról a Kárpát-medencében és Magyarországon, majd a Magyar Geológiai Szolgálat által minden évben kiadott "Magyarország ásványi nyersanyag-vagyona” című könyvből közlöm hazánk legfrissebb ismert ásványvagyonának összefoglaló adatait. Ezt követően rövid áttekintés olvasható a könyvben szereplő
nyolc megye bányászati múltjáról, címer és térképvázlat feltüntetésével, majd az adott megye pár városának illetve községének címere, bányászati bemutatása és az emlékhelyek fényképei, illetve azok megnevezése szerepel. A könyv befejező részében három megye emlékhelyei szerepelnek, bár vélhetően a további kutatások eredményei alapján újabbakat is meg fogunk ismerni. Minden címer, térkép és emlékhely képe színes kivitelben látható.

- Mi a könyv "sorsa”?
- Ez a könyv sem került kereskedelmi forgalomba. Első lépésként minden érdekelt megyei közgyűlés-elnöknek küldtem meg, kikérve véleményüket, egyben javaslatukat egy későbbi egységes - megyére, régióra szóló - könyv kiadásával kapcsolatban, amely természetesen már minden emlékhelyet, stb. tartalmazna.
A könyv CD-lemezen is elkészült, azt a könyvben szereplő városok, községek polgármesterei kapták meg és kértem véleményüket az esetleg szükséges pontosításokról.

- Történtek-e visszajelzések?
- Igen, a javításokat, pontosításokat elvégeztük és a könyvet feltettük a www.banyasz.hu kultúra honlapra.

- És a folytatás?
- Eddig is több szervezet és egyesület foglalkozott e témával. Úgy gondolom, hogy az érdekeltek bevonásával egy szakmai konzultációt kell tartani, amiben közösen kijelöljük az elvégzendő feladatokat és megkíséreljük, hogy pár éven belül egy egységes könyv jelenjen meg a magyarországi bányász emlékhelyekről.

- Épülnek-e, avatnak-e napjainkban újabb emlékhelyeket?
- Örömmel válaszolhatok igennel. Ez évben is két helyen - Nemti, Frigyes akna - lesz emléktáró és emléktábla avatás és bízom abban, hogy ez a szép hagyomány a jövőben is folytatódni fog.

Kürt JánosKüldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...