< />
2008. november 6.

DUVISZ Hírek

A VDSZSZ VI. kongresszusára készült 5 éves beszámoló egyes kiemelt témakörei

1. Az elmúlt 5 évben eredményes nemzetközi tevékenységet folytattunk.
2. 2007-ben rendkívüli kongresszuson döntöttünk a LIGA konföderációhoz történő csatlakozásról. Ennek eredményeként is - Magyarországon egyedül álló módon - az ágazatban működő szakszervezetek döntő többsége egy országos konföderációhoz, egy ágazati szakszervezeti szövetséghez fog tartozni!
3. Az elmúlt 5 évben az Alapszabály, az SZMSZ, a VDSZSZ Kongresszusának programja, valamint az Országos Értekezlet és a Szövetségi Vezetőség aktualizált éves munkaterve szerint, a demokratikus elvek következetes alkalmazásával működtünk, végeztük feladatainkat.
4. Új szervezeti formaként megjelentek a társaságcsoportoknál megalakult szakszervezeti szövetségek, illetve a társaságcsoportoknál folytatott érdekképviseleti tevékenység új érdekképviseleti szintként jelentkezett.
5. Fontos tevékenység volt rétegszervezeteink (ifjúsági, illetve nyugdíjas) működése, ugyanakkor a tapasztalatok alapján a jövő újra gondolást igényel.
6. Hagyományosan fontos szervezeti feladat volt az Üzemi Tanácsokkal a munkavédelmi képviselőkkel és a munkavállalók által delegált FB tagokkal való kapcsolattartás a VÜTFO és a VIMFÓ keretei között, valamint az oktatás és az információs rendszer működtetése. Ezen tevékenységeket az elvárásoknak megfelelően tudtuk elvégezni. Ugyan ez mondható el a pénzgazdálkodásunkról, amely a szabályoknak megfelelő és stabil volt.
7. A nemzetközi és országos szervezetekben, országos konföderációkban változó eredményességgel képviseltük a magyar villamosenergia iparban dolgozó munkavállalók érdekeit.
8. A végrehajtott feladatok közül fontos, hogy minden évben megkötésre és kiterjesztésre került az ágazati szintű bér és szociális megállapodás. Az ágazat kereset színvonal növekedési üteme meghaladta az országos átlagot. Több év munkáját követően eredményesen lezárult az ágazati kollektív szerződés tárgyalássorozata. A VKSZ. megkötésre, majd miniszteri kiterjesztésre került. Az alkalmazotti tarifa eltörlésére irányuló kormányzati szándékot meghiúsítottuk. A kiszervezésekkel szemben nem tudtunk eredményesen fellépni, ugyanakkor jelentős, de még nem elégséges erőfeszítéseket tettünk az érintett munkavállalóink érdekei védelmében. Helyes volt egyes munkakörök (műszakosok, készenlétet, ügyeletet adók) tevékenységének kiemelt kezelése.
9. Az ágazati szociális rendszerek (VBKD-ÖSP, VIT NY.P, Vitamin E.P., Egymásért-Együtt Alapítvány) sikeres működésében jelentős szerepet vállaltunk. A kongresszusi időszak végére befejeződött a Magyarországon is kiemelkedőnek számító Villamosenergia-ipari Foglalkoztatási Alap programja.
10. Az elmúlt öt évben folytatott tárgyalásaink során - felhasználva a nemzetközi kapcsolatrendszerből adódó lehetóségeket is - jó hatásfokkal tudtuk érvényesíteni a munkavállalók érdekeit.
11. Nemzetközi és országos szinten jól alkalmaztuk a munkaharc egyik eszközét, a tüntetést. Tüntettünk Ljubjanában, Brüsszelben, Strasbourgban, Párizsban, Düsseldorfban és természetesen Budapesten is.
12. Az érdekérvényesítés legkeményebb eszközét, a sztrájkot a kedvezményes villamosnergia vételezés megvédése érdekében kellett igénybe vennünk.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...