< />
2007. október 21.

DUVISZ Hírek

A MESZSZ Híradó 2007. 2. számából
A FRONTI VÁJÁR ÉS A REMÉNY

-Emlékszel az első találkozásra a bányával?
-Azt nem lehet elfelejteni. 1987. október 24-én szálltam le először a bányába a XX-as, majki aknán, mint vájártanuló. Mivel jól tanultam, s indultam a Szakma Kiváló Tanulója versenyen is, a harmadik évet úgy kezdtem, hogy csapatra kerültem. Tehát dolgoztam az iskola végzése mellett. 1990-ben szabadultam fel, s ekkor teljes munkaidőben folytattam a munkát. Három évig csapaton dolgoztam, utána kerültem át egy frontbrigádba. Ez több pénzzel járó váltás volt, s az is vonzott, hogy több fiatal társam is ezt választotta, s a korosztályom tagjai között jól éreztem magam. 2000-ig, a majki akna bezárásáig voltam itt, majd átkerültem Márkushegyre.
-Mentél felfelé a ranglétrán.
-1996 óta frontmester-helyettes vagyok, s ebbe a beosztásba kerültem át a márkushegyi aknára is.
-Hány éved van a föld alatt?
-Tizenhat év, plusz az iskola három éve és 4600 műszak. 2008 szeptemberéig számoltam, hogy meglesz az ötezer műszakom. Remélem, hogy a bányaüzem még működni fog, az egészségem is engedi, s így kedvezően alakulnak a dolgok számomra.
-Az az életnívó, amit a kezdetektől fogva elértél, tartható ma is?
-Igen, de most, hogy az ország gazdasági helyzete így alakult, sokkal többet kell tennem azért, hogy azt a színvonalat tudjam tartani, amit eddig elértem és megszoktam. A hétvégén is gyakran be kell mennem ahhoz, hogy ne essek vissza anyagilag. Tehát nekem nem a pluszért kell hajtanom, hanem azért, hogy megmaradjak a megszokott szinten.
-A szakszervezetnek tagja vagy?
-1990. óta igen, de eddig semmilyen tisztségem nem volt.

-Milyen az emberek közérzete Márkushegyen?
-Bizakodnak, mást nemigen tehetnek. Remélik, hogy ezzel a szénfillérrel megmarad a cég 2010-ig. Utána már bizonytalan a dolog, bár az erőmű jövője 2014-ig szól, s ez bizakodást ad a bányának és az ott dolgozó bányászoknak is. Persze semmire nincsen garancia, csak reménykedhetünk. Az én személyes sorsom talán kedvezően alakul, s az a két év, ami hiányzik a bányásznyugdíjhoz, meglesz, de nem mindegy, hogy a pajtásaimra milyen jövő vár.
-Egészségileg hogy érzed magad?
-Bár még nem érzem súlyosnak, de az egészségi állapotom sem a régi, hiszen 1997-től vagyok a szénfalon, mint vájártanuló, már a harmadik évben nekem is le kellett a műszakot dolgoznom a többiekkel, nem volt kivételezés. Igyekeztem megfelelni ezeknek az elvárásoknak, de egy fejlődésben lévő szervezet jobban károsodik a megerőltető munkától, mint aki már felnőttként kényszerül fokozott erőkifejtésre. Nyirkos, nedves, huzatos és szénporos helyeken kellett dolgozni, s ezek hatása ilyenkor jelentkezik. Fájnak az ízületek, a gerinc, a hát, de nem a betegállomány, hanem a még hiányzó műszakszám lebeg az ember szeme előtt. Valahogy úgy gondolkodik: ezt a négyszáz műszakot fél lábon is kibírom, aztán majd kezeltetem a bajaimat.
-A legutóbbi országos Borbála napi ünnepségen "Kiváló Bányász” kitüntetést vehettél át. Van még rangja a bányászkitüntetésnek?
-Úgy gondolom, igen. Mint minden elismerésnek, amit a szakma ad az embernek. Persze a bányászat csapatmunka. Ha nem segítjük egymást, akkor hiába minden igyekezet, egyedül nem megy. Ezért, bármennyire is sablonosan hangzik ilyenkor, de egy kicsit a pajtásaim is benne vannak ebben a kitüntetésben.
-Van a bányásznak tekintélye?
-Erősen kopik. Főleg azért, mert a bánya már nem biztos egzisztenciát nyújtó munkahely. Régen másként volt. A feleségem bányászcsaládból származik, a nagyapja is bányász volt, tőlük hallottam, hogy mennyire megbecsült foglalkozás volt a bányában dolgozni. Más szemmel, elismerően néztek arra, aki naponta leszállt a mélybe. Aztán a népgazdaság értékeinek elherdálóivá váltunk, felesleges kolonc lettünk, így alakult a megítélésünk. Ami a lelket tartja bennünk, az a szerzett vívmány, a bányásznyugdíj és egyéb, a szakszervezet által kiharcolt jogosultság.
-Nem bántad meg?
-Nem. Remélem, hogy a gyerekeimet még el tudom indítani a pályájukon, s a bánya is tovább tud működni. Remélem. És mint tudjuk, a remény hal meg utoljára.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...