< />
2010. július 16.

DUVISZ Hírek

A Jobbik környezetbarát módon mentené meg a VÉRT-et

A Jobbik által javasolt korszerűsítéssel az erőmű hatásfoka a mai 25 százalékról 80 százalékra emelkedne, az úgynevezett "tiszta szén" technológiának köszönhetően pedig a szén mellett valamennyi szerves tüzelőanyagot, így például szennyvíziszapot és mezőgazdasági hulladékot is képes lehet felhasználni - fejtette ki Kepli Lajos. Hozzátette: az európai uniós irányelveknek megfelelő fejlesztést már az erőmű esetleges végelszámolására szánt mintegy 20-30 milliárd forintból el lehetne kezdeni, ami közvetve mintegy 1.300 dolgozó megélhetését védhetné meg.

A politikus megjegyezte továbbá, hogy a Vértesi Erőmű helyzetét a Kapolyi László érdekeltségébe tartozó System Consulting Kft. is rendkívüli módon megnehezítette.

Az említett társaság ugyanis legalább 10 milliárd forintos kárt okozott az erőműnek azzal, hogy írásos szerződések nélkül, "ráutaló magatartással" szólította áramvásárlásra az erőművet - mutatott rá a jobbikos képviselő.

Kepli Lajos emlékeztetett: a jogerős bírósági ítéletek alapján a Vértesi Erőműnek idáig 1,8 milliárd forintos kártérítést kellett kifizetnie egy cseh áramszolgáltatónak, de a jövőben valószínűleg további 8 milliárd forintos kártérítés megítélésére is számítani lehet további társaságok részére.

Az MVM idén februárban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Vértesi Erőmű továbbra is azt várja a System Consultingtól, hogy térítse meg azokat a károkat, amelyeket 2008-ban okozott az erőműnek, amikor az év utolsó napjaiban felmondott egy 250 megawattos áramvásárlási szerződést.

Kapolyi László cége 2008 végén akarta megvásárolni a Vértesi Erőművet, majd a tervezett adásvétel előtt röviddel az erőmű saját termelését meghaladó áramvásárlási szerződéseket írt alá. A lekötött energiát a System Consulting bevonásával akarták értékesíteni, azonban a cég gazdasági nehézségekre hivatkozva mégsem vette át az áramot.

A meghiúsult szerződések miatt az erőműnek a 2008-as mérlegben 8,2 milliárd forint számviteli tartalékot kellett képeznie, és a veszteségek miatt a társaság alaptőkéjét 9,7 milliárd forintról 0,5 milliárdra szállították le.

Az áramvásárlásról az erőmű nem tájékoztatta a tulajdonos MVM-et, ezért a társaság leváltotta a cég vezetését, és az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen, illetve hanyag kezelés gyanúja miatt vizsgálatot kezdett a Nemzeti Nyomozó Iroda.

A Vértesi Erőmű és a System Consulting közötti viszony megromlása után mindkét fél követeléssel állt elő a másikkal szemben, illetve az erőmű az őt ért jelentős vagyoni hátrány miatt kezdeményezte a System felszámolását.

A Vértesi Erőmű Zrt. rendkívüli közgyűlése május 18-án a végelszámolás megindítására való felkészülésről döntött, amelynek tényleges elkezdéséről később döntenek.

Forrás: MTI, Népszava
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Hozzászólások:
#1 Téglás József
2010-09-15 15:36:36
http://nol.hu/belfold/kapolyi_cegenel_demonstralt_a_jobbik
vissza a lap tetejére
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...