< />
2010. augusztus 12.

DEMASZ Portré

EDF DÉMÁSZ Társaságcsoport Szakszervezet vezető elnök - Nagy Sándor

1971-ben születtett Gyulán, nős, két gyermek apja. Középfokú tanulmányait a Villamosenergia-ipari Technikumban végezte el, ezt követően 1991-ben a Dél-Magyarországi Áramszolgáltatónál helyezkedett el műszaki területen. Tíz év szakszervezeti tagság után 2001-ben kapcsolódott be a helyi szakszervezet vezető testületének munkájába a békéscsabai terület küldötteként.

A DÉMÁSZ Szakszervezet vezető testületének 2001 óta tagja, 2006-tól az elnöke. 2009. január 1-jétől a DÉMÁSZ Szakszervezet vezető elnökeként tevékenykedik a munkavállalók érdekeinek védelmében.

Az érdekvédelmi munka mellett folytatott felsőfokú közgazdasági tanulmányokat: Az itt tanultakat igen jól tudja kamatoztatni a mindennapi érdekvédelmi munkája során.

2004-óta a társaság Üzemi Tanácsának elnöki teendőit is ellátta.

Időközben az EDF Dél-magyarországi Áramszolgáltató új nevet és szervezeti felépítést kapott, a jogutódlás során több száz munkavállalót szerveztek ki kft-be. A kiszervezések után az üzemi tanácsok ideiglenes mandátummal működtek: Az új működési modellt látva az érdekvédelem elhatározta, hogy szükséges létrehozni egy, a társaságcsoport egészére rálátó és döntési jogkörrel felruházott társaságcsoport-szintű üzemi tanácsot (TÜT). Az országban elsőként jött létre 2007. január 18-án a társaságcsoport szintű üzemi tanács, mely már megalakulásában igen sikeresnek volt mondható, hiszen a vállalatcsoport hat gazdasági társaságát érintő választások során a szavazásra jogosultak több mint 85%-a adta le voksát. Az önálló üzemi tanácsok által delegált tagok vettek részt a társaságcsoport szintű üzemi tanácsban: Nagy Sándor lett a cég üzemi tanácsának és a társaságcsoport üzemi tanácsának elnöke és függetlenített tisztségviselőként látja el feladatait.

Az elnök elmondása szerint igen nagy megtiszteltésként érte meg a bizalmat, melyet a munkavállalóktól kapott, illetve nagy felelősséggel látott munkához, hiszen egy igen sikeres és nagy hagyományokkal rendelkező, de folyamatosan változó vállalatcsoport életében kell a tradícióknak és az új kihívásoknak megfelelni. Nagy kihívásként élte meg az alapjaiban új érdekképviseleti struktúrával létrehozott érdekvédelmi munka feladatait, hiszen tiszteletben tarva az önálló üzemi tanácsok jogait, azokat koordinálni kellett a társaságcsoport üzemi tanácsának új jogosítványaival, így dolgozni a munkavállalókért – Több szinten, más lehetőségekkel, egy célért.

Örvendetes, hogy a változásokat a cég menedzsmentje is üdvözölte, a TÜT megalakítására vonatkozó kezdeményezésektől nem zárkózott el, az együttműködés folyamatos és láthatóan mindegyik félnek előnyére vált, válik a változtatás.

Nagy Sándor fontosnak tartja, hogy a munkáltatók szempontjából egyszerűbb lett az érdekképviseletekkel folytatandó kötelező egyeztetés, mert egy fórumot kell megtartani akkor is, ha több gazdasági társaságot érint az aktuális feladat, mivel az egyeztetést a társaságcsoport üzemi tanácsa végzi el. Ezzel biztosított az egységes humánpolitikai vezetés és a gyakorlat is.

-Miként lehet összeegyeztetni az üzemi tanácsi és a szakszervezeti munkát, tevékenységeket?

-A hatékony feladatvégzést segíti, hogy a szakszervezet vezető elnökeként is és a TÜT elnökeként is kapok információkat és értesülök a készülő változásokról. Ez ugyan nagy odafigyelést igényel, hogy ne keverjem össze a két eltérő jogosítványokkal felruházott tisztség feladatait, illetve sok energiát igényel a munkaidőn kívüli felkészülés a soron következő és mindig megújuló feladatokra.

-Mennyi szabadidő marad?

-Nem sok sajnos. A több tevékenységgel járó feladatokat természetesen szívesen végzem el és örülök, hogy van mit és van lehetőség mit tenni. Amit sajnálok, az az, hogy az otthon, családi körben töltött idő csökken le – emiatt is kellett lemondanom az EVDSZ Ifjúsági Tagozat elnöki feladatainak végzéséről is. Volt egy pont, mikor döntenem kellett, mely feladatok azok, amiket mindenképpen folytatnom kell: Ha dolgozunk valamiért, azt teljes szívvel és odaadással végezzük. Mindemellett tiszteletben kell tartani a privát életünket, hiszen a tökéletes munka csak harmonikus és nyugodt háttérrel biztosított. Nagyon hálás vagyok a családomnak, feleségemnek és két lányomnak, hogy minden téren és időben megértőek irányomban. Ez sokat jelent, erőt ad.

Nagy Sándor meghatározó személyisége az EVDSZ-nek. A munkavállalók érdekében végzett feladatokat lelkiismeretesen végzi, a cégek vezetőivel, a munkáltatókkal való tárgyalásokra komoly felkészüléssel érkezik. Az évek alatt szerzett tapasztalatait is felhasználva alakítja ki álláspontját, de a körülötte levő kollégákat meghallgatva fontosnak tartja a közösen kialakított véleményt, a közösen hozott döntéseket. Ismerve a munka világának jogi hátterét, a szabályozásokat és lehetőségeket, a szövetség tagjainak már számos esetben adott szívesen szakmai tanácsot. Idősebbeknek és pályakezdőknek egyaránt: Az elnök korábban a fiatalok tagozatának elnöke volt, idejének korlátozottsága miatt azonban erről le kellett mondania. Az ifjúsági tagozat életének azonban ugyanolyan szerves része maradt, mint előtte, a fiatalok rendezvényein mindig részt vesz. Sok fiatal munkavállaló tartja követendő példának harcos kiállását, felkészültségét, a rá jellemző kitartást, közvetlenségét. A rendezvényeken megmutatkozik, a csapat egységét tartja mindig szem előtt, a közösen végzett tevékenység előnyeit ismeri, hiszen tudja, a baráti és szakmai összejöveteleken, a sport rendezvényeken, az üzemi tanács munkájában, a szakszervezeti életben az összetartás meghozza gyümölcsét.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...